|

'Savaşı ancak Saddam önler'

Irak sorununu barışçıl yollarla çözme gayretinde olan Ankara, savaşı önleyebilecek tek kişinin Saddam olduğu görüşünde.

Yeni Şafak
01:00 - 17/01/2003 Cuma
Güncelleme: 14:46 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
----------------------- spot -------------------------

ABD'nin, Irak'a yönelik olası müdahelesini önleminin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in elinde olduğu bildirildi. Irak sorununu 'savaşsız çözmek' için gayret eden ve bu çerçevede bir süre önce Ortadoğu ülkelerine bir dizi ziyarette bulunan Başbakan Abdullah Gül'ün, bu ülke liderlerine "ABD'nin tek derdi Saddam" dediği öğrenildi.

Başbakan Abdullah Gül, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu üyeleriyle Dışişleri Konutu'nda önceki akşam biraraya geldi ve Irak konusunda bilgi verdi.

Başbakan Gül'ün toplantıda, "Türkiye olarak kesinlikle savaş istemiyoruz. Savaşı önlemek için ilk bomba atılana kadar barış çabalarımız devam edecek. ABD'nin asıl derdi Saddam. Savaşın durdurulması için Saddam Hüseyin'in BM kararlarına uyması ve elinden gelen bütün gayretleri göstermesi gerekir. ABD'nin Irak'a müdahale için öne sürdüğü şartları ortadan kaldırırsa müdahale için bir sebep kalmaz. Bu, Irak'ın geleceği kadar bölge ülkelerinin geleceği açısından da büyük önem taşıyor" dediği öğrenildi.

Yakış: Çabamız sürecek

Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Meclis'te gazetecilerin sorularını cevaplandırırken, Türkiye'nin Saddam Hüseyin'e "çekil" mesajı göndermediğini söyledi. Yakış, "Ancak bazı ülkeler tarafından bizim bilgimiz dışında böyle bir mesaj gönderilmiş olabilir. Böyle bir mesajı bir Arap'ın bir Arap'a söylemesi normal karşılanır ama bir Türk'ün bir Arap'a söylemesi büyük tepki çeker" diye konuştu.

Yakış, Türkiye'nin Saddam'ı sürgüne göndermek gibi bir amacının olmadığını belirterek, "Bir televizyonda yaptığım açıklama çarpıtılarak yansıtıldı. Ben bu yönde bir açıklama yapmadım. Bu Papa'nın ABD seyahetine benziyor. Papa uçaktan inerken 'Gece kulübüne gidecek misiniz?' diye soran gazeteciye 'ABD'de gece kulübü mü var?' diye cevap verince, ertesi gün gazetede 'Papa gece kulübü var mı? diye sordu' şeklinde yayınlaşmış" şeklinde konuştu.

Bakan Yakış, Irak'ın, kitlesel imha silahları bulundurmadığına dair uluslararası camiayı ikna etmek zorunda olduğunu belirterek, "Bölge ülkeleri ile yapacağımız toplantıda bu konuyu vurgulayacağız"dedi.

  • BİLAL ÇETİN/ANKARA

    El Sadi: Sorunları çözmeye hazırız
    Irak, BM silah denetçileriyle kitle imha silahları konusuyla ilgili tüm sorunları çözmeye hazır olduğunu bildirdi. Saddam Hüseyin'in başdanışmanlarından Emir El Sadi, "Bazı açıklamalar yapıldığını ve şikayetler olduğunu, tüm sorunları Pazar ve Pazartesi günü çözmeyi ümit ettiklerini" belirtti. BM silah denetçilerinin şefi Hans Blix ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradei, askeri harekattan kaçınmak için, Irak'ın kimyasal, biyolojik ve nükleer silahları bulunmadığını kanıtlama konusunda çaba sarf etmesi gerektiğini söylemişlerdi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    21 yıl önce