|

'Sama Dubai bizim davayı bahane etti'

Mimarlar Odası İstanbul Başkanı Eyüp Muhçu, ihaleye girecek tüm firmaların davadan haberdar olduğunu, Sama Dubai'nin ödeme yapmamak için gösterdiği gerekçenin gerçekçi olmadığını söyledi

Anka
00:00 - 1/06/2007 Friday
Güncelleme: 00:51 - 1/06/2007 Friday
Yeni Şafak
'Sama Dubai bizim                    davayı bahane
'Sama Dubai bizim davayı bahane

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhçu, Levent'teki İETT Garajı arazisi için düzenlenen ihaleye girecek tüm firmaların ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye ilişkin açılan davadan haberdar olduğunu belirterek, Sama Dubai'nin ihale yükümlülüklerini yerine getirmemesine gerekçe olarak açtıkları davanın gösterilmesini "inandırıcı" bulmadıklarını söyledi.

NEDEN 50 GÜN

Muhçu, Sama Dubai'nin istediği 50 gün gibi bir sürede İdare Mahkemesi'nin karar veremeyeceğinin tüm taraflar tarafından bilindiğine de dikkat çekerek, "50 günlük süre neden, nereden kaynaklanıyor anlaşılır değil, ihale ve sözleşme şartları gereği doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekirdi" dedi. Sama Dubai şirketinin ihaleyi kazandıktan sonra kendilerinden dava metinlerini incelemek için istediklerini ve bu bilgilerin tümünü firmaya ilettiklerini kaydeden Muhçu, firmanın ihaleyi kazandıktan kısa bir süre sonra bu bilgileri istediğini ifade etti. Muhçu, davanın inceleme aşamasında ve idari mahkemenin karar sürelerini dikkate alındığında 1-2 yıl gibi sürmesinin söz konusu olabileceğini ancak kısa bir süre içerisinde yürütmenin durdurulması kararının da verilebileceğini söyledi. Az miktarda kalan kamu alanları ve kentin ortak alanlarıyla ilgili rant projesi girişimlerinden vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Muhçu, "Hukuka, yasaya kentleşme ilkelerine aykırı girişimlerin olması halinde, İstanbul halkının ve meslek odalarının sürdüreceği hukuki mücadele devam edecektir" diye konuştu. Eyüp Muhçu, rekor bedelle gerçekleştirilen Levent'teki İETT Garajı arazisinin satış ihalesinin, arazinin değişen imar planlarına ilişkin 12 Nisan 2006'da açılan dava sürerken gerçekleştiğini, ihalenin ardından 30 Nisan 2007'de ikinci bir dava açarak, ihalenin iptali istediklerini hatırlattı. Açtıkları ilk dava devam ederken imar planında revizyon yapılarak, ticaret merkezi ve otel fonksiyonlarının yani sıra ressidance fonksiyonu ve sınırsız yapılaşma alanı ve sınırsız yükseklik haklarının verildiğini belirten Muhçu, "İhale yapıldıktan sonra 30 Nisan 2007 tarihinde planın bu şekline dava açtık. Planın iptali ve yürürlüğün durdurulması talebinde bulunduk. Revizyon yaptıkları için bizim açtığımız dava kadük hale geldiği için davayı yeniledik" dedi. Muhçu, davanın inceleme aşamasında ve idari mahkemenin karar sürelerini dikkate alındığında 1-2 yıl gibi sürmesinin söz konusu olabileceğini ancak kısa bir süre içerisinde yürütmenin durdurulması kararının da verilebileceğini söyledi.


Ödeme yapılmamasının nedeni tamamen farklı

Sama Dubai firmasının ihale şartlarının yerine getirmemesine ilişkin başka nedenlerin olabileceğini ifade eden Muhçu, "İhaleyi düzenleyen kamu kurumu tarafından ihale öncesinde -bu davanın bilinmesine karşın- güvence verilmiş olsa gerek. Bu sürenin istenmesinde verilen güvence konusunda kuşkular oluşmuş olmasından kaynaklanıyor olabilir. Dava bahane ediliyor. Yükümlülüklerin yerine getirilmemesinin gerçek nedenleri başka. Açılan bir dava var, bu dava sonucunda İETT garajına arazisine yapılması düşünülen kulelerin yapılamaması söz konusu. Belediyenin imar koşullarını yerine getirilmesi konusunda güvence vermesi de bu olayda söz konusu. Gelinen aşamada bir güvensizlik ortamının oluşmasından kaynaklanıyor." dedi


Firmalar ve belediye davadan haberdardı

Planın iptal edilmesi halinde, ihale koşullarının değişmiş olacağını ve ihalenin geçersiz kılınacağını söyleyen Eyüp Muhçu, plana ilişkin açtıkları dava sonuçlanmadan ihale yapılmasının hukuki dayanaktan yoksun olduğunu kaydetti. Muhçu, hem ihaleyi yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hem de ihaleye girecek tüm firmaların açılan dava bilgisine sahip olarak ihaleye girdiklerini ifade ederek, Sama Dubai'nin ihale yükümlülüklerini yerine getirmemesine gerekçe olarak açtıkları davanın gösterilmesini ise "inandırıcı" bulmadıklarını söyledi. İETT arazisi satışına ilişkin kamuoyuna yapılan açıklamaların bulunduğunu, bunun yazılı ve görsel basında fazlasıyla yer aldığını hatırlatan Eyüp Muhçu, "Davaları ihaleyi yapan kurum ve ihaleye giren kurumların bilmemesi mümkün değil. Şimdi ise bu davayı bahane ederek, süre talebinde bulunmaktadır" dedi. Sama Dubai şirketinin ihaleyi kazandıktan sonra kendilerinden dava metinlerini incelemek için istediklerini ve bu bilgilerin tümünü firmaya ilettiklerini kaydeden Muhçu, firmanın ihaleyi kazandıktan kısa bir süre sonra bu bilgileri istediğini ifade etti.





17 years ago