|

Adana yemekleri

Türkiye’nin en özgün ve en lezzetli mutfaklarından birine sahip olan Adana, ülkemizde et ve kebap kültürünün en iyi temsilcilerinden biri olarak dikkat çekiyor.

Yeni Şafak
04:00 - 17/03/2019 Pazar
Güncelleme: 17:13 - 16/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Adana kebap
Adana kebap
ÇAĞLAR ÇAĞATAY

Yaklaşık 10 bin yıllık tarihe sahip Adana, medeniyetlerin beşiği. Seyhan nehri ve baraj gölü Adana’ya hayat veriyor. Kent parklarıyla ve mimarisiyle de gelişiyor. Lojistik öneme sahip Adana turizmle de öne çıkıyor. Adana’nın sembolü olan Taşköprü, Seyhan Nehri üzerinde uzanarak Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlıyor. Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılan tarihi eser turistik mekanlardan biri. Akdeniz’e dökülen 560 kilometrelik Seyhan Nehri, adeta ikiye böldüğü Adana’da tarımın yanı sıra sosyal yaşam için de önem taşıyor. Çukurova’da tarımın yanı sıra sosyal yaşam açısından önem taşıyan Seyhan Nehri’nde düzenlenen gondol turları ilgi görüyor. Bunun yanında Seyhan Nehri‘nin neden olabileceği su baskınına engel olmak amacı ile yapılan ve 1956 yılında hizmet vermeye başlayan baraj, hakim olduğu muhteşem manzarası ile görenleri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Mavinin ve yeşilin büyüsüne kapılmak isteyenler için son derece uygun bir yer olan Seyhan Baraj Gölü ve çevresi, Adana Saat Kulesi, Sinema Müzesi, Adana Ulu Camii, Sabancı Merkez Camisi mutlaka gezip görülmesi gereken yerlerden. Türkiye’nin mutfak kültürü baharatla en fazla yoğrulmuş kentlerinden biri olan Adana’ya özgü, tadı damağınızda kalan lezzetleri denemek için mutlaka bu kente gidin.

Vitamin deposu Şalgam suyu

Adana’nın sembolleşen içeceklerinden olan şalgam suyu vitamin deposu havuçtan elde ediliyor ve lezzetiyle dikkat çekiyor. Farklı sağlık sorunlarına iyi geldiği bilinen şalgamın faydaları da saymakla bitmiyor. Solunum yollarında ferahlama sağlayan şalgam acılı ve acısız olarak tüketilebiliyor. Şalgam suyu veya kısaca Şalgam, Turpgiller ailesine ait bir bitki olan şalgam Çukurova’ya özgü bir içecek. Bir tür pancar olan ‘şalgam bitkisi’ ve ‘siyah havucun’ su ile karıştırılıp, tuz da ilave edilmesiyle yapılır. Bu karışım, mayalanması için belirli bir süre bekler ve o sürenin sonunda şalgam suyu haline geliyor. Adana’da yemeğin yanında mutlaka şalgam suyu için derim.

Kültürün en seçkin ürünü kebap

Adana kebabı, Adana’ya özgü, ‘zırh’ adı verilen, satıra benzer bir bıçak ile elde kıyılan parça etten yapılan bir kebap çeşidi. Adana kebabının servisini yaparken yeşillik, sumaklı soğan salatası veya salata tercih ediliyor. Adana kebabını diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özellik, kebabın üretiminde kullanılan etin doğal ortamda ve kendine has bir floraya sahip bölge yaylalarında yetiştirilmiş koyundan olması. Bunun yanında üretim tekniği ve ustalık da ürüne önemli ölçüde farklılık katmakta. Adana’ya gittiğiniz de mutlaka baraj gölü manzaralı Onbaşılar Restoran ve saat kulesinin yanında bulunan Kazancılar Restoran’da mutlaka kentin lezzetlerini tadabilirsiniz.

#adana
5 yıl önce