|

Sınav için performans ilacı vermeyin

Haziran’ın ilk haftalarında yapılacak LGS ve YKS sınavları için geri sayım başlarken, 3 milyon genci şimdiden stres sardı. Uzmanlar çocuklara performans artırıcı ilaç ya da takviye verilmemesi konusunda uyarıyor.

Saliha Engin
04:00 - 24/05/2024 Friday
Güncelleme: 03:21 - 24/05/2024 Friday
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

Haziran ayının ilk haftalarında yapılacak LGS ve YKS sınavları için geri sayım başladı. Sınav stresinin kaygıya, depresyona ve panikataklara neden olabildiğine dikkat çeken uzmanlar, öğrenci ve ailelerine kaygılarını nasıl yönetmeleri gerektiğini anlattı.

HEDEFLERİNİ BELİRLEMELİLER

Her öğrencinin bireysel zorlanmaları olabildiğini ve seanslarda bunların üzerinde çalıştıklarını anlatan Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, hedeflerine ilişkin plan yapan öğrencilerin sınav sürecini daha iyi yönettiğini dile getirdi. Yıldırım, her öğrencinin bireysel zorlanmaları olabildiğinia, hedeflere yönelik planlı adım atan öğrencilerin sınav sürecini daha iyi yönettiğini dile getirdi.

BAŞARI SAĞLIĞIN ÖNÜNE GEÇMEMELİ

Sınav öncesi çocuklara performans artırıcı ilaç ya da takviye verilmesi konusuna da değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Eğer bir anne baba doktor tavsiyesi olmadan çocuğa performans artırıcı ilaç veriyorsa, o çocuk ileride hap kullanımına meyilli olur. O çocuklar üniversiteye girdikten sonra hap almadan ders çalışamıyorlar. İlaçlar artık tesir etmediği için başarılı olmak için metamfetamin gibi ilaçlar alıyorlar. Başarı sağlığın önüne geçmemeli" diye konuştu.

Sınav kaygısı yönetilebilir

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Melek Gözde Luş, “Ergenlik, bireyin kimlik ve kişilik gelişiminin yoğun bir şekilde yaşandığı, fiziksel ve duygusal değişimlerin hızla gerçekleştiği bir dönemdir. Bu süreçte ergenler, pek çok psikolojik sorunla karşılaşabilirler ve bu da psikiyatrik rahatsızlıkların artmasına neden olabilir” dedi. Luş, sınav kaygısının yönetilebileceğini dile getirerek, ailelerin kulaktan dolma bilgilerle çocuklarına ilaç kullandırmamalarının önemini vurguladı.



#Sağlık
#Eğitim
#Sınav
#Öğrenci
24 days ago