|

Sanayide mart korkusu

Kasım ve şubat krizleriyle sarsılan reel sektör, 31 Mart sendromu yaşıyor. Hükümet önlem almazsa, binlerce fabrika ve işletme 31 Mart tarihinde bankaların eline geçecek.

.
00:00 - 23/03/2001 Cuma
Güncelleme: 10:54 - 11/01/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Sanayide mart korkusu
Sanayide mart korkusu

Kasım ve şubat krizleriyle sarsılan reel sektör, 31 Mart sendromu yaşıyor. Hükümet önlem almazsa, binlerce fabrika ve işletme 31 Mart tarihinde bankaların olacak. TOBB Başkanı Fuat Miras başkanlığındaki sanayi ve ticaret oda temsilcileri, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan ile görüşerek, hükümetten 31 Mart tarihinde yapılması gereken kredi ödemelerinde, faizlerin sözleşmedeki oranlar üzerinden yapılmasını istedi.

Reel sektör temsilcilerinin, Özkan'a, "Kredi faizleri düşürülmesse batarız" dediği belirtildi. Heyetin Bakan Özkan'a, kasım ve şubat krizlerinden sonra şimdi de 31 Mart sendromuna giren binlerce sanayici ve işadamının, bu tarihte ya yüksek faiz üzerinden kredilerini ödemek, ya da işletme ve fabrikalarını bankalara devretmek zorunda kalacaklarını bildirdikleri kaydediliyor.

Özkan ile görüştüler

Ekonomideki 31 Mart sendromu ile ilgili dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras, TOBB Konsey Başkanları, 11 Sanayi Odası Başkanı, Başkanlık Divanı ve Ankara Ticaret Odası (ATO) ile İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanları'nın da aralarında bulunduğu geniş katılımlı bir heyet ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ı makamında ziyaret etti.

Yaklaşık 2 saat süren görüşmenin ardından gazetecilere bir açıklama yapan Miras, söz konusu toplantıda mali sektör olmadan, reel sektörün, reel sektör olmadan da mali sektörün olamayacağını ifade ettiklerini ve reel sektörün bugün içerisinde bulunduğu olumsuz durumun düzeltilmesiyle ilgili düşüncelerini aktardıklarını bildirdi.

Ameliyat beraber yapılacak

Miras önümüzdeki günlerde mali sektörle reel sektörün biraraya gelmesine ilişin taleplerinin hükümetçe dikkate alınacağını umduklarını da belirterek, 31 Mart sendromu ile ilgili Başbakan Yardımcısı'nı bilgilendirdiklerini de sözlerine ekledi. Miras, "Tabiri caizse ameliyatı önümüzdeki günlerde gene hükümet, mali sektör ve reel sektör olarak berabar yapacağız diye kendilerinden söz aldık. Bu konu ile ilgili düşüncelerimizi açık ve net bir şekilde Başbakan Yardımcımız'a ilettik" dedi. Miras, Özkan'dan, Karşılıklar Kararnamesi'nin değiştirilerek, 31 Mart tarihinde ödenmesi gereken kredi faizlerinin, sözleşmelerdeki faizler üzerinden ödenmesini talep ettiklerini kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, TOBB Başkanı Miras başkanlığındaki sanayici ve işadamı başkanları, Başbakan Yardımcısı Özkan ile yaptıkları toplantıda, mali sektöre yönelik ağır eleştirilerde bulundu.

Reel sektör temsilcilerinin, kasım ve şubat krizi ile zor günler geçirdiklerini belirterek, "Eğer, kredi faizleri sözleşmelerdeki oranlardan ödenmezse, hepimiz batarız. 1 Nisan'da reel sektör kalmaz. Birçok işletme ve fabrika, bankalara geçer. Kredi ödemelerini, bankaların belirlediği faizler üzerinden ödemeyeceğiz" dedikleri belirtildi.

31 Mart sendromu nedir?

Ekonomide 31 Mart sendromu olarak nitelendiren olay, bankaların kredi faizlerini Kasım krizinden sonra aşırı derecede yükseltmesinden kaynaklanıyor. Birçok banka, Kasım kriziyle birlikte, işadamlarına krizden önce verdiği kredilerin faizlerini sözleşmedeki faizlerin çok üstüne çıkardı. Bazı işletmeler de, yüksek faizler üzerinden, bankalardan 2001 yılı başında kredi kullanmak zorunda kaldı. Bankalardan kredi kullanan işadamlarının, son olarak 31 Mart tarihinde bu kredilerini veya dönem faizlerini ödemesi gerekiyor. İşadamlarının, ayrıca 31 Mart tarihine kadar, gelir vergisinin ilk taksidini yatırması gerekiyor.


23 yıl önce