|

Piyasalar dalgalanıyor

Piyasalar FED''in etkisiyle dalgalanırken, dolar yatırımcısını sevindirdi. Dolar/TL kuru son bir yılın zirvesini 1.86''yla gördü. Tedirginlikten etkilenen faiz 5,60''la son 3 ayın en yükseğinde.

.
00:00 - 30/05/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:14 - 29/05/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Piyasalar dalgalanıyor
Piyasalar dalgalanıyor

Piyasaların yeniden Amerika Merkez Bankası''nın (FED) desteklerini azaltma olasılığına odaklanmasıyla kur ve faizde sert bir yükseliş görüldü.

Merkez Bankası''nın üst üste gerçekleştirdiği faiz indirimleri sonrası sermaye çıkışlarına kırılgan kalan Türk Lirası, ABD''de tüketici güven endeksinin Mayıs''ta 5 yılın en yüksek değerine ulaşmasının ardından, dolar bir yılın zirvesi olan 1.86 seviyesiyle TL karşısında son bir yılın en yükseğine çıktı. Altın fiyatlardaki düşüşün bazı alıcıları piyasaya çekmesi ile birlikte değer kazandı.

FAİZDE TARİHİ YÜKSELİŞ

ABD''de açıklanan güçlü tüketici verilerinin Fed''in destekleyici duruşunu etkileyeceği ve tahvil alımlarını azaltabileceği beklentisiyle ABD''nin 10 yıllık tahvillerinin faizleri son bir yılın en yüksek seviyesini gördü. Yurt içi bono piyasasında ise ABD tahvillerinin faizlerindeki yükseliş sonrası sınırlı satışlar gelirken, gösterge tahvilin bileşik faizi günü bugün valörlü işlemlerde yüzde 5.52''den kapattı. Ancak piyasadaki satışlar bu sabah açılışta hızlanırken, ilk işlemler yüzde 5,39''lu seviyelerden geçerken faiz gün içinde yüzde 5,60 seviyesine kadar yükseldi.

Analistler tarihi dip seviyesi olan yüzde 4,66''yı gördükten sonra yükselmeye başlayan gösterge tahvilin bileşik faizindeki yükseliş trendinin devam edebileceğini ve bugün yurt dışı gelişmelere odaklanacak piyasada, ABD tahvillerinin faizlerindeki yükselişin sürmesi durumunda satış dalgasının sürebileceğini belirtiyor.

ALTINDA NEGATİF SİNYAL

GCM Menkul Kıymetler tarafından hazırlanan Altın Fiyatları Raporu''nda, ABD''den beklenenin üzerinde makro-ekonomik verilerin gelmesi ile güçlenen dolar endeksi altın fiyatlarının kısmi olarak gerilemesini sağlasa da kısa vadeli altın fiyatlarındaki yükseliş isteği altının gün içi yeniden bin 380 üzerine taşınmasını sağladı ve şu anda da altın fiyatları bin 385 seviyesinde hareketlerine devam ediyor.'' denildi. Rapora göre, genel olarak baktığımızda altının bin 369 ile bin 397 seviyeleri arasında bant hareketi gerçekleştirdiğini, daha net hareketler için bu bandın dışına çıkılmasını beklemek gerekiyor. Özellikle de bin 397 bariyerinin üzerine çıkması durumunda yükselişlerin daha da kendisini göstereceğini söyleyebiliriz. Ancak orta vadeli olarak hala daha negatif seyrin devam ettiği vurgulandı.

ALTIN 3 YILIN DİBİNE GERİLEYEBİLİR

Araştırma şirketi JSC Corp.''un teknik analizine göre, altın Haziran ayının sonuna kadar 16 Nisan''da gördüğü en düşük seviyeyi aşağı yönde kırarsa, son üç yılın en düşük seviyesine inebilir.

Tokyo merkezli şirketin analistlerinden Takaki Shigemoto, vadeli kontratların önümüzdeki haftalarda ons başına bin 321 doları kırması durumunda, ardından altın fiyatlarının Nisan 2010''da gördüğü seviye olan bin 155 dolara inebileceğini kaydetti. Altın 12 yıl üst üste yükseliş gösterdikten sonra, bu yıl yüzde 17 düştü.


11 yıl önce