|

Pentagon'a göre Türkiye'küreselleşme için tehdit'

ABD Deniz Kuvvetleri'nde uzun yıllar uzmanlık yapan Savunma Stratejisti Barnett, Pentagon'un yeni dünya haritasını yayınladı. Türkiye, haritada 'küreselleşmeyi tehdit eden ülkeler' arasında gösteriliyor.

Yeni Şafak
01:00 - 22/11/2004 Pazartesi
Güncelleme: 11:37 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
Pentagon'a göre Türkiye 'küreselleşme için tehdit'
---------------------- manset ---------------------
  • ŞAMİL TAYYAR / ANKARA


    ABD Deniz Kuvvetleri'nde uzun yıllar uzman olarak çalışan savunma stratejisti Thomas P.M. Barnett, 11 Eylül'den sonra tehdit algılamasının değiştiğini belirterek, Pentagon'un yeni dünya haritasını yayınladı. Barnett'in, "Pentagon'un Yeni Haritası" adını verdiği kitabına göre; Türkiye, yeni haritada, "küreselleşmeyi tehdit eden ülkeler" arasında yer alıyor.
    Güvenliğe göre yeni harita

    11 Eylül olaylarından sonra tehdit değerlendirmesinin değiştiğini ve Pentagon'un da, dünyadaki güvenlik durumunu gösteren yeni bir harita hazırladığını belirten Barnett'e göre, yeni harita, "Doğu-Batı" ayrımı yerine "küreselleşme anlayışına uygun olarak hareket eden ülkeler ile buna uyum sağlamada zorluk çeken ve güvenlik açısından sorunlu ülkeler" ayrımı yapılıyor.

    "Functioning Core" adı verilen ilk grupta, küreselleşmenin iyi algılandığı, siyasi istikrarın sağlandığı, birbirleriyle iyi ilişkileri olan, başkaları için tehdit olmayan, ekonomileri dünya ekonomileri ile entegre olan ve özellikle ABD askeri müdahalesini gerektirmeyen ülkeler yer alıyor.

    "Non-Integrating Gap" adı verilen ikinci grupta ise küreselleşme süreci ile uyumla olmayan, bir çok ülke ile kopuk yaşayan, bazı ülkeler ile anlaşmazlıkları devam eden, terörü besleyen bir ortama sahip olan ve sadece ABD'nin gelecekteki güvenliğini değil küreselleşmenin gelişmesine de tehdit oluşturacak ülkeler sıralanıyor.

    Türkiye de, Pentagon'un yeni dünya haritasında ikinci grupta, yani Türkiye, "küreselleşmenin gelişmesine tehdit oluşturan" ülkeler arasında sayılıyor.

    Çin ve Hindistan tehdit değil
    Bu sınırların dışında kalan ülkeler ise küreselleşmeyi tehdit eden ülkeler olarak görülmüyor. Bu grupta, Kanada, Arjantin, Brezilya, AB üyesi tüm ülkeler, Çin, Tayvan, Hindistan, Rusya, Sırbistan, Bosna-Hersek gibi ülkeler bulunuyor. AB üyesi olmaya hazırlanan Türkiye'nin Çin, Rusya ve Hindistan gibi dünya ile entegrasyon sorunu yaşayan ülkelerin bile gerisinde sayılması ve farklı bir dünyanın parçası görülmesi dikkat çekici bulundu.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce