|

Suriye’ye vize şartı

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Suriye'ye vize uygulaması hakkında “8 Ocak’tan itibaren hava ve deniz hudutlarımızdan giriş yapacak Suriyelilerin vize alması gerekecek” dedi. Karada ise açık kapı politikası devam edecek.

Yeni Şafak ve
06:00 - 31/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 00:10 - 31/12/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. Basında, 8 Ocak 2016 itibariyle Türkiye'nin Suriyelilere vize uygulamasına geçeceğine dair haberlerle ilgili soru üzerine Bilgiç, “8 Ocak'tan itibaren hava ve deniz hudutlarımızdan giriş yapacak Suriyelilerin vize alması gerekecek. Ancak kara sınırlarımızda, insani mülahazalarla açık kapı politikasına devam edeceğiz. Hava ve deniz hudutlarımızdan geleceklere ilişkin vize uygulaması, aslında yasa dışı göçle mücadele kapsamında değerlendirilebilecek, üçüncü ülkelerden geçişlere ilişkin bir düzenleme ihtiyacından kaynaklanıyor” diye konuştu.



BÜYÜKELÇİ BELLİ DEĞİL


Bilgiç, İsrail'le ilişkilerin normalleşmesiyle ilgili olarak “İsrail ile bazı müzakerelerin devam ettiği bir sır değil. Fakat bizim İsrail konusundaki yaklaşımımız gayet açık ve net” dedi. Türkiye'nin İsrail'den ilişkilerin normalleşmesi için talep ettiği unsurlar olan özür, tazminat ve Gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması konularının karşılanması halinde ilişkilerin tekrar değerlendirileceğini belirten Sözcü Bilgiç, “Belki bir yumuşama olabilir ve bundan sonra da görevlendirilecek büyükelçinin ismi bu gelişmelerden sonra Sayın Bakanımız, Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından belirlenir. Şu aşamada isim olduğunu düşünmüyorum çünkü henüz o aşamaya gelmedik” ifadesini kullandı.



GERGİNLİK İKİ TARAFIN ZARARINA OLUR


Bilgiç, Türkiye'nin Rusya ile ilişkiler konusunda, devletler arasında diplomasinin bir kenara bırakılmaması gerektiği mesajını her düzeyde verdiğini ifade ederek, “Özellikle son dönemde Rus tarafının Türk iş adamlarına, öğrencilerine ve Rus ve Türk kuruluşlarına pek çok yaptırımda bulunduğunu biliyoruz. Bunlar bizi üzüyor ancak aynı dilde bunlara mukavele etmiyoruz” diye konuştu. “Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerde sabırla beklediğini” belirten Bilgiç, “Bizim düşüncemiz, Türkiye ve Rusya aynı coğrafyada barış içinde hareket etmeli. Gerginlik her iki tarafın da zararına olur” dedi.



Rusya DAEŞ'e ortak oluyor


Bilgiç, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova'nın, Türkiye'yi DAEŞ petrolünü alıp satmakla suçlayan iddialar hakkındaki bir soru üzerine, “Her şeyden önce bunlar mesnetsiz iddialar ve Türkiye aleyhine yürütülen propagandanın bir ürünü” ifadesini kullandı. Sözcü Bilgiç, konuşmasını şöyle tamamladı: “Ben Rus makamlarına sormak istiyorum: Rus makamları özellikle son dönemde Suriye'deki rejime her türlü desteği veriyorlar. Doğal olarak, eğer DAEŞ'e yönelik bir akaryakıt kaçakçılığı varsa, buna Rus makamları da ortak olmuş oluyor.”


#Tanju Bilgiç
#Rusya
#vize
8 yıl önce