|

Obama'ya 10 öneri

Obama'nın ziyareti öncesinde Washington'daki önemli düşünce kuruluşu CSIS, “Türk-Amerikan İlişkilerinde Stratejik Seçenekler” başlıklı rapor hazırladı. Raporun sunumunu yapan eski ulusal güvenlik danışmanı Brzezinski, Obama'ya Türkiye ile ilgili önerilerde bulundu.

Ali Akel
00:00 - 1/04/2009 Çarşamba
Güncelleme: 02:26 - 1/04/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Obama'ya 10 öneri
Obama'ya 10 öneri

ABD politikalarının önde gelen isimlerinden eski ulusal güvenlik danışmanı ve CSIS Türk Amerikan Stratejik Girişimi eşbaşkanı Zbigniew Brzezinski, Türkiye'nin ABD için çok önemli bir müttefik olduğunu belirterek Türkiye ziyareti öncesinde Obama'ya önerilerde bulundu.

KRİTİK İSİMLER

Washington'daki önemli düşünce kuruluşlarından biri olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (CSIS) hazırladığı 100 sayfalık “Türkiye'nin Değişen Dinamikleri: Türk- Amerikan İlişkilerinde Stratejik Seçenekler” başlıklı Türkiye raporu, ABD politikalarına nüfuzlarıyla bilinen tanınmış isimlerin katılımıyla kamuoyuna tanıtıldı.

Obama yönetimine temel konularda önerilerde bulunulan raporun tanıtım toplantısına CSIS Türk-Amerikan Stratejik Girişimi eşbaşkanları Zbigniew Brzezinski ve Brent Ccowcroft'un yanı sıra Türkiye'nin ABD Büyükelçisi Nabi Şensoy, ABD'nin bir önceki Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, eski büyükelçi Morton Abramowitz, Türk Amerikan Konseyi Başkanı James Holmes, CIA eski Başkan Yardımcısı John Mclaughlin gibi ismler katıldı.

İSTİKRAR UNSURU

Toplantının açılış konuşmacılarından Brzezinski, “Çok öz konuşacağım. Bu rapor önemli, Başkan Obama'nın ziyareti sebebiyle iki kat önemli. Türkiye bizim için 10 sebepten dolayı gerçekten önemli” dedikten sonra bunları maddeler halinde şöyle sıraladı: “1- Türkiye, ABD'nin denenmiş ve geçek bir bir müttefikidir, 2- Jeostratejik olarak NATO'nun anahtar ülkesidir, 3- AB'ye aday ülkedir, 4- Müslüman bir demokrasidir, 5- Bölgesinde istikrar unsurudur, 6- İsrail'in yapıcı bir ortağıdır, 7- İran üzerinde olumlu bir etki unsurudur, 8- Eski Sovyetler Birliği'nde Türkçe konuşan ülkelere (Türki cumhuriyetlere) örnek ülkedir, 9- Azerbaycan ile Ermenistan arasında arabulucudur, 10- Avrupa'nın enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinde önemli bir konumdadır.”

SAKIN 'SOYKIRIM' DEME

Obama'ya Türkiye ziyareti kılavuzluk edeceği belirtilen raporda Ermeni soykırım iddialarına dikkat çekiliyor ve Obama'ya “Temsilciler Meclisi'ndeki tasarının kabulünü engellemek için harekete geçmezse, tasarıyı desteklerse veya kendisinin 'soykırım' sözünü telaffuz ederse Türkiye'nin cevabı sert olacak ve ilişkilerde kötü dönem açılacak” uyarısı yapılıyor.

Raporda, Türkiye ile Ermenistan arasında başlayan sürecin desteklenmesi gerektiği ifade ediliyor. Raporda, Türkiye'nin AB üyeliğine destek verilmesi ve KKTC'ye uygulanan ekonomik ambargonun kaldırılması isteniyor, Türkiye'ye Rum kesimine yönelik açılımlar yapması için baskı yapılması gerektiği anlatılıyor.


15 yıl önce