|

q ve ê resmi davetiyede

Bir dönem soruşturma nedeni olan q, x ve ê gibi alfabede yer almayan harfler, Van Valiliği davetiyesine girdi. Şair Feqıyê Teyran, hafta sonu bir programla anılacak. Van Valisi Karaloğlu imzasıyla bastırılan davetiyede Türkçe'de yer almayan q ve ê harfleri de kullanıldı

Recep Yeter
00:00 - 12/06/2012 Salı
Güncelleme: 02:44 - 12/06/2012 Salı
Yeni Şafak
q ve ê resmi davetiyede
q ve ê resmi davetiyede

Klasik Kürt edebiyatının en önemli ve en tanınan mutasavvıf-şairlerinden biri olan, üslubuyla, ele aldığı konularla ve eserleriyle Yunus Emre'ye benzetilen şair Feqîyê Teyran, doğduğu Van'ın Bahçesaray İlçesi'nde anılacak. Van Valiliği tarafından düzenlenen ve Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen, Bahçesaray Belediyesi'nin de katkılarıyla gerçekleştirilecek anma etkinliklerini ilginç kılan ise program davetiyesi. Van Valisi Münir Karaloğlu imzasıyla bastırılan davetiyede şair Feqıyê Teyran'ın ismi Kürt alfabesindeki harflerle yazıldı.

İSMİNİ TAŞIYAN PARK İÇİN İZİN VERİLMEMİŞTİ

16-17 Haziran tarihlerinde üçüncüsü gerçekleştirilecek Feqıyê Teyran Kültür Festivali için Van Valiliği tarafından hazırlanan ve Vali Karaloğlu imzasını taşıyan davetiyede 'Büyük Bilge Feqıyê Teyran'ı yâd edeceğimiz Feqıyê Teyran 3. Kültür Festivalimize katılımanızdan onur duyarız' denildi.

Feqıyê Teyran'ın Bahçesaray İlçesi'ne bağlı Muks Köyü'ndeki kabrinin ziyaret edileceği, yöresel yemek yarışmasının düzenleneceği ve Dicle Nehri'ni besleyen önemli su kaynaklarından birisi olarak kabul edilen Müküs'ün kaynağına bir yürüyüşün gerçekleştirileceği kültür festivalinde Feqıyê Teyran Sempozyumu da düzenlenecek. Ayrıca festival kapsamında bir konser organizasyonu da yer alıyor. Programda Feqıyê Teyran için mevlid de okutulacak. Van Valiliği, Van Belediyesi'nce 2010 yılında ismi değiştirilen şehir parkının tabelasına 'Feqıyê Teyran' isminin yazılmasına izin vermemişti. Önceki yıllarda düzenlenen festivallerde 'Feqıyê Teyran' ismini de kullanan Van Valiliği, bu yıl üçüncüsü düzenlenen festival için hazırlanan davetiye ile q ve inceltme işaretli ê harflerini de kullanmış oldu. 2005 yılında HAKPAR yöneticileri, 2007 yılında ise Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürtçe davetiye gönderdikleri için soruşturmaya uğramıştı. Van Valiliği'nin hazırladığı davetiye, 'devlet kademelerinde kaygının yerini saygı aldı' şeklinde yorumlandı.


12 yıl önce