|

Şehidin vasiyetini tuttu ağlamadı

Kürt geleneklerine uygun olarak şehit onbaşı Murat Uçar'ın ailesi 'ağıt' yakmadı. Elindeki kınası çıkmadan eşini kaybeden Ayşe Uçar da eşinin vasiyetine uyarak gözyaşlarını dışarı değil, kalbine akıttı

YAKUP BULUT/ANKARA
00:00 - 13/10/2007 суббота
Güncelleme: 22:52 - 12/10/2007 пятница
Yeni Şafak
Şehidin vasiyetini tuttu ağlamadı
Şehidin vasiyetini tuttu ağlamadı

Gabar'da şehit olan Jandarma Komando Onbaşı Murat Uçar'ın baba ocağında bayram sabahı hüzün vardı. Yeni Şafak, Canımana Köyü'ndeki şehit evinde yaşanan buruk bayrama konuk oldu. Evin baş köşesine ilk kez gazetemizde yayınlanan 13 şehidin dağdaki son fotoğrafını asan aile, şehidin vasiyeti gereği ağıt yakmıyor. “Gözyaşı dökmeyin” vasiyetine yakınları uymakta güçlük çekerken, yeni gelin Ayşe Uçar eşinin vasiyetine sadık kaldı. Ellerinde halen düğün kınası durduğu görülen şehit eşi Ayşe Uçar, “Ben taş değilim. Ama gözümden bir damla yaş dökülmedi. Cennete giden eşime neden üzüleyim. Vatanı için onun yaptığıyla gurur duyarken ağlamamı istemedi. Eğer kabul etseler ben de gider cephede Murat'ların yanında savaşırım” dedi. Ayşe Uçar, eşinin dağdaki şehit olan 12 arkadaşıyla çekilmiş son fotoğrafına bakarken metanetle, “Vasiyetine sadığım sevgilim, ağlamıyorum” dedi.

Acılı eş Ayşe Uçar, eşinin omuzunda ve başında madalyası olduğunu söylediği kurşunlarla gömüldüğünü söylerken bile eşinin vasiyetine uyuyor ve gözyaşlarını tutuyor.

ŞIRNAK'TAN SON SATIRLAR

Şehit onbaşının acılı eşi Ayşe, Onbaşı Murat'ın 7 Ekim'de şehit olduğu Şırnak'tan yazdığı son satırları da gösterdi. “Kaderine terkedilmiş bir yalnız bir sevdiğim var” diyen satırların altında eşine “Hayal Gözlüm” diye bir şiir yazan Uçar şöyle diyor: “ Benim dünyada çiçeklerim açmasa da / Yıkılmadıklarım bir onurum bir onurum var / Korkutamaz beni en ilginç kâbuslar / Benim kâbuslardan daha kötü acılarım var.” Şırnak İkizce'de 11 Temmuz Çarşamba günü kaleme aldığı satırların sonunda “Murat'tan bitanesine Asker vurulunca değil unutulunca ölür” yazdığı görüldü. Şehit eşi, “O ölmedi, şehitler ölmez. Unutulursa öleceğini yazmış, unutulmayacak ve ölmeyecek” dedi.


Şiirli vasiyet
Olur ya bir çatışmada ölürsem

Arkamdan yas tutmayın

Bırakın toprağımda rahat uyuyayım

Bedenimden elbisemi çıkarmayın

Onlar benim gururumdur

Ölünce kefenim olacak

Başımdan beremi çıkarmayın

O benim şanım şerefim olacak

Ayağımdan botları çıkarmayın

Onlar nice yollar aşacak

Sırat köprüsünden geçecek

Elimden tüfeğimi almayın

O benim namusumdur

Mezarıma sembol olacak

Yaramın kanını silmeyin

Ahirette hesabı sorulacak

Göğsümden kör kurşunu çıkarmayın

O benim madalyam olacak

Babadan anlamlı çağrı

Tüm Silahlı Kuvvetler'in bayramını kutladığını ifade eden baba Mehmet Uçar ise şunları söyledi: “Hepimiz bu bayrak altında yaşıyoruz ve yaşayacağız. Hepimiz bu yolda ölmeye hazırız. Bazı fikri kısa kişiler, dış güçlerin güdümüyle kandırılıyor. Kürtlerin adına bunu yaptığını söyleyen hainler var. Özellikle doğudaki ailelere seslenmek istiyorum. Allah için bu oyunlara gelmeyelim. Bu ağlayan ocak da Kürt ailesinin ocağı. Bunlar düpedüz hainlerin oyunu, Ermeni oyunudur.”

17 лет назад