|

Sri Lanka'daki saldırı: 4 nesil savaşın son halkası

Dünya, son dönemlerde üst üste terör saldırıları, tarihi önemi olan yerlerde yaşanan yangınlar, afetler ve kötü olaylarla adeta diken üstünde. Bu kez saldırı haberi Sri Lanka'dan geldi. Saldırının, Hristiyanlıkta Hz.İsa’nın çarmıha gerildikten sonra dirildiğine inanılan Paskalyanın 3. gününde 3 kilise ve 3 lüks otele eş zamanlı olarak düzenlenmesi 'ikonik terör' kavramını bir kez daha gündeme taşıdı. Terör ve güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, yenisafak.com'a yaptığı açıklamada dünyanın henüz 4. nesil savaş türünü anlamakta zorlandığını ifade ederek, "Bu tür olaylar karar vericileri doğrudan etkileyebilecek çapta büyük saldırılar. Eğer Myanmar örneğinde olduğu gibi burada da fatura Müslümanlara kesilirse çok ciddi sonuçları olabilir" dedi.

Sertaç Aksan
11:00 - 21/04/2019 Pazar
Güncelleme: 16:42 - 21/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
Sri Lanka'da saldırının gerçekleştiği kiliselerden biri.
Sri Lanka'da saldırının gerçekleştiği kiliselerden biri.

Sri Lanka'da gerçekleşen eş zamanlı 8 patlamalada ilk belirlemelere göre 185 kişi öldü, 400'den fazla kişi yaralandı. Yerel güvenlik kaynakları olayın intihar saldırısı olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Uzmanlara göre, son dönemlerde artan terör olayları, sadece sebep olduğu ölümlerle değil, saldırıların gerçekleştiği yerlerin tarihi önemi, toplumlar üzerindeki etkisi, sonuçları itibariyle de her biri ayrı ayrı incelenecek kadar önemli.


4. nesil savaş türü ile karşı karşıyayız

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, yenisafak.com'a yaptığı açıklamada, bu tür saldırıların kesinlikle 'normal' bir saldırı olmadığı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Yeni dönem terör saldırılarında 'dini düşmanlık, din içerisinde düşmanlık, mezhebi-meşrebi düşmanlık, siyasi düşmanlık' gibi halkaların olduğunu anlatan Ağar, şunları söyledi:

"Toplumları doğrudan dizayna yönelen saldırılarla karşı karşıyayız. Buna karar veren yapı, bu saldırılarla ülkeleri bölmeye, bölemez ise de istikrarsızlaştırmaya, kutuplaştırmaya götürüyor.


Suriye örneği gün gibi ortada. Belki henüz net bir bölünme yok harita üzerinde ama toplum mezhep, etnik ve ruhen bölünme yaşadı. Aynısı Irak için de söz konusu. Türkiye için de bu yöntemi ısrarla deniyorlar.


Son halka Sri Lanka

Dünyanın 4. nesil savaş türü ile karşı karşıya olduğuna işaret eden Ağar, bu saldırının sonuçlarının çok büyük olacağına dikkati çekerek, Myanmar örneği üzerinde durdu:


"Hatırlanacağı üzere Myanmar'da toplum iyice terörize edildi ve ihale Müslümanlara kaldı. Sonucunda da milyonlarca Müslüman topraklarından oldu ve kitlesel göçe zorlandı.

Sri Lanka'daki saldırının ihalesi de IŞID ya da benzer bir terör örgütü tarafından Müslümanlara bırakılırsa sonuçları ağır olur.

Bu saldırıda o kadar çok sayıda ölü ve yaralı var ki, aklı selim şekilde düşünen karar vericileri dahi kolaylıkla manipüle etmek mümkün. Toplumun ve karar vericilerin düşüncülerini doğrudan etkileyebilecek bir saldırıdan bahsediyoruz."




Hatırlanacağı üzere Yeni Zelanda'da 50 kişinin camide şehit edilmesi olayında da saldırganın tek başına bu eylemi ve eylem sırasında-sonrasında verdiği mesajları planlayamayacağı üzerinde durulmuştu.


Geçtiğimiz günlerde de sadece tarihi ve turistik açıdan değil, dini açıdan da çok büyük anlamlar taşıyan Paris'teki Notre Dame Katedrali alevlere teslim olmuş ve tamamen yok olma derecesine gelmişti. Katedral'in yandığı saatlerde Kudüs'teki Mescid-i Aksa Camii'nde de yangın çıkmıştı.

#Sri Lanka
#Saldırı
#Terör
#Abdullah Ağar
5 yıl önce