|

Selman Cahit’i kaybettik

Gazetemizin emektar ismi Selman Cahit, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 56 yaşındaki Cahit, dün ailesi, sevenleri ve çalışma arkadaşları tarafından dualarla son yolculuğuna uğurlandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/03/2018 Çarşamba
Güncelleme: 04:43 - 14/03/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Gazetemizin emektar ismi, şair ve yazar Selman Cahit hayatını kaybetti.
Gazetemizin emektar ismi, şair ve yazar Selman Cahit hayatını kaybetti.

Gazetemizin emektar ismi, şair ve yazar Selman Cahit hayatını kaybetti. Yeni Şafak'ın kurulduğu yıllarda musahhihlik görevini yapan, uzun süredir ise gazetemizin bulmaca sayfalarını hazırlayan Cahit, 56 yaşında geçirdiği kalp krizi sonucu Siyami Ersek Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesi’nde hayata gözlerini yumdu. Cahit’in cenazesi dün ikindi namazına müteakip Çekmeköy’deki Hz. Ömer Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Yenidoğan Mezarlığı’nda dualarla toprağa verildi. Gazetemizin yazarları Yaşar Süngü ve Mehmet Şeker, Yazı İşleri Müdürleri Mustafa Kahraman, Fatma Demircioğlu, Haber Müdürü Recep Yeter, Ekler Sorumlusu Ayşe Olgun, Karar Gazetesi yazarları Yusuf Ziya Cömert ile Mustafa Karaalioğlu, Star Gazetesi Gece Sorumlusu İsmail Bezirci, Hafta Sonu Eki Yayın Yönetmeni Gülcan Tezcan ve sevenleri Selman Cahit’i son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

ÖMRÜNÜ ŞİİRE ADADI

Aynı zamanda şair olan; “Bir gün.. Hep öleceksiniz.. Gözleriniz yağmur yağmur, Gözleriniz deniz, İçinizde kalmış iki parça sır, Can koyduğunuz yollarda sapır sapır, Döküleceksiniz!” dizelerinin sahibi Cahit 1962 yılında Konya’da doğdu. Ömrünü şiire ve edebiyata adayan Cahit, Ankara Üniversitesi kimya bölümünde başladığı eğitimine hukuk fakültesinde devam etti fakat gönlünde hep edebiyat vardı. Ankara’da Erguvan, İstanbul’da Genç Dost dergilerini çıkaran ekiple birlikte çalıştı. Cahit’in şiir ve hikayeleri Türk Edebiyatı, Doğuş, Töre, İnanç, Kayıtlar, Erguvan, Genç Dost, Kafdağı gibi dergilerde okuyucuyla buluştu. Evli ve 3 çocuk babası olan Selman Cahit’in Ayışığına Mektuplar, Kelebek Düğünleri isimli kitapları da bulunuyordu.


ŞAİRLİK BABADAN MİRAS

Selman Cahit, mülki idare amiri olan babası Önal Vasıf Öztaş'ın görevi dolayısıyla Anadolu’yu yakından tanıma fırsatı bulmuştu. Selman Cahit’in şiire merakı babasından geliyordu. Duygu dünyasını dizelere taşımaya askere gitmeden önce başlayan Baba Önal Öztaş, uzun yıllar hikayelerinde Erdem Tekin takma adını kullandı. Baba Önal Öztaş, Konya Lisesi’nde müdürlük görevini yürüten, gönül insanı Selman Erdem’in ismini, oğlu Selman Öztaş’ta yaşatmıştı.

  • İnandığı değerleri savundu
  • Genç yaşta kaybettiğimiz Selman Cahit’i son yolculuğunda uzun yıllar birlikte çalıştığı mesai arkadaşları yalnız bırakmadı. Yeni Şafak yazarı Yaşar Süngü, Cahit’i şu sözlerle anlattı: “Yeni Şafak’ın ilk kuruluş yıllarında Selman ile yollarımı kesişti. Gazetenin ilk kurucularındandık. Ben ekonomideydim. O da musahhihti. Ama bunun dışında da her şeyi yapıyordu. İşini seven ve asla yarım bırakmayan çalışkan biriydi. Sevilen ve disiplinli bir insandı. Çok çalışırdı. Şair yönü de vardı. Şiir yazmayı çok severdi. Zaten en sevdiği şeyler; şiir, sigara ve çaydı. Kalabalığı gürültüyü sevmezdi. Erken yaşta kaybetmiş babasını. ‘Biz de ailenin erkekleri erkenden gidermiş’ derdi. Öyle de oldu. O da erkenden gitti. Çalışırken sessiz işine odaklanan biriydi ama konuşması gerektiği yerlerde asla susmazdı. Bir şeyi savunursa onu sonuna kadar bağırarak savunurdu.”

Meslek hayatımızda yeri büyüktü

Yeni Şafak yazarı Kemal Öztürk ise şöyle konuştu: “Ben 1995’te gazeteciliğe Yeni Şafak Gazetesi’nden başladım. Selman ile o yıllar tanıştık. Ağzında piposu, uzun saçlı ve uzun sakallı, sempatik ve dikkat çekici biriydi. Musahhihlik yapıyordu. Çok iyi hatırlıyorum çalışma odasında “Sahihe yanlış yapma” yazısı asılıydı. Biz de özel bir yeri olan arkadaşımızdı. Duruşuyla oldukça enteresandı. Kendisinden çok şey öğrendik. Yazılarımızdaki cümle hatalarını bazen bize söylerdi ve önerilerde bulunurdu. Meslek hayatımızda yeri olan bir isimdi. Kendisi az konuşurdu. Gazteciliğe yeni başlayanlar için eğitici biriydi. Bir şey öğrenme fırsatı bulduğumuz bir insandı.”

Şiir anlayışı kendine özgüydü

Yeni Şafak editörü Melih Bayram Dede, “Uzun saçları, pipo sevdası ve haksızlığa gelemeyen tavrıyla hatırlıyorum. Üzerimde emeği olan nadir insanlardan biridir. Şair yönüyle önemlidir. Kendine özgü gelenekselci şiir yaklaşımı, Klasik Türk Müziği sevgisi ve özgürlükçü hayata bakış felsefesiyle hep anılarımda olacak” derken Star Gazetesi Kültür Sanat editörü Bedir Acar ise “Sakin, sabırlı ve fakat celallendiğinde sel gibi akabilen bir yapısı vardı. Pek çok şeyi kalbine saklayan bir şair ve insan duruşu vardı. Hüzün yakışırdı şair Selman’a. Şairdi; dizelerini okumamış olsanız bile, gözlerinden anlaşılırdı şair ruhu. Derin bakardı, ruhunuza değiverecekmiş gibi” diye konuştu.

#Selman Cahit
#Yeni Şafak
#Vefat
6 yıl önce