|

Schengen Vizesi, ihracatı arttırdı

Yunanistan İzmir Başkonsolosu Georgi Katapodis, Manisalı sanayici ve işadamlarına Schengen Vizesi kolaylığı gösterileceği müjdesini verdi.

Cihan
00:00 - 1/08/2007 Çarşamba
Güncelleme: 16:22 - 1/08/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Schengen Vizesi, ihracatı arttırdı
Schengen Vizesi, ihracatı arttırdı

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis toplantısında konuşan Başkonsolos Katapodis, "2007 yılının ilk çeyreğinde iki ülke arasında yüzde 47'lik bir ihracat artışı var. Bunda 12 ilde iş adamlarına Schengen vizesi verilmesinin önemli etkisi oldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi artığı oranda siyasi kırgınlıkları da ortadan kaldırmış olacağız. İki ülke arasındaki dostluklar da artacak." dedi.

Yunanistan İzmir Başkonsolosluğu'na atanan Georgi Katapodis, yeni görevindeki ilk ziyaretini MTSO'ya yaptı. Avrupa'nın yatırıma en uygun sanayi bölgesi unvanına sahip bölgeyi gezen Katapodis, gelişimiyle ilgili bilgi aldı. Katapodis, işadamlarının vize sıkıntısının ortadan kalktığını söyleyerek, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki geçmişten gelen siyasi kırgınlıklar, ancak iki ülke arasında artacak ticari ilişkilerle sona erdirilebilecek. Türkiye'de iki yıldır yaptığım görev kapsamında 12 ildeki çalışmalarımızla özellikle sanayici ve işadamlarına yönelik Schengen vize uygulamasında önemli kolaylıklar sağladık. Her iki taraf büyük ticaret hacmine sahip. Yunanistan ile Türkiye arasında ticari ilişkilerde artış sağlandı ve 2006 Ocak-Aralık döneminde 2.6 milyar doları geçen bir ticaret hacmi oluştu. Yunanistan'ın 1 milyar, Türkiye'nin 1.6 milyar dolarlık ithalatı gerçekleşti. Rakamlara göre 2007 yılının ilk çeyreğinde iki ülke arasında yüzde 47'lik bir ihracat artışı var. Özellikle son zamanlarda bankacılık sektöründe gelişmeler yaşadık." diye konuştu. İşadamlarına Schengen vizesi verilmesi ile ticaret hacminin arttığına dikkat çeken Başkonsolos Georgi Katapodis, MTOS garantörlüğünde Manisa OSB'deki işadamlarının da kolaylıkla vize alabildiğini kaydetti. Katapodis, "Ticari ilişkilerin artırılmasında serbest ticari ilişkiler için iş adamlarına ve sanayicilere yönelik vize işlemlerini kolaylaştırmamızın önemli etkisi oldu. Başkonsolosluk olarak 12 ilde ticaret ve sanayi odaları ile ortaklaşa vardığımız anlaşmalarla bu odalara kayıtlı iş adamlarımıza süresi iki yıla varan schengen vizesi veriyoruz. Manisa'da da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Koşmaz Manisalı sanayici iş adamları için garantör olacak." açıklamasında bulundu.

MTSO TYönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz da Yunanistan ile Türkiye arasında gelişen ticaret hacminde vize kolaylığının önemli yer tuttuğunu söyledi. Koşmaz, "İki ülke arasında zaman zaman siyasilerin yarattığı krizler nedeniyle sorunlar yaşandı. Ancak son yıllarda özellikle ticari konularda önemli atılımlar oldu. Ticaret hacmi ve ilişkilerin artmamasıyla sanırım siyasilerin elindeki bu kozlarda ortadan kalkacak, özellikle Avrupa Birliği sürecinde tam üye olan Yunanistan ile Ticari ilişkilerin artırılması Türkiye içinde önemli. Başkonsolos unvanını alan dostum Katapodis iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesinde vize kolaylığı sağlayarak önemli katkılarda bulundu. Manisalı iş adamlarına da vize kolaylığını duyuracağız. Manisa ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilerin artması bizleri de sevindirecek. İş adamları için Schengen vizesi önemli bir gelişme." şeklinde konuştu. Koşmaz daha sonra Katapodis'e, günün hatırasına Yağcıbedir halısı hediye etti.

17 yıl önce