|

Yargıtay korsanı AFFETMEDİ

Yargıtay, Cezmi Ersöz'ün kitabını çoğaltan 3 sanık hakkında verilen 2 yıl 6'şar ay hapis ve 60'ar milyar para cezasını onadı.

Yeni Şafak
00:00 - 10/10/2005 Pazartesi
Güncelleme: 11:17 - 5/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA

    Korsan yayın yasağı ile ilgili yasa çıktıktan sonra, "bandrolsüz yayın çoğaltma ve yayma" suçundan verilen ceza, ilk kez onanarak kesinlik kazandı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yazar Cezmi Ersöz'ün, kitaplarını "korsan şekilde çoğaltarak yayınladıkları" iddiasıyla 3 sanığa verilen 2 yıl 6'şar ay hapis ve 60'ar milyar liralık ağır para cezalarını onayladı.
    Yüksek kurul korsana dur dedi

    Sanıklara yerel mahkeme tarafından verilen mahkumiyet kararı, Yargıtay 7. Ceza Dairesi tarafından da onaylanmış, ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itiraz etmişti. Bunun üzerine dosya, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda incelendi. Yüksek kurul, yerel mahkeme ve özel daire kararlarını hukuka uygun buldu. Gerekçede, şu görüşlere yer verildi: "Sanıkların eser veya hak sahibi olmadıkları süreli yayınları korsan olarak çoğaltmak ve yaymak hususunda önceden anlaşıp işbölümü yaptıkları, eser veya hak sahibinden izin almaksızın yasadışı olarak basımını gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir. Güvenlik görevlileri toplam 5 bin 425 adet kitabın 3 bin 750 adetlik bölümünü yüklenilen aracın içinde, kalanını ise korsan basımda kullanılan forma ve filmler, matbaa makineleri ve aksamı ile birlikte matbaada yakaladıkları sanıkların ikrarı, bilirkişi raporları ve dosyaya toplanan diğer belge ve kanıtlardan anlaşılmıştır."

    Yargıtay'ın onama gerekçesinde, yasal hak sahibi olmayan failin süreli yayını çoğaltması ve yayması eyleminin, Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nın 81. maddesinde belirtilen bandrol olmaksızın çoğaltma ve yayma suçunu oluşturduğu hatırlatıldı. Cezmi Ersöz'ün 'yine seninle geldi hayat' ve 'İçime gir ama sigarayı söndürme' isimli kitaplarını korsan olarak basan 3 kişi kitaplarla birlikte yakalanmıştı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazıyla tekrar görülen davada, Yargıtay sanık cezalarını onayarak bir ilke imza attı.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce