|

Farzedin ki uçakta hastalandınız...

Uçuş sırasında rahatsızlanan yolculara gereken acil müdahalenin gerçekleştirilmesinde olası sorunların ve belirsizliklerin giderilmesi isteniyor.

Aa
00:00 - 6/02/2013 Wednesday
Güncelleme: 13:22 - 6/02/2013 Wednesday
Yeni Şafak
Farzedin ki uçakta hastalandınız...
Farzedin ki uçakta hastalandınız...

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi ve Solunum Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Tevfik Özlü,uçuş sırasında rahatsızlanan yolcular için genel uygulamanın belli olduğunu dile getirerek, ''Uçuş sırasında rahatsızlanan yolcular için uçuş ekibi tarafından yapılan anons ile eğer o sırada uçak içinde bir doktor varsa kendisini tanıtması ve takiben hastaya müdahalesi istenmekte ve uçaktaki acil müdahale çantası bu hekime teslim edilmektedir'' dedi.

Her hekimin uçak içinde veya herhangi bir yerde acil hastaya gereken müdahaleyi yapmasının zaten meslek etiğinin, vicdanının ve hukukun gereği olduğunu vurgulayan Özlü, ancak uygulamayla ilgili bazı sorunlar ve belirsizliklerin söz konusu olduğuna dikkati çekti.

Doktorun böyle bir durumda üstlendiği sorumluluğun, uçağın en yakın havaalanına indirilmesi de dahil olmak üzere çok fazla olduğuna işaret eden Özlü, ''Uçak içinde hastaya müdahale için uygun bir alan çoğu zaman oluşturulamamaktadır. Acil müdahale çantası içerik olarak yetersiz kalabilmektedir. Uçuş ekibinin de böyle bir durumda davranışları optimal olmayabilmektedir'' diye konuştu.

Yolcunun, sağlık durumu uçuşa elverişli olmamasına rağmen uçağa binmiş veya her zamanki rutin tedavisini almamış, ihmal etmiş olabileceğine dikkati çeken Özlü, şunları söyledi:

''Müdahaleye rağmen hastanın kötüleşmesi veya kaybı durumunda ise sorumluluğun ne ölçüde, kimde olacağı bilinmemektedir. Bazen birden çok hekim uçakta bulunmakta ve kimin müdahale edeceği hususunda karışıklık çıkabilmektedir. Uçaktaki diğer yolcuların müdahale sırasında hekime veya hastaya sözlü, bazen fiili müdahaleleri olayın yönetilmesini zorlaştırabilmektedir. Bazen hekim, o uçuş boyunca hastanın yanında ve onu yakından izleyerek seyahat etmek durumunda kalabilmektedir.''

HERKESİN SORUMLULUĞU BELLİ OLMALI

''Uçak içerisinde rahatsızlanan yolcular için hava yolu şirketleri, değişik senaryolar üzerinden hekimlerle ve hukukçularla birlikte çalışarak konuyla ilgili kuralları oluşturmalı ve deklare etmeliler'' diyen Özlü, ''Sorunların ve belirsizliklerin azaltılması için uygulamaların düzeltilmesi gerekmektedir. Yolcunun, hava yolu şirketinin, uçuş ekibinin, diğer yolcuların ve uçakta o sırada seyahat etmekte olan hekimin böyle durumlardaki sorumlulukları, neleri yapmaları veya yapmamalara gerektiği, bu taraflar arasındaki iletişim ve koordinasyonun nasıl olacağı, güvenli ve rahat bir müdahale ortamının nasıl oluşturulacağı, acil müdahale çantasında nelerin, ne kadar bulundurulacağı gibi hususlar netleştirilmelidir'' diye konuştu.

Özlü, bu çalışma yapıldığında hekimlerin uçuş sırasında hastalanan yolculara daha rahat, güvenli ve sorunsuz müdahale edebilmelerinin mümkün olacağını vurguladı.


11 years ago