|

Sanayi devrimi için hazırlıklar başladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, 2020'li yıllara damga vuracak yeni nesil sanayi devrimi için hazırlıklara başladıklarını, şubatta yapılacak Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısının ana gündeminin Sanayi 4.0 olacağını söyledi.

Yeni Şafak
15:56 - 29/01/2016 Cuma
Güncelleme: 14:00 - 29/01/2016 Cuma
AA

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Plan ve Bütçe Komisyonunda, kendisine bağlı kuruluşların 2016 yılı bütçesinin görüşmelerinde sunum yaptı.



TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) bünyesinde sürdürülen yerli otomobile yönelik çalışmalar neticesinde, 4 farklı prototip araç üretildiğini, yıl sonuna kadar en az 30 adetlik bir test filosu oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.



Yerli otomobilin tanıtımını Haziran 2018'de yapıp, 2020'den önce de seri üretime geçmeyi planladıklarını ifade eden Işık, proje kapsamında öncelikle menzili artırılmış elektrikli araç geliştirmeye odaklandıklarını dile getirdi.



"285 OSB'de 1,5 milyon kişi istihdam ediliyor"



Bugüne kadar, 2016 fiyatlarıyla, organize sanayi bölgelerine 3,5 milyar lira, sanayi sitelerine ise 4,8 milyar lira kredi kullandırdıklarını kaydeden Işık, şu anda 285 OSB'de 1,5 milyon kişinin istihdam edildiğini belirtti. Işık, 2023 hedefi olarak 70 yeni OSB kurmayı ve 1 milyon ilave istihdam oluşturmayı amaçladıklarını belirtti.



"Bilişim Vadisi'nde altyapı çalışmaları tamamlandı"


Gebze'de 3 milyon metrekare alana kurulacak Bilişim Vadisi'nin, sadece Türkiye'nin değil dünyanın da önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya aday olduğuna işaret eden Işık, vadide altyapı çalışmalarının tamamlandığı 1. etapta 55 bin metrekarelik üst yapı inşaatının da haziran ayında bitirileceğini söyledi.



Sanayi devrimi


Sanayi 4.0 devrimini, yapay zeka, robotik teknolojiler, akıllı üretim sistemleri, 3-D yazıcılar, nesnelerin interneti, büyük veri ve bulut bilişim gibi alanlarda yaşanan gelişmeleri yakından takip ettiklerini anlatan Işık, 2020'li yıllara damga vuracak yeni nesil sanayi devrimi için hazırlıklara başladıklarını söyledi. Işık, "Şubatta yapılacak Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK) toplantısının ana gündemi olarak Sanayi 4.0 konusunu belirledik" dedi.



#Bilim
#Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık
#Plan ve Bütçe Komisyonu
#Sanayi 4.0 devrimini
#yapay zeka
#robotik teknolojiler
#akıllı üretim sistemleri
#3-D yazıcılar
8 yıl önce