|

Online derslere katılım oranımız yüzde doksan beş

Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu Milli Eğitim Bakanlığı kararıyla pandemi sürecinde geçilen ‘uzaktan eğitim’de hızlı bir şekilde aksiyon aldıklarını ve 2 yıldır okullarında aktif olarak kullandıkları Metodbox uygulamasının kapsamını geliştirerek online derslere başladıklarını söyledi. Derslere katılım oranının yüzde 95 olduğunu belirten Kulaberoğlu, görüntülü konuşma platformu SeeMeet uygulamasını da yakın zamanda kullanmaya başlayacaklarını belirtti.

Haber Merkezi
04:00 - 28/05/2020 Perşembe
Güncelleme: 22:31 - 27/05/2020 Çarşamba
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu ‘uzaktan eğitim’ sürecinde kurumlarının yaptığı çalışmaları, geliştirdikleri Metodbox uygulamasının bu süreçteki katkılarını ve okula dönüş sürecinde aldıkları tedbirleri Yeni Şafak’a anlattı.


*Tüm dünya ve ülkemiz COVID-19 pandemisi nedeniyle birçok alanda değişiklik yaşıyor. Bunlardan biri de eğitim. Online eğitime geçilen bu yeni düzeni nasıl değerlendirirsiniz?

Biz Uğur Okulları olarak. Milli Eğitim Bakanlığınca tatil edilmesinin ve online eğitime geçileceğinin bildirilmesinin ardından çok hızlı bir aksiyon aldık. 2 yıldır okullarımızda aktif olarak kullandığımız yapay zeka destekli öğrenme-öğretme platformumuz Metodbox uygulamasının kapsamını geliştirdik ve online derslerimize başladık. Deneyimli öğretmen kadromuzun oluşturduğu ve ders kitaplarının içeriklerine paralel konu anlatım videoları, soru çözüm videoları, düzey ölçme, Türkiye geneli sıralama ve LGS/YKS deneme sınavları, duyurular, ödev ve takip, rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetleri, akademik ve kişisel gelişim dosyası (e-portfolyo) gibi birçok farklı özellik ile hem öğrenci hem öğretmen hem de velilerin kullanımını yaygınlaştırdık. Metodbox ile eğitime teknolojik desteğimizi sağladık. Sistemimize ortalama her gün ortalama 74 bin aktif kullanıcı giriş yapıyor. Bu süreçte derslere yüzde 95 oranında katılım alıyoruz.

*Pandemi sonrasında yeni uygulamaya alacağınız stratejiler olacak mı? Eğitimde dijitalleşme nasıl olacak?

Eğitimde dijitalleşme aslında uzun yıllardır konuşulan bir kavram. Koronavirüs sürecinden sonra çok hızlı adapte olunup evlerimize girdiği için daha yakından deneyimledik. Önümüzdeki dönemde de teknoloji entegrasyonunun eğitimde önemli bir fark yaratacağını öngörüyoruz. Şuanda da Metodbox’ın geliştirilmesine ve içeriğinin farklı özellikle zenginleştirilmesine yönelik planlamalarımızı sürdürüyoruz. Soyut dersleri animasyonlarla ve etkileşimli ilüstrasyonlarla somutlaştırıp öğrenmeyi ve algıyı pekiştirmeyi hedefliyoruz. Fakat en önemli yeniliğimiz gerek duyulduğunda canlı dersler için kullanacağımız, Metodbox’ın içine entegre edilecek görüntülü konuşma platformumuz SeeMeet uygulaması olacak. Yerli ve milli olan, serverları Türkiye’de bulunan yeni yazılımımız SeeMeet’in en önemli özelliği aslında bir piyasa ürünü olmaması. Yani tasarımını, içeriğini ve kullanımını okullardan, öğrencilerden, eğitimcilerden gelen geri bildirimlere oluşturduk.

*Okulların fiziki alanlarında bu sürece dair alınacak özel önlemler olacak mı?

Elbette, okullarda alınacak önemlere dair kapsamlı bir çalışma da hazırladık. “COVID-19 Salgını Sonrası Eğitim ve Öğretimde Alınacak Tedbirler ve Uygulamalar Rehberi”ni yürürlüğe koyduk. Rehber, okulun her alanı, okula geliş ve gidişin her aşaması için ayrıca oluşturulmuş önlemleri ve uygulamaları kapsıyor. Evden başlayıp okula geliş yolculuğunu da kapsayacak her aşamayı 150 maddelik rehberimize dahil ettik. Öğrencilerimizin, okula geliş- gidişinde, okulda olduğu anlarda temas ettiği her alanı ve herkesi düşünerek çalışmamızı detaylandırdık. Velilerimizin evlerde alabilecekleri önlemleri de sürece ekledik. Sosyal mesafe kuralına göre sınıflarda oturma düzeni oluşturuyoruz. Ders öncesi, ders esnası ve ders sonrası olmak üzere her koşul göz önünde bulundurularak tebdirler alınacak ve takibi yapılacak. Her alan için özenle çalışıp ayrı ayrı önlem maddeleri oluşturduk. Servis araçlarımız, okul girişleri, sınıfların içleri, diğer derslik alanlarımız, yemekhane, kantin, tuvalet ve duş alanları, bahçemiz ve açık alanlar, ortak kullanım alanları, laboratuvarlar, kütüphane, spor salonu, öğretmenler odası gibi okuldaki her fiziki ortamımıza özel tebdirlerimizi hazırladık ve uygulayacağız. Okulumuza gelecek personelimiz, ziyaretçilerimiz, velilerimiz bu kurallar dahilinde gelebilecek.

Bu günleri fırsata çevirebilirsiniz

  • *Milyonlarca öğrenci eğitimini evden gerçekleştiriyor. Öğrencilere ve ailelerine ne gibi tavsiyeleriniz olabilir?
  • Sosyal izolasyon döneminde öğrencinin sosyal ve psikolojik gelişiminin de izole olmaması, yaşanılan durumun bu gelişime ket vurmaması çok önemli. Bu olumsuzluğun yaşanmaması için çeşitli yollara başvurulabilir. Aile olarak birlikte kaliteli zaman geçirmenin yanında öğrencinin internet üzerinden okul arkadaşı veya diğer arkadaşları ile canlı olarak görüşmelerini ve pozitif etkileşime devam etmelerini sağlamak da gerekiyor. Tabii burada internet güvenliğine de dikkat edilmesi çok önemli. Sınav gruplarına da birkaç önerim olacak. Öncelikle tüm öğrencilere bu durumun fırsata çevrilebilecek bir durum olduğunu bilmelerini ve bu kararları iyi değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Bu süreçte hayallerindeki okulların farklı özelliklerini değerlendirmeye önem vermeliler. Okulun yabancı dil olanakları, ders içeriklerinin yeterliliği, sağladığı yan olanaklar önemli kriterlerdir. Araştırma yapmalılar, kendi hayalleri doğrultusunda ilerlemeliler. Bu dönemde de bol bol deneme sınavı çözülmesini öneriyorum.
#Online
#Ders
#Uğur Okulları
#Pandemi
#Nevzat Kulaberoğlu
#SeeMeet
4 yıl önce