|

Yeni YÖK stratejisi: Bologna kriterleri

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni YÖK Yasası için 'Bologna kriterleri'nin esas alınmasını istedi. Bologna kriterleri, hazırlıkları sürdürülen Avrupa Yüksek Öğretim Anayasası'nın temelini oluşturuyor.

Yeni Şafak
00:00 - 4/06/2004 Friday
Güncelleme: 11:26 - 25/05/2017 Thursday
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Hükümet yeni YÖK Yasası için kolları sıvadı. Yeni YÖK Yasası'na ilişkin genel çerçeve, Bakanlar Kurulu ve AK Parti MYK'nın pazartesi günkü toplantılarında kapsamlı olarak değerlendirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu toplantılarda, yeni yüksek öğretim stratejisi için "Bologna kriterleri"nin esas alınmasını istediği öğrenildi. Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in üzerinde durduğu Bologna kriterleri, hazırlıkları sürdürülen Avrupa Yüksek Öğretim Anayasası'nın temelini oluşturuyor. 29 Avrupalı Bilim, Eğitim ve Kültür Bakanı, Bologna kriterlerinin 2010 yılına kadar yaşama geçirilmesini taahhüt etti. AB'nin 2003 yılı raporunda da meslek liseleri aleyhine olan adaletsizliğin giderilmesi konusuna vurgu yapıldı.

Önyargısız sınav

1988'de Bologna'da toplanan bir grup Avrupalı üniversite rektörü, sonradan "Magna Charta Universitatum" adıyla anılan bir deklarasyonla, yüksek öğretimde şu temel ilkelere dikkat çekmişlerdi:

"Üniversiteler, yaptıkları araştırmalarda ve öğretimde, tüm siyasal otoriteden ve ekonomik güçlerden bağımsız olmalıdır. Üniversitelerde öğretim ve araştırma birlikte yürütülmelidir. Üniversite hoşgörüsüzlüğü kabul etmez, diyaloğa ve bilgiyi paylaşmaya açıktır. Üniversite, evrensel bilgiyi gerçekleştirme yükümlülüğünü yerine getirebilmek için coğrafi ve siyasal sınırları aşar." Ayrıca, bu temel ilkeleri gerçekleştirmek üzere, Avrupa üniversitelerinin karşılıklı bilgi ve belge değişimi, öğretim üyesi ve öğrenciler arasındaki serbest dolaşım, ulusal diplomalara karşı önyargısız sınavlar, unvanlar ve eşit statüler konusunda genel bir politika belirlenmesi gibi araçlardan yararlanılması konularında görüş birliğine varıldı.

Harvard modeli

Bologna kriterleri esas alınarak hazırlanacak YÖK Yasası ile Başbakan Erdoğan'ın çağdaş üniversiteler için model olarak gösterdiği Harvard Üniversitesi gibi üniversitelerin kurulması hedefleniyor. Erdoğan, Harvard Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, "Oğlum Harvard'da yüksek lisans yapıyor. Orada kimse ona imam hatip okulundan olup olmadığını sormadı" demişti. Başbakanın oğlu Bilal Erdoğan, Harvard'da kamu yönetimi dalında, yüksek lisans eğitimi alıyor.

'Noktayı koydum'

Öte yandan Başbakan Tayyip Erdoğan, YÖK Yasası ile ilgili olarak "Ben noktayı koydum" değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Erdoğan, Otomotiv Sanayii Derneği'nin 30. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törenden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, bir gazetecinin, "İmam hatiplerle ilgili tarih verecek misiniz?" yönündeki sorusuna, "Ben noktayı koydum" yanıtını verdi.

Başbakan Erdoğan, Irak'ta kaçırılan Türk TIR şoförünün durumu konusundaki bir soru üzerine de, "Bu konuda olumsuz bir gelişme yok, olumlu bir gelişme de yok. Dışişleri konuyu takip ediyor" dedi.

2010 yılına kadar tamamlanacak

Bologna Deklarasyonu'nda, Avrupa Yüksek Öğretim Anayasası'nın kurulabilmesi için 2010 yılına kadar, şu amaçlara ulaşılması şart koşuluyor:

  • Eğitilenlere kolay tanınabilir ve kıyaslanabilir diplomalar verilmeli.

  • Lisans ve lisansüstü eğitim için süre standartları konulmalı.

  • Yaygın öğrenci hareketliliğini özendirmek üzere ortak bir ders kredi sistemi oluşturulmalı.

  • Öğrenciler, öğretim elemanları ve idari personel, diğer Avrupa ülkelerindeki öğrenim, araştırma ve eğitim faaliyetlerine özendirilmeli ve tanınmalı.

  • Kalite güvencesi için işbirliği geliştirilmeli.

  • Yüksek öğretimin Avrupalı boyutları, program geliştirme, kurumlararası işbirliği, inceleme, araştırma programları yoluyla zenginleştirilmeli.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    20 years ago