Sezer DDK'yı yeniledi

.
00:0030/01/2001, Salı
G: 3/01/2014, Cuma
Yeni Şafak
Sezer DDK'yı yeniledi
Sezer DDK'yı yeniledi

Cumhurbaşkanı Sezer, devletin en üst denetim organı olan ve doğrudan kendisine bağlı bulunan Devlet Denetleme Kurulu'nun başkanı ve 4 üyesini değiştirdi. Eski ve yeni dosyalar incelemede...

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, kamu kurumlarındaki yolsuzluk iddialarının yoğunlaşması üzerine, bugüne kadar aktif olmamakla suçlanan Devlet Denetleme Kurulu'nda operasyon yaptı.

Sezer'in Çankaya'ya çıkmasından sonra bazı kurul üyeleri istifa etmiş, ancak Sezer boşalan üyeliklere atama yapmamıştı. DDK Başkanlığı'na Yargıtay 18. Hukuk Dairesi Başkanı Alpaslan Nazlıoğlu'nu atayan Sezer, önceki gün de, Sayıştay'dan, Maliye ve Bayındırlık Bakanlığı'nda çalışan dört ismi boşalan üyeliklere atadı. Bu isimler Maliye Bakanlığı Başmüfettişi Süreyya Turgut, Sayıştay Uzman Denetçisi Abdülkadir Sev, Bayındırlık Bakanlığı Başmüfettişi Hıfzı Deveci, Maliye Bakanlığı Başhesap Uzmanı Galip Çelik.

Tüm yolsuzluklar incelenecek

DDK üyelerinin, Cumhurbaşkanı ile toplantı yaparak yeni dönem değerlendirmesi yapacakları belirtiliyor. Kurul üyeleri, DDK'nın daha etkin hale getirilmesi için bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı'na sunacaklar.

Bu arada daha önce DDK'nın yaptığı araştırmalar da masaya yatırılacak. DDK'nın Anayasa ve yasayla kendisine tanınan yetkileri kullanması halinde kamu kurumlarında ortaya atılan yolsuzluk iddiaları titizlikle araştırılacak.

En üst denetim organı

DDK, TSK ve yargı organları dışında tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında, her düzeydeki işçi ve işveren meslek teşekküllerinde ve kamuya yararlı derneklerde her türlü inceleme ve denetlemeler yapabiliyor. Cumhurbaşkanı Sezer'in DDK üyeliğine atadığı 4 ismin mali ve idari alandaki teftiş ve denetleme konusunda uzmanlıklarıyla tanınmaları, kurulun önümüzdeki dönemde yolsuzluklara karşı daha etkin bir faaliyet içinde olacağını gösteriyor.

Devlet Denetleme Kurulu dokuz üyeden oluşuyor. Son yapılan atamalarla birlikte şu anda kurulun 7 üyesi bulunuyor. Demirel'in Cumhurbaşkanlığı döneminden kalan Yılmaz Ergün, Recep Sanal ve Orhan Buldaç'ın üyelikleri ise sürüyor.

Yeni DDK üyeleri

Süreyya Turgut: Maliye Bakanlığı Başmüfettişi. 26 yıldır Maliye Bakanlığı'nda çalışıyor ve başarılı bir denetim uzmanı olarak tanınıyor. Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanlığı döneminde ismi ön-plana çıkan Turgut, 1998'de akaryakıtta kaçak haritasını çıkardı. Tansu Çiller'in mal varlığı raporunu hazırlayan bürokratlar arasında da yer alan Turgut, turizm bölgelerine giderek, otellerin, lokantaların ve dericilerin vergi kaçırıp kaçırmadıkları konusunda kapsamlı incelemeler yaptı. Deprem yardımlarının tek merkezde toplanması ve harcamaların da sağlıklı ve şeffaf bir şekilde yapılabilmesi amacıyla kurulan komisyonda da görev alan Turgut, Maliye Müfettişleri Yardımlaşma Derneği Başkanlığı yaptı.

Galip Çelik: Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. 1976 yılında Maliye Bakanlığı Hesap Uzman Muavini olarak işe başladı. Aslen Kayserili olan Çelik, Ankara Defterdar Yardımcılığı'nın yanısıra 1991-1994 yılları arasında Emekli Sandığı Genel Müdür Yardımcılığı yaptı. Çelik'in bir süre İngiltere'de kaldığı, mesleğiyle ilgili etüd ve çalışmalarda bulunduğu kaydediliyor.

Abdülkadir Sev: Sayıştay uzman denetçisi. Dürüst, çalışkan ve deneyimli bir uzman olarak biliniyor. Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Köşk Bütçesi'ni yönetmesi için İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'na ve ardından Genel Sekreter Yardımcılığı'na getirdiği Bülent Serim'in, Abdülkadir Sev ile aynı dönemde Sayıştay'a girdikleri ve yakın arkadaş oldukları belirtiliyor.

Hıfzı Deveci: Bayındırlık Bakanlığı Başmüfettişi. Ciddiyet ve dürüstlüğüyle biliniyor. 17 Ağustos depreminden sonra gündeme gelen imar düzeni ve planları hakkında makaleler yazdı. Birikim Dergisi'nin 125-126 sayısında "Hızlı Sonuçlarda Bazı Yanılgılar" başlıklı bir makalesinde bilimsellikten uzak imar planlarının trilyonluk imar rantlarına kapı araladığını vurguladı. Deveci, Karayolları eski Genel Müdürü Atalay Coşkunoğlu'nun ve iki ANAP'lı Bakan'ın Yüce Divan'da yargılanmasını sağlayan "Otoyollardaki Usûlsüz Ödemeler" isimli raporu hazırlayan bürokrat olduğu öğrenildi.

DDK'da kimler var?

Alparslan Nazlıoğlu (Başkan)

Orhan Buldaç

Yılmaz Ergün

Recep Sanal

Süreyya Turgut

Galip Çelik

Hıfzı Deveci

Abdülkadir Sev