|

Türkiye işletiliyor

James Wolfensohn Dünya Bankası Başkanı Wolfensohn, Türkiye için "iyi yolda" derken, Türkiye'den sorumlu Ajay Chibber ve Johannes Line "çürümüş bir yolsuzluklar ülkesi" iddiasında bulundu.

.
00:00 - 31/01/2001 Çarşamba
Güncelleme: 16:41 - 3/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye işletiliyor
Türkiye işletiliyor

Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduğunu söyleyerek umut dağıtırken, Financial Times gazetesindeki Dünya Bankası'nın Türkiye ile ilgili iki sorumlusu Ajay Chibber ve Johannes Line'nin imzasını taşıyan yazıda, Türkiye'den "çürümüş bir yolsuzluklar ülkesi" diye bahsedildi. Dünya Bankası'nın tepesindeki üç yöneticinin birbirine tezat açıklamalar yapması zihinlerde soru işareti bıraktı. Türkiye'nin kredi notonun yükseltilmesinin gündemde olduğu bir dönemde çelişkili açıklamalar şüphe uyandırırken, Türkiye ile ilgili açıklama yapan Dünya Bankası yetkilelerinden kimin yalan söylediği merak konusu oldu.

Wolfensohn: Türkiye iyi

Dünya Ekonomik Forumu toplantıları çerçevesinde geldiği İsviçre'nin Davos kasabasında Türkiye ekonomisi hakkında açıklamada bulunan Wolfensohn, Türkiye ekonomisinin geçen yılki krizden çıkmaya başladığını belirterek, Türkiye ekonomisinin daha iyi duruma geleceğini söyledi. Koalisyon çalışmalarını başarılı bulduğunu söyleyen Wolfensohn, yabancı sermaye çekmek için Mayıs ayında Dünya Bankası'na bağlı bir kurum olan Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) gerçekleştireceği uluslararası konferansa katılacağını bildirdi.

Ajay: Türkiye çürümüş

Wolfensohn'un bu olumlu açıklamalarına karşın, dünyanın en çok okunan ekonomi gazetesi Financial Times gazetesinin 19 Ocak 2001 tarihli sayısında, Dünya Bankası'nın Türkiye temsilcisi Ajay Chibber ve Dünya Bankası'nın Avrupa ve Orta Asya Bölümünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Johannes Line'ye ait bir yazıda özetle; "Türkiye yolsuzluklar ülkesi, çürümüş bir ülkedir... Bankacılık, tarım, enerji reformları ve özelleştirme hızlandırılmaz ise çürümenin önüne geçilemez. Onbir banka ya kapatılmalı, ya satılmalıdır. Gerekirse diğer özel bankalara da el konulmalıdır..." gibi ifadeler kullanıldı. Chibber ve Line'nin yazısını ekonomist-yazar Güngür Uras da Milliyet gazetesinin dünkü sayısında köşesine taşıdı.


23 yıl önce