|

Telefon numaranız parayla satılmış olabilir

Son dönemlerde sosyal medya üzerinden hızla yayılan bir mesaj, "Kişisel verilerim ne kadar güvende?" sorusunu da beraberinde getirdi. Kendisini 'yazılımcı' olarak tanıtan bir kişi, para karşılığında binlerce kişinin ad-soyadı, telefon numarasını ve adres bilgilerini satılığa çıkardığını duyurdu.

Sertaç Aksan
13:00 - 19/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:12 - 19/12/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Elinde binlerce kişinin telefon ve adres bilgisi olduğunu açıklayan kimi kişiler, bu bilgileri para karşılığında satabileceklerine dair ilanlar veriyor.
Elinde binlerce kişinin telefon ve adres bilgisi olduğunu açıklayan kimi kişiler, bu bilgileri para karşılığında satabileceklerine dair ilanlar veriyor.

Türkiye'de kişisel verilerin korunmasına 2016 yılının başlarında yürürlüğe girdi. Ancak dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de vatandaşların kimlik bilgileri, adresleri ve telefon numaraları kimi zaman dolandırıcılar tarafından bir kazanç kapısına dönüştürüldü.

Bunun son örneği son dönemlerde sosyal medya üzerinden yayılan 'Satılık veritabanı' mesajı oldu.

O. T. K. isimli bir şahıs, Twitter, Instagram, Facebook gibi sosyal medya platformlarının yanı sıra kimi popüler siteler üzerinden binlerce kullanıcıya mesaj atarak, elindeki verileri satmak istediğini söyledi.

"Veri tabanını satın almak isterseniz bana ulaşın"

Söz konusu kişi, "Telefon numarası ve ad soyad adres veritabanı satıyorum. Bana 0531 684 28 ** numaralı telefonumdan ulaşabilirsiniz" mesajıyla kendisine müşteri aradı.

O. T. K, kendisini yazılımcı olarak tanıtırken, Android ve IOS tabanlı bazı uygulamaların sahibi olduğunu, bu kapsamda uygulamayı indiren kişilerden elde ettiği rehberleri satışa çıkardığını kaydetti.

Bu tür paylaşımlar hukuk dışı

Olayın hukuki boyutunu değerlendiren Avukat Oğuz Kara, söz konusu olayda suç unsurunun olduğunun altını çizdi.

  • 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 17. maddesinin TCK'ya yaptığı gönderme uyarınca TCK 135 -136 -138 maddeleri kapsamında suç oluşturduğunu anlatan Kara, "Öte yandan aynı olay, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun 18. maddesi uyarınca kabahat oluşturmakta" ifadesini kullandı.

Kara, TCK 135. maddesi uyarınca hukuka aykırı olarak kişisel verilerin kaydedilmesi dolayısıyla söz konusu şahıs için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası söz konusu olabileceğini vurguladı.

Hapis cezası uygulanabilir

Yine TCK 136. maddesi uyarınca Kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve TCK 138 maddesi uyarınca verileri yok etmeme suçlarının oluşabileceğinin altını çizen Kara, şöyle devam etti:

  • "TCK 136 maddesinde tanımlanan suçun cezası 2 yıldan 4 yıla kadar hapis ve TCK 138 . maddede tanımlanan suçun cezası 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Ayrıca KVKK 12. maddesinde düzenlenen yükümlülüklere uyulmadığından dolayı veri güvenliğinden sorumlu olan şirket ve kişiler hakkında aynı kanunun 18. maddesine göre 1 milyon TL'ye kadar idari para cezası verilebilir.

Kabahatler konusunda değindiğimiz sorumluluk bu kişi ve bilgileri ele geçirdiği platformlara sahip kişiler ve şirketlere aittir.

#Telefon Numarası
#Dolandırıcı
#Kimlik
5 yıl önce
default-profile-img