|

Ciğerimin köşesi

Uşak Gölbaşı Camii’nde görevli 54 yaşındaki Cabir Ceyhan, “Ciğerimin köşesi” dediği oğlu Ahmet Faruk sayesinde yaşama tutundu. Yorgunluk şikayeti için gittiği doktorda karaciğerinin iflas ettiğini öğrenen Ceyhan’a, oğlundan nakil yapıldı.

Ayşe Mine Alioğlu
04:00 - 10/04/2019 Wednesday
Güncelleme: 00:48 - 10/04/2019 Wednesday
Yeni Şafak
Cabir Ceyhan ve Ahmet Faruk
Cabir Ceyhan ve Ahmet Faruk

Karaciğeri iflas eden Uşak Gölbaşı Camii’nde görevli 54 yaşındaki Cabir Ceyhan’ın imdadına oğlu Ahmet Faruk Ceyhan yetişti. 15 yıl önce Hepatit B taşıyıcısı olduğunu öğrenen Cabir Ceyhan, altı ay önce yorgunluk şikayetyle gittiği doktordan siroz, tümör ve Hepatit B’den dolayı karaciğerinin iflas ettiğini öğrendi. İstinye Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde gerçekleşen operasyonla Ceyhan, “Ciğerimin köşesi” dediği oğlu Ahmet Faruk’un karaciğeri ile yeniden hayata tutundu.

NAKİL SIRASINA GİRMİŞTİM

15 yıldır Hepatit B hastası olduğunu söyleyen Cabir Ceyhan, şunları aktardı: “Yıllardır taşıyıcıydım. Bazen ilaçlarımı kullandım, bazen kullanmadım. Son altı ayda vücudumda bazı sorunlar çıkmaya başlayınca kuşkulandım. Ellerimde lekeler oluştu ve halsizlik arttı. Çevremizdeki hastanelere gittim. Tetkikler yaptırdım. Doktor ‘organ nakli olacaksın’ dedi. Kadavra sırasına girdim. Ancak o kadar fazla kişi var ki can bekleyen...

OKDUĞUM HUTBE BANA DÖNDÜ

Organ Bağışı Haftası’nda verdiğim vaazda, ‘Türkiye’de her beş nakilden birisi kadavradan yapılabiliyor. Bu da organ bağışının az olduğunu gösteriyor. Ben hala kadavra sırasındayım. Bakın kardeşlerim, ben de organ bekliyorum. Organ bağışına destek verin’ dedim. Okuduğum hutbe bana döndü. İlk etapta küçük oğlum donör oldu ama tutmadı. Sonra büyük oğlumun karaciğeri tuttu. Hastane araştırmaya başladık. Organ naklinde ister kamu ister özel hastane olsun masraflarını devletin karşılayacağını biliyorduk. Uşak’tan İstanbul’a geldik. Organ nakli hiç korktuğum gibi çıkmadı. Ben gönlümce gezebiliyorum, yiyebiliyorum.” Cabir Ceyhan’a donör olan Ahmet Faruk Ceyhan şunları söyledi: “Ne yalan söyleyeyim, iki çocuğum var, benden bir parça gidecek diye korktum. Sonra hastaneye geldiğimde bizim gibi binlercesi olduğunu gördüm. Ameliyat da çok iyi geçti. Hiç tahmin ettiğim gibi olmadı. Başımıza gelene kadar biz de bilmiyorduk. Organ bağışı çok önemli.”

BİNLERCE KİŞİ NAKİL BEKLİYOR

Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, “Hastaya oğlundan canlı vericili sağ lop karaciğer nakli yapıldı. Şu anda sağlıklı. Hasta bir nakille, hem sirozdan hem tümörden hem de Hepatit B’den kurtuldu. Bizim tercihimiz beyin ölümü gerçekleşmiş kadavralardan organ nakli. Neden canlı vericiden yapıyoruz? Çünkü talebi karşılamıyor. Sonuç itibariyle Türkiye’de 23 bin kişi böbrek, 2 bin 500 kişi de karaciğer bekliyor. Toprak olmadan herkesin organ bağışına destek olması gerekiyor” dedi.

#Uşak
#Gölbaşı Camii
#Cabir Ceyhan
5 years ago