|

SPK, yetkisiz bono satan 4 banka için hızlı davrandı

Birisi yerli dört bankanın yetkisiz bono satışı yaptığını tespit eden SPK ve BDDK zamanında müdahele ederek bono satışlarını engelledi.

Yeni Şafak
00:00 - 14/06/2005 Salı
Güncelleme: 17:09 - 27/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • HÜSEYİN ÖZAY / ANKARA


    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu tarafından el konulan İmarbank'ın ardından, Sermaye Piyasası Kurulu'nun biri yerli üçü yabancı olmak üzere toplam dört bankanın da yetkisiz bono satışı yaptığını tespit ettiği ortaya çıktı. SPK ve BDDK'nın ortak hareketiyle, bankaların yetkisiz bono satışlarının engellendiği belirlendi.

    Yeni Şafak'ın elde ettiği SPK ve BDDK arasındaki yazışmalara göre, İmarbank operasyonun ardından SPK, Türkiye'de faaliyette bulunan üç yabancı ve bir yerli bankanın da yetkisiz bono satışı yaptığını tespit etti. SPK, ilk olarak şüphelendiği yerli bankanın durumuyla ilgili BDDK'ya 2003 yılının Ekim ayında bir uyarı yazısı göndererek, sözkonusu bankanın bono satışlarının incelenmesini istedi. BDDK, SPK'ya 13 Kasım 2003'te cevap vererek, Bankalar Kanunu'nda bono satışlarının BDDK tarafından yapılacağına ilişkin bir hüküm bulunmadığını, konunun SPK'yı ilgilendirdiğini bildirdi. SPK ile BDDK arasındaki bono satışıyla ilgili yazışmalar 2004 yılı sonuna kadar devam etti. SPK, 2004 yılı başında bir yerli bankanın dışında Türkiye'de faaliyette bulunan üç ayrı yabancı bankanın da yetkisiz bono satışı yaptığını bildirdi. BDDK, bu bankaların da incelenmesini istedi.

    SPK tarafından, BDDK'ya dört bankayla ilgili olarak ocak ayında iki, haziran ayında bir, temmuz ayında bir, eylül ayında bir ve ekim ayında bir olmak üzere toplam 6 yazı gönderildi. BDDK da SPK tarafından kendisine gönderilen bono satışıyla ilgili ihbarları, murakıplara intikal ettirdi ve bankaların rutin incelemelerinde, bu ihbarlarda dikkate alındı. BDDK, bankalarla ilgili bulgularını SPK'ya göndererek, bankaların bono satışıyla ilgili yetkinin SPK olduğunu ve gerekli işlemlerin yapılarak kuruma bilgi verilmesini istedi. Her iki kurumun çalışması sonucu, bankaların durumlarının düzeltilmesi sağlandı.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce