Türkiye 6 milyar dolar çekebilecek

Aa
00:006/01/2010, Çarşamba
G: 5/01/2010, Salı
Yeni Şafak
Türkiye 6 milyar dolar çekebilecek
Türkiye 6 milyar dolar çekebilecek

Muhtemel bir stand-by anlaşmasıyla Türkiye, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) son ek kaynak artışı kararıyla, özel bir anlaşmaya gerek olmadan asgari 6 milyar dolar kredi çekebilecek.

Daha önceki kota artışı nedeniyle, Türkiye'nin IMF'den çekebileceği kredi miktarı 4,5 milyar doları bulurken, kredi maliyeti de 4'te 1 oranında azalacak.Türkiye'nin, son ek kaynak artışı kararıyla da IMF'den çekebileceği kredi miktarı 6 milyar doları bulabilecek. 28 Ağustos'ta IMF'nin kaynakları 250 milyar dolar düzeyinde artırılmıştı. Bu paranın 100 milyar dolarlık kısmı ise Türkiye'nin de içinde bulunduğu ülkelere tahsis edilmişti. Türkiye de bu yeni kredi imkanı çerçevesinde yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ilave kredi imkanı elde etmişti. Fon ile temel anlaşmazlık konularından birinin merkezi hükümetten belediyelere aktarılan kaynaklar konusu, diğer bir konuyu da Gelir İdaresi Başkanlığının özerkliği konusu oluşturuyordu.


Özel sektöre özel kaynak

Anlaşmanın, düşük maliyeti nedeniyle iki yıllık stand-by düzenlemesi şeklinde alınacak kaynağın, 2010 ve 2011'de, özel sektöre dolaylı kaynak aktarmada kullanacağı belirtiliyor. Yetkililer, bütçe açığının, iç borçlanma açısından finansman ihtiyacını artıracağını, IMF'den gelecek rezerv ile Hazine'nin, daha az borçlanacağını da belirtiyor.