|

Toyota'nın çağrısı Japonya'nın ağrısı

Japonya Ticaret Bakanı Noashima, Toyota krizinin ciddi boyutta olduğunu söyledi ve “Araçların geri çağrılması ekonominin de dengesini derinden etkileyecektir” dedi

Aa
00:00 - 30/01/2010 Cumartesi
Güncelleme: 22:47 - 29/01/2010 Cuma
Yeni Şafak
Toyota'nın çağrısı Japonya'nın ağrısı
Toyota'nın çağrısı Japonya'nın ağrısı

Japonya Ticaret Bakanı Masayuki Noashima, Toyota'nın geri çağırma boyutunun çok yüksek olduğunu ifade ederek, 'Durum ciddi. Bu, küresel ekonominin ortaya çıkarabileceği olası tehlikelere işaret ediyor' dedi. Bakan Noashima gazetecilere yaptığı açıklamada, Toyota'dan, kitlesel geri çağırmaların ardından müşteri güvenini sağlamasını istediğini kaydetti. Noashima, 'Geri çağırmaların boyutu çok yüksek. Durum ciddi. Geri çağırmalar, küresel ekonominin ortaya çıkarabileceği olası tehlikelere işaret ediyor' dedi.

BÜYÜK BİR PAZAR KAYBI

Sanayi analistleri, Toyota'nın, geri çağırmaları ve beklenmeyen bir kararla ABD'de en fazla satan bazı modellerin üretim ve satışının durdurmasının, pazar kaybına yol açabileceğini düşünüyor.

CSM Worldwide firması analisti Jim Gillette, Toyota'ya araç başına maliyetin 25-30 dolar olacağını tahmin ettiğini ve buna işçilik maliyetinin ekleneceğini söyledi. Toyota'ya gaz pedalı tedarik eden CTS Corp Üst Yöneticisi Vinod Khilnani, ilk gaz pedallarının Toyota'nın istekleri doğrultusunda yapıldığını belirtti.


Chery'ye arsa bedava

Çin'in otomotiv firması Chery'nin ana distribütörü Mermerler AŞ ile kuracağı otomobil fabrikasında Eskişehir'i tercih etmesi için birçok cazip seçenek sunuldu. Fabrikanın Eskişehir'de kurulması durumunda OSB'de 3 bin dönüm bedava arsa verilecek, ücretsiz altyapı yatırımı ile elektrik ve doğal gazda yüzde 10'a varan oranda indirim imkanı sağlanacak.Eskişehir Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Savaş Özaydemir, Çinli firmaların Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünmeye başladığınının da altını çizdi.


14 yıl önce