|

Vanlı Tamince Rixos'la dünya markası olacak

13 yaşında Van'dan çıkarak Antalya'ya gelen Fettah Tamince, son beş yılda yaptığı atakla Türkiye'nin en zengin işadamları arasına girdi. Kurduğu Rixos kısa sürede Türkiye'de marka otel olurken, Tamince'nin bundan sonraki hedefi Rixos'u dünya markası yapmak

Selçuk Geçer
00:00 - 26/02/2008 Salı
Güncelleme: 00:11 - 26/02/2008 Salı
Yeni Şafak
Vanlı Tamince Rixos'la dünya markası olacak
Vanlı Tamince Rixos'la dünya markası olacak

Çok kısa bir sürede lokal marka olmayı başaran Rixos'un bir sonraki adımı dünya markası olmak. 5 yıl gibi kısa bir sürede 1.5 milyar dolar ciroya ulaşan grup 2007 yılını kuluçka dönemi olarak nitelerken 2008 yılını hasat yılı olarak hedefliyor. Birbirinden önemli ve ilginç projelerin hayata geçeceği 2008 yılı Rixosun'da dünya markası olma yolunda önemli adımlar attığı bir yıl olacak. Türkiye'de Rixos ile yakalanan marka başarısını şimdi dünya markası haline getirmek istediklerini belirten ve bu nedenle 2008 yılında birbirinden önemli projeye imza attıklarını belirten Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince, 'Amacımız turizmde global ölçekli bir marka olmak. Rixos markasını bir dünya markası haline getirmek ve dünya devlerinin arasına sokmak istiyoruz. Bunun için de vizyonumuzu tam anlamıyla ortaya koyacağız' dedi.

HANİ PAHALI SATILMAZDI?

Türkiye'de turizmde bu güne kadar yanlış bir kanının hakim olduğunu da belirten Tamince 'Pahalı odalar satılmaz denilerek yıllarca ucuz turizm yaptırıldı. Oysa mesele ucuzluk pahalılık değil, doğru projelerin geliştirilmemesiydi. Nitekim Rixos doğru projeyi ortaya koyarak bu kanıyı kökten yıktı. Doğru projeyi ortaya koyarak bu gün dünyanın en pahalı otel markalarından bile pahalıya oda satıyoruz.Ortalama oda fiyatımız 600 dolar. Bu rakam dünya markalarının hatta Dubai ortalamalarının bile üzerinde. Üstelik bu fiyata rağmen geçen sezon otelimizi yüzde 90 oranında doldurduk. Demek ki doğru proje geliştirilince istenilen fiyatlara oda satılabiliyormuş' dedi.

ÇOK KISA ZAMANDA MARKA OLDUK

Dünya üzerinde turizm alanıda bu kadar kısa zamanda oluşmuş başka bir marka örneğinin olmadığını da belirten Fettah Tamince 'Bilinen tüm önemli markaların en az 50 yıl geçmişi var. Üstelik onların arkasında ülke gelişmişliğinin getirdiği güçte bulunuyor. Biz ise tüm olumsuz kanaatlere rağmen Rixos markasını 3-4 yıl gibi kısa bir zamanda dünya devleri arasına soktuk. Türkiye'nin kendine ait markalarının çok az olduğu, turizm alanındaysa neredeyse hiç markasının olmadığı düşünüldüğünde bu başarı çok önemli' dedi. Dünya çapında markalaşma yönünde hızlı adımlarla ilerlediklerini belirten Tamince, 'Ancak bu süreçte adımlarımızı dikkatli atıyoruz ve seçimlerimizi akılcı yapıyoruz. Mücadele edmeyeceğimiz kaybolup gideceğimiz bölgelere girmektense güçlü olbileceğimiz kendimizi çabuk kabul ettirebileceğimiz ülkelere yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Belli bölgeleri şimdiden gözümüze kestirdik ve yatırımlarımızı yapmaya başladık' dedi.


Han Çadırı grubun gözbebeği

Fettah Tamince'nin “prestij yatırımımız” dediği ve yüzyılın mimarı olarak adlandırılan Norman Fester tarafından tasarlanan Han Çadırı grubun gözbebeği. Proje bedeli 250 milyon dolar. Tamamen şeffaf malzemeden üretilen çadırda, dışarıda hava sıcaklığı -50 dereceyken bile içeride +25 derece . Discovery Channel projeyi adım adım takip ediyor.


Türk hamamı fark yaratıyor

Rixos Grubu'nun en önemli özelliklerinden birisi ise SPA merkezleri. Bu merkezler hem otellerde yer alıyor hemde otellerden bağımsız olarak Moskova ve Dubai gibi şehirlerin merkezlerinde ayrıca hizmet veriyor. Osmanlı kültürünü bire bir yansıtan bir dekorla yapılan Türk hamamları ise Rixos SPA'larının farkındalık yaratan en önemli özelliği. Tamince'ye göre sadece Türk hamamından dolayı otelleri tercih eden turist sayısı azımsanmayacak kadar çok.


Marka olmanın yolu Dubai'den geçiyor

Fettah Tamince'nin Rixos'u dünya markası yapabilmenin en önemli yollarından birisinin Dubai'den geçtiğinin farkında. Çünkü Tamince'ye göre en iyi markalar en iyi eserlerini Dubai'de sergiliyor. Ayda 60 bin kişiye oturma izninin verildiği Dubai'de 2012 nüfusunun 500 bin olması bekleniyor. Bu günden 120 bin kişilik havaalanını yapılmaya başlandığı Dubai hem turizm hem serbest bölgesi hemde yatırımcıya sağladığı kolaylıklarla dikkat çekiyor. Bu ayrıntıların fazlasıyla farkında olduklarını söyleyen Fettah Tamince “eğer turizmde dünya markası olmak istiyorsanız burada olmak zorundasınız. Bizde burada yatırım kararı aldık.”diyor. Dubai'yi fazlasıyla ciddiye aldıklarını, bu nedenle de 100 kişilik ekib ve aileleriyle Dubai'ye taşındıklarını söyleyen Tamince, “Kurdukları mekanizmanın gücünü gördük. Düşünün ülkede para var, yaşam güvencesi var. Kanunlar yatırımcıları engellemek bir yana destekliyor. Serbest bölgesi tam bir cazibe merkezi,10 binden faza dünya markası burada birbiriyle yarışıyor. Adalarındaysa birbirinden ünlü dünya otelleri rekabet halinde en iyi eserlerini sergiliyor. O zaman marka olmak istiyorsanız Dubai'de olacaksınız” dedi. Dünya markası olmayı kafasına koyan Tamince Dubai'de 4 projeyi hayata geçiriyor. İlk proje Rixos Ottoman Palas. Palm adasında 420 odalı 38 villalı dev bir proje. Maliyeti 700 milyon dolarlık bir yatırım. Ve daha önemlisi bu yatırım tamamı Dubai'li Zabeel firması tarafından yapıldı. İşletme ise Rixos markasıyla yapılacak. Odaların ortalama gecelik fiyatı 1300 vilların ise 3000 ila15000 dolar. Dubai'deki diğer yatırımlarsa World Iland,palmiye ve ana kıtada. Rixos Otelleri bu yatırımlar sonrası dünyanın en ünlü otel zincirleri ile aynı arenada yer alacak.



16 yıl önce