|

Doğu Karadeniz sele teslim: Dereler taştı, yollarda hasar oluştu

Doğu Karadeniz'de kuvvetli yağış etkili oluyor. Rize'nin Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçeleri ile Artvin'in Arhavi ilçesinde sağanak sonrası dereler taştı, cadde ve sokaklar göle döndü. Sel sularına bir kişinin kapılarak kaybolduğu belirtilirken, ilçede valilik tarafından kriz merkezi oluşturuldu. Arhavi'de ev, iş yeri ve araçlarında mahsur kalan vatandaşlar botlarla kurtarıldı. Öte yandan Meteorolojiden Trabzon'un batı ve doğu kesimlerinde kuvvetli, Rize ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olmasının beklendiği bildirildi.

10:15 - 22/07/2021 Perşembe
Güncelleme: 12:27 - 22/07/2021 Perşembe
Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi.
Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi.

Rize'nin Çamlıhemşin, Ardeşen ve Fındıklı ilçelerinde yağış dolayısıyla bazı dereler taştı, farklı bölgelerdeki yamaçlarda kopmalar oldu.

Ardeşen'e bağlı Tunca beldesindeki derelerin su seviyesi yağış nedeniyle yükseldi, Fındıklı'dan geçen Arılı Deresi ise taştı. Bu nedenle tarım arazileri ve yollarda hasar oluştu.

İlçelerde ulaşımı sağlayan bazı yollar da derelerin taşması sonucu trafiğe kapandı.


Selden iple kurtarıldılar

Rize'nin Fındıklı ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle Meyveli köyünden geçen Arılı Deresi’nin taşması sonucu göle dönen yolda mahsur kalan biri çocuk, 3 kişinin karşı yoldaki vatandaşlarca uzatılan iple kurtarıldı.

Görüntülerde, taşan dere nedeniyle göle dönen yolda mahsur kalanların kurtarıldığı, bir vatandaşın da kız çocuğunu sırtında taşıyarak yolun karşı tarafına geçtiği görülüyor.

Sel ortasında mahsur kaldılar

Artvin’in Arhavi ilçesinde de sağanak nedeniyle Kapisre Deresi’nin taşması sonucu, yollar göle döndü. Bazı ev ve iş yerlerinin zemin ve bodrum katlarını su bastığı ilçede cadde ve sokaklarda pek çok araç da sulara gömüldü. İlçede bir sitenin bahçesinde sel suları ortasında mahsur kalan kişi, elinde tuttuğu şemsiye ile kurtarılmayı bekledi. O anlar da çevredeki binalarda oturanlar tarafından cep telefonu kamerasınca görüntülendi. Görüntüde, o anları kayda alan kişinin, mahsur kalan vatandaşa ‘Çok kötü taştı. Yağmur da hiç dinmedi, Allah yardımcın olsun, Allah kurtarsın amca’ dediği duyuluyor.

Arhavi'de ev, iş yeri ve araçlarında mahsur kalan vatandaşlar botlarla kurtarıldı

Artvin'in Arhavi ilçesinde derenin taşması sonucu ev, iş yeri ve araçlarında mahsur kalanlar botlarla kurtarıldı.

İlçe merkezinden geçen derenin taşması sonucu çok sayıdaki binanın giriş ve zemin katındaki ev ve iş yerlerini su basması sonucu mahsur kalanlar AFAD, JAK ve AKUT ekiplerince botlarla bulundukları yerlerden alındı.

Ekipler ev ve iş yerlerinin yanı sıra araçlarında da mahsur kalan vatandaşları botlara bindirerek güvenli bölgelere sevk etti.

İlçe merkezinde yer yer 2 metreye ulaşan su birikintisi dolayısıyla ulaşım sağlanamıyor.

Grup yolunun geçtiği köprü ulaşıma kapandı

Bu arada Rize’de sağanağın etkili olduğu Ardeşen’de de Kaymakamlıktan yapılan duyuruda, ilçede yer alan ve birçok köy grup yolunun başlangıcı olan Seslikaya Köprüsü’nün ulaşıma kapandığı, vatandaşların zorunlu olmadıkça güzergahta bulunmamaları gerektiği belirtildi.

İki köy boşaltıldı, 9 kişi kurtarıldı

Rize Valisi Kemal Çeber, "Mahsur kalan 9 kişiyi kurtardık. 2 köy boşaltıldı, 5 yol kapandı. 4 saat daha yoğun yağış bekliyoruz" dedi.

Selden etkilenen Rize'nin Fındıklı ilçesindeki son durumu aktaran İlçe Belediye Başkanı Ercüment Şahin de su dolan evlerde tahliye işlemlerinin yapıldığını duyurdu.


Doğu Karadeniz için sağanak ve kuvvetli yağış uyarısı

Meteoroloji 11. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, sabah saatlerinden itibaren bölgede görülecek sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, Trabzon'un batı ve doğu kesimlerinde kuvvetli, Rize ve Artvin çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olmasının beklendiği vurgulandı.

Kuvvetli yağışların aralıklı ve yerel olarak yarın sabah saatlerine kadar etkili olmasının beklendiğine dikkat çekilen açıklamada, sel, su baskını, yıldırım, heyelan, kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.


#Ardeşen
#Çamlıhemşin
#Fındıklı
#Rİze
#sağanak
3 yıl önce