|

Tarım ilaçları SOS olarak kalmayacak

Kükre Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Gülel, sebze ve meyveleri, üzerindeki her türlü zararlı maddeden arındıracak bir ürün geliştirdiklerini belirterek, "Artık tarım ilaçları soframıza sos olamayacak. Başta anneler olmak üzere Türk insanı bu konuda çaresiz değil" dedi

Ekonomi Servisi
00:00 - 29/04/2009 Çarşamba
Güncelleme: 02:46 - 29/04/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Tarım ilaçları SOS olarak kalmayacak
Tarım ilaçları SOS olarak kalmayacak

Sebze ve meyvelerin yüzeyindeki her tür mikroorganizma, zirai ilaç, kimyasal, gübre, parafin ve toprak kalıntılarını 2-3 dakika içinde temizlediği ifade edilen yüzde 100 bitkisel bazlı sebze ve meyve arındırma konsantresi Exsir Sanitizer basın toplantısıyla tanıtıldı. Kükre Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Sabri Gülel, Türk gıda mühendis ve bilim insanlarından oluşan ekip tarafından geliştirilen ürünün, ar-ge çalışmalarına 700-800 bin avro harcadıklarını anlattı.

İLK ÜRÜNLER İHRAÇ EDİLDİ

İlk ürünlerini İran, Kıbrıs ve Endonezya'ya ihraç ettiklerini belirten Gülel, "Son dönemlerde İran'da ortaya çıkan kolera salgını nedeniyle orada faaliyet gösteren şirketler ürünle yakından ilgilendi. Ürünümüz, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Laboratuvarı'nda testlerden geçirildi. Exsir, Türk Akreditasyon Kurumu onaylı laboratuvarlarda sebze ve meyvelerin üzerindeki parafin, zirai ilaçlar, mikrop, bakteri, gübre ve toprak kalıntıları konusunda sayısız testten geçti ve yüzde 100'e kadar başarılı bulundu. İçeriği ve performansı itibariyle sadece ülkemizde değil, dünyada da bir ilk. Exsir'le artık tarım ilaçları soframıza sos olamayacak. Başta anneler olmak üzere Türk insanı artık sebze ve meyve üzerindeki her türlü zararlı maddelere karşı çaresiz değil" dedi.


Sirke yüzde 20 temizlik sağlıyor

Dünyadaki tüm sebze ve meyvelerin yüzde 80'i tarım ilaçlarıyla kirlendiğini belirten Gülel, sebze ve meyvelerin suyla yalnızca yüzde 5-20 oranında temizlenebildiğini, sirke ve limon suyu gibi geleneksel yöntemlerle ise yüzde 20-25 oranında bir arındırma sağlanabildiğini dile getirdi. Verilen bilgiye göre, Exsir'in içeriğinde mısır ve hindistan cevizinden elde edilen yüzey aktif madde, şeker pancarından elde edilen organik asit, bitkilerden elde edilen organik çözücü, tarçın yağı, beyaz sirke ve su gibi maddeler bulunuyor.



15 yıl önce