|

Tıp profesörünün alkol reklamı yapmasını kınıyoruz

00:00 - 27/09/2010 Pazartesi
Güncelleme: 11:52 - 27/09/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Tıp profesörünün alkol reklamı yapmasını kınıyoruz
Tıp profesörünün alkol reklamı yapmasını kınıyoruz

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen ve biranın su gibi tüketildiği 'Oktoberfest' festivalinin benzerinin gerçekleştirildiği Antalya'da bir genç hayatını kaybetti.





Antalya Büyükşehir Belediyesi ve bir bira firmasının ortaklaşa düzenlediği festivalden döndükten sonra yaşamını yitiren Anıl Durmaz'ın (27) ölüm nedeninin aşırı alkole bağlı kalp krizi olduğu sanılıyor. Emekli ağır ceza hakimi Fikri Durmaz'ın oğlu olan Anıl Durmaz, ABD'de üniversite öğrenimi görüyordu. Anıl Durmaz'ın alkol komasına girerek hayatını kaybettiği festivalin açılışını Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın ve Almanya'nın Antalya Başkonsolosu Frank Urbschot, ilk bira fıçısını açarak yapmıştı. Balyozla dev fıçının tıpası kıran ve fıçıdan fışkıran birayı katılımcılara dağıtan Akaydın, festivalin Türkiye'ye örnek olmasını dilemişti.


Zaman Gazetesi'nin haberine göre, ABD'de üniversite eğitimi gören Anıl Durmaz, tatil için ailesinin yanına geldi. Önceki akşam başlayan eğlenceye katılmak üzere evden ayrılan Durmaz, festival alanında kendisi gibi üniversite öğrencisi Abdurrahman Yaşar Namlı, Umut Ayhan ve Servet Erkmen ile buluştu. Bira içip eğlenen gençler parti sonunda Abdurrahman Yaşar Namlı'nın Meltem Mahallesi'ndeki evine gelerek alkol almaya devam etti. Sabah, Anıl Durmaz'ın yüz ve sırtının morardığını ve nefes almadığını fark eden Namlı, polise haber verdi. 112 Acil Servis görevlileri eve geldiklerinde Durmaz'ın öldüğünü belirledi. Anıl Durmaz için düzenlenen cenaze namazı öncesi gazetecilere konuyla ilgili bilgi veren üst düzey bir yargı mensubu, Anıl Durmaz'ın ölüm nedeninin henüz kesinleşmediğini, ancak alkol üzerinde durulduğunu belirtti. Anıl Durmaz'ın ölüm nedeninin otopsi raporunun tamamlanmasının ardından kesinleşeceğine dikkat çeken yetkili, alkolden kaynaklanan bir ölüm olma ihtimali üzerinde durulduğunu söyledi. Anıl Durmaz'ın naaşı cenaze namazının ardından Uncalı Kent Mezarlığı'nda toprağa verildi.


Bira festivaline tepkiler çığ gibi büyürken geçen yıl düzenlenen festivalde Alman turist Agust Michael Nall öldürülmüştü. Antalya'da düzenlenen bira festivali çıkışında aşırı alkollü Buğra Ö. (21) tarafından darp edilen Alman turist Agust Michael Nall, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti. Bu yılki festivale, başlama tarihi açıklandıktan sonra Antalya'da yaşayan yerleşik Almanlar da tepki göstermişti. Almanlar bira festivali yerine yardımlaşmayı özendiren festivallerin yapılmasını istiyor.


Bira festivaline belediyenin öncülük etmesi kabul edilemez

AK Parti Büyükşehir Meclis Üyesi Yaşar Tabur: Almanların geleneksel festivaline Büyükşehir Belediyesi'nin öncülük etmesi kabul edilemez bir durum. Belediyenin görevi bira festivaline sponsor olmak ya da sosyal bir meşruiyet kazandırmak değildir. Kişisel yaşam tarzınızı, makamınızı kullanarak 'en doğru yaşam benim gibi yaşamaktır' noktasında gösteremezsiniz.


Tıp profesörü olan birinin, gençleri alkole teşvik etmesi çok vahim


BBP İl Başkanı Rasim Küçük: Tıp profesörü unvanı bulunan bir kişinin bira festivali düzenleyerek gençleri alkollü içecek içmeye teşvik etmesine bir türlü anlam veremiyorum. Reklamını yaptığı bira firmasıyla ortak çalıştığına inanıyoruz. Akaydın'ın bira bardaklı resimlerinden sonra '18 yaşından küçüklere alkollü içecek ve sağlığa zararlı madde satılmaz' yazısı kaldırılsın.


Akaydın 'yayık ayranı' içsin


Toros Yörükleri Kültür ve Diyalog Derneği Genel Sekreteri Mücahit Gündoğdu: Toplum önünde bulunan kişilerin, görüntülerine dikkat etmesi gerekir. Aynı festival bir Avrupa ülkesinde olsaydı 18 yaşından küçüklere alkollü içecek reklamı yapmaktan Akaydın hakkında dava açılırdı. Akaydın illa da bir içeceğin tanıtımını yapacaksa Yörüklerin yayık ayranı ve yoğurdunu yapsın.


Organizasyon iptal edilmeli

Antalya Memurlar Derneği Genel Sekreteri Ercan Hocaoğlu: Faydasız, mesnetsiz ve hatta ciddi bir tahribat oluşturan bu organizasyonun iptal edilmesi için birkaç kişinin daha yaralanması veya öldürülmesi mi bekleniyor? Gençlerin, alkol ve bağımlılık yapan maddelerden korunması gerekiyor. Belediyeyi bu sosyal sorumluluk projesinden dolayı esefle kınıyorum.


Hasat bayramının bizimle ilgisi ne?

Antalya Mühendis ve Mimarlar Derneği Genel Sekreteri İlyas Ayaydın: Antalya halkıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, Almanya'daki bira üreticilerinin hasat bayramı anlamında olan Oktoberfest'in, burada kutlanmasının hangi sosyal ihtiyaca cevap verdiğini anlamıyoruz. Yetkilileri, bu organizasyonu iptal etmeye davet ediyor ve organizasyonu büyük bir esefle kınıyoruz.


Yasal soruşturma başlatılmalı

Antalya İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Ertan Kara: Alkollü içki kullanımını teşvik edici ve özendirici kampanyalar düzenlenemez. Akaydın, devletin koyduğu yasaları açıkça ihlal ediyor. Adli makamlar gerekli soruşturmayı başlatmalı. Büyükşehir Belediye'sinin buna alet edilmesi çok üzücü.



14 yıl önce