|

Kanseri böyle yendiler: Kanserle mücadeleyi kazananlar hikâyelerini anlattı

Kanser ile mücadele eden savaşçılar, zafere giden hikayelerini anlattı. Erken teşhis ile hastalığı yenen Banu Karadayı, “Pandemi zamanı meme kanseri olduğumu öğrendim. Kemoterapiden çıkıp çocuğuma yemek yaptım. Kendimi hiç hasta gibi hissetmedim.” dedi. Sena Müminoğlu da “Tevekkül ettim. Hiçbir zaman çalışmayı bırakmadım. Gücümü görenler kanserimi hafife aldılar. Yaşama yeniden döndüm.” diye konuştu.

Ayşe Mine Alioğlu
00:00 - 4/02/2022 Cuma
Güncelleme: 00:51 - 4/02/2022 Cuma
Yeni Şafak
Banu Karadayı-Ecem Uncu-Sena Müminoğlu
Banu Karadayı-Ecem Uncu-Sena Müminoğlu
Bugün
Dünya Kanser Günü
. Ülkemizde her gün 184 kadın ve 263 erkeğe
kanser
teşhisi konuluyor. Dünya nüfusunun altıda biri, Türkiye’nin ise beşte biri
kanser
yüzünden hayatını kaybediyor. Fakat bu hastalığı erken teşhis edenler mücadeleyi kazanıyor. Yeni Şafak bu özel günde kanseri yenen savaşçıların hikayelerine kulak verdi.

‘ÇOK HASTAYIM’ DİYE HİÇ DÜŞÜNMEDİM

Pandeminin başladığı sıra ikinci evre
göğüs kanseri
olduğunu öğrenen 45 yaşındaki Banu Karadayı annesinin de iki defa kanseri yendiğini söyledi. Karadayı, hikayesini şöyle anlattı:
  • “İzmir Karaburun’da kamu görevlisi olarak çalışıyorum. Pandeminin patladığı hastanelerin kapandığı gün
    meme kanseri
    teşhisi konuldu. Kemoterapiden çıkıp evime gelip çocuğuma yemek yapıyordum. Ben kendimi hiç hasta gibi hissetmedim. Radyoterapiye kendi arabam ve topuklu ayakkabılarımla gidiyordum. Bir bey bana, ‘Çok özür dilerim kalkar mısınız eşim tedavi görüyor da’ dedi. Kendimi çok iyi hissetmiştim. ‘Çok hastayım, çok kötüyüm’ diye hiç düşünmedim. Süreçlerim bitti, geçen hafta doktora, ‘Hocam saçlarımı boyayabilir miyim artık’ diye sordum. Doktor bana normal bir insan olduğumu söyledi. Ben bu durumu travma haline getirmedim.”

SADECE ÇOCUKLARIMI DÜŞÜNDÜM

Giyim butiği işleten Sena Müminoğlu da üç yıl önce ablasıyla birlikte gittiği rutin kontrol sırasında üçüncü evre
göğüs kanseri
teşhisi konulduğunu belirtti. Müminoğlu, “Daha ilk kontrolde doktor farklı gördü, kist vardı. Sonrasında diğer kontoller derken kanser teşhisi konuldu, 3’üncü safhaydı. Doktor bana
‘kansersin’
dediğinde, birkaç saniye hayat durdu. Aklıma ilk gelen, ‘Çocuklarım ne olacak’ oldu. Oldukça yoğun bir tedavi aldım. On altı kür, kemoterapi, dördü ağır ilaç olmak üzere, 19 kür akıllı ilaç. 31 tane de radyoterapi gördüm. Saç, kirpik ve kaşlarım döküldü. Tevekkül ettim. Hiçbir zaman çalışmayı bırakmadım. Gücümü görenler kanserimi hafife aldılar. Yaşama yeniden döndüm. Şimdi artık kontrollere devam ediyorum.” ifadelerini kullandı.

YAŞAMIN KIYMETİNİ ANLADIM

Evlilik hazırlıkları yaparken 5 yıl önce geçirdiği bir gece nöbetinin ardından
beyin kanseri
olduğunu öğrenen 29 yaşında Ecem Uncu, şunları söyledi: “Ekim ayında bir gece yarısı nöbet geçirdim sonrasında üçüncü evre
beyin kanseri
olduğumu öğrendim. Zor bir süreçti. Tedavi sürecim bir buçuk yıl sürdü. Kurtulduğumu ilk duyduğumda ‘Bitti mi’ dedim. O süreçten sonra yeniden hayata başladım. Yaşamın kıymetini anladım.”
#Dünya Kanser Günü
#Ecem Uncu
#Sena Müminoğlu
#Banu Karadayı
2 yıl önce