|

Yargı bağımsız olmalı

5. SİAD Zirvesi sonuç bildirisinde, "Adalete ulaşmak için evrensel standartlara ulaşmak gereklidir" denildi.

Yeni Şafak
01:00 - 10/11/2001 суббота
Güncelleme: 16:58 - 17/05/2017 среда
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Sanayici ve İşadamları Derneği'nin oluşturduğu, "Türkiye SİAD Platformu"nun, "Yargıda Reform" konulu "5. SİAD Zirvesi" toplantısının sonuç bildirisi yayınlandı. Antalya Sheraton Otel'de dün basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından dün yayınlanan bildiride, "Gelişmiş ülkeler arasında yerini almayı, çağdaş yaşam ve uygarlık düzeyini yakalamayı hedef olarak önüne koyan Türkiye'nin bu hedefini gerçekleştirmesi için, bireyin üstünlüğüne inanan, evrensel hukuk anlayışı ile bütünleşmiş bir demokrasiye sahip olması, hayatın her alanında insan hakları evrensel ilkelerini egemen kılması ve ekonomide işleyen bir rekabet düzenini kurarak, yurttaşların refah düzeyini artırması gerektiği" vurgulandı.

Yargı bağımsızlığının gerçekleştirilebilmesi için bazı öneriler sıralanan bildiride, şu görüşlere yer verildi:

  • Anayasa'nın ilgili hükümleri değiştirilerek, Yüksek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin doğrudan Yargıtay ve Danıştay tarafından seçilmesi sağlanmalıdır.

  • Seçilen Yargıtay ve Danıştay üyeleri, kadrolarıyla birlikte Kurul'a geçebilmelidir.

  • Kurul'da yürütme organının temsilcileri yer almamalıdır.

  • Kurul, en kısa zamanda kendi binasına, sekretaryasına, kadrolu müfettişlerine ve yeterli bir bağımsız bütçeye kavuşturulmalıdır.

    Sezer mesaj gönderdi
    Öte yandan Cumhurbaşkanı Sezer, "5. SİAD Zirvesi" dolayısıyla İcra Komitesi Başkanı Bekir Özsoy'a bir mesaj gönderdi. Sezer mesajında, "Cumhuriyet ile birlikte büyük bir dönüşüm yaşayan ve çağdaşlık çabasını her alanda sürdüren Türkiye, ereklerine ulaşmak için demokrasiyi ve hukuk devleti ilkesini eksiksiz olarak yaşama geçirmek durumundadır" dedi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    23 лет назад