|

Yunanistan'ı adam etmeye çalışıyorlar!

Yunanistan'da geçen hafta krizden çıkış programına dair incelemelerde bulunan AB Komisyonu ile Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkililerinin Yunan muhataplarına tehditler savurduğu ortaya çıktı

Ekonomi Servisi
00:00 - 1/03/2010 Pazartesi
Güncelleme: 22:32 - 28/02/2010 Pazar
Yeni Şafak
Yunanistan'ı adam  etmeye çalışıyorlar!
Yunanistan'ı adam etmeye çalışıyorlar!

To Vima gazetesinin manşetten verdiği tutanak diyaloglarına göre, AB Komisyon heyeti, Yunan yetkililere "Biz ne diyorsak siz onu yapacaksınız" şeklinde sözler sarf ediyor. Atina'nın Avro bölgesine dahil olmak için ekonominin gidişatına ilişkin istatistiklerde oynadığının anlaşılması üzerine AB, bu defa işi daha sıkı tutuyor. Yunanistan'ın başkenti Atina'da Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı için incelemelerde bulunan AB yetkililerin, Yunan bakanlık bürokratlarına çıkıştıkları basına yansıdı.

PARA HESABINDA YOLSUZLUK İMASI

Tutanaklara göre, Yunanistan'ın 2007-2013 yıllarında alacağı 4. ekonomik destek paketi kapsamında İdari Reformlar için ayrılan 700 milyon avroluk kaynağın savurganlıkla harcandığı tespitinde bulunan AB Komisyonu Temsilcisi Aurelio Cecilio, bu nedenle projenin iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade ediyor. "Şimdi bana paralarımın nereye gittiğini söylemenizi istiyorum!" sözleri tutanaklara yansıyan Cecilio, ilgili programın yolsuzluğa kurban gittiği imasında bulunuyor.

YA CEVAP YA DA YARDIM YOK

AB müfettişleri, toplantıda, yetkililere karşılıksız kullandıkları yardımları nerede harcadıklarını da soruyor. Heyet, cevap verilememesi üzerine ise bundan sonra para vermemekle tehdit ediyor. To Vima, AB heyetinin Atina temaslarında yaşanan olayların, Yunanistan'ın Brüksel tarafından yönetildiğini açıkça gösterdiğini savundu. Gazete, AB yetkililerinin aksi takdirde "Komisyona şikâyet ederek, Papandreu'ya mektup yazmasını söyleyecekleri" uyarısında bulunduklarını da aktardı.


Baskıdaki Atina'ya garantör IMF

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Avrupa Birliği'nin (AB) dış kaynaklardan yardım almadan Yunanistan'ın mali sıkıntılarına çözüm bulabileceğini inandıklarını ve herhangi bir yardım isteği durumunda, destek vermeye hazır olduklarını belirtti. Bloomberg haber ajansında geçen bir habere göre, Yunanistan ise hem piyasalar, hem kredi derecelendirme kuruluşları hem de AB'den sorunlarına karşı harekete geçme konusunda ciddi baskılar görürken, yatırımcılar ülkenin devlet tahvillerini satın almak için daha fazla getiri teminatını talep etmeye başladı. Şu anda gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 12,7'sine denk gelen bir bütçe açığına sahip olan Yunanistan, bu rakamı yıl sonuna kadar yüzde 4'e indirme sözü verdi. Bu yüzden ülkenin Avrupa Komisyonu'nun gereksinimlerini yerine getirmesi gerekiyor.


14 yıl önce