|

Oscar’da bir sevgi filmi

Kore Savaşı'nda yaşanmış gerçek bir öyküyle Oscar Ödülleri'nde Türkiye'yi temsil edecek Ayla'nın yönetmeni Can Ulkay, "Türkiye için çok özel bir film yaptık. Savaşı anlatmadık, sevgi konusunu işledik" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 03:37 - 28/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
90. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'yi bu yıl Can Ulkay'ın yönettiği "Ayla" adlı film temsil edecek.
90. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'yi bu yıl Can Ulkay'ın yönettiği "Ayla" adlı film temsil edecek.

Sinema dünyasının merakla beklediği, Oscar adıyla anılan 90. Akademi Ödülleri'nde Türkiye'yi bu yıl Can Ulkay'ın yönettiği "Ayla" adlı film temsil edecek. Yabancı dilde en iyi film aday adayı olan Ayla, 1950'lerde, Kore Savaşı'nda yaşanmış gerçek bir hikayeyi konu ediniyor. Ülkemizde henüz vizyona girmeyen filmde, Astsubay Süleyman Dilbirliği ile savaşta öldürülmüş ailesinin yanında bulduğu ve Ayla adını verdiği Koreli küçük kızın sevgi ve umutla beslenen gerçek hikayesi işleniyor. Yapımcılığını Mustafa Uslu, yönetmenliğini Can Ulkay'ın yaptığı filmin oyuncu kadrosu ise oldukça zengin. İsmail Hacıoğlu, Kim Seol, Çetin Tekindor, Lee Kyong-Jin, Murat Yıldırım, Taner Birsel, Altan Erkekli, Meral Çetinkaya, Erkan Petekkaya gibi isimler filmde yer alan oyuncular arasında.

HİKAYEMİZE GÜVENİYORUZ

Ayla'yı, yönetmeni Can Ulkay'dan dinledik. "Çok emek verdik. Heyecanımız çok yüksek ama esas işimiz şimdi başlıyor. Bundan sonraki süreç Oscar aşamasına kadar Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek" diyen Ulkay, Ayla'nın bir savaş filmi değil insanlık öyküsü olduğunu vurguluyor. Filmin hazırlık aşamasında yapımcı Uslu ile Oscar hakkında konuştuklarını belirten Ulkay, "Prodüktürümüz, 'gör bak Oscar'a gideceğiz' dediğinde ben de 'hikayemiz çok güçlü, Oscar'ı almasak da oralara götürebiliriz' dedim. Türkiye için çok özel ve güzel bir film yaptık. Seyredince doğru bir filmin seçildiğini anlayacaksınız" diye konuştu.


HER YERDE YAŞANABİLECEK BİR OLAY

Ayla'nın bir sevgi filmi olduğuna vurgu yapan Ulkay, filmin mesajını şu sözerle anlattı: "Ayla uluslararası bir filmdir. Türk astsubayla Koreli bir kızın hikayesidir. Siz bunların içinde ay-yıldızı, kızın çekik gözünü çıkardığınızda dünyanın her yerinde olabilecek bir hikaye. Ayla'nın dünyaya verecek en büyük mesajı şu; dünya artık daha pozitif filmleri görmek istiyor. Bizim filmimiz her ne kadar bir savaşın içinde geçiyor olsa da aslında bir sevgi filmidir. Sevgi, iyilik, arkadaşlık üzerine. Mesajımız da dünyaya bu sevgiyi vermektir. Savaş sadece bizim dekorumuz, bütün filmin duygusu sevgi ve barıştır. Bunun da dünyaya ilgi göreceğine inanıyoruz." Oscar'da kazananlar 4 Mart 2018'de düzenlenecek törende açıklanacak.


Tarih değil insanlık filmi

Yönetmen Ulkay, filmin Türk tarihiyle ilgili bir savaş filmi olmadığının altını çizmek istediğini söyledi. Ulkay, "Kore Savaşı Türkiye tarihinde çok irdelenmemiş. İlk defa kendi sınırlamızın dışında bir savaş yaşanmış. Ama Türk askerlerinin her yerde kahramanca adından söz ettirdiği bir savaş. Tarihimizde de çok fazla yazılmadı. Bu filmin Kore ile ilgili mesajı şu olabilir; İnsanlar Kore Savaşı'nın niçin yaşandığını ve orada neler olduğunu araştırmaya ve öğrenmeye çalışacaklar. Türk tarihini anlatan bir film yapmadık. Bu dekor olmak zorundaydı çünkü hikaye orada geçiyordu. Biz orada insanlık ve sevgi konusunu işledik. Seyredecek kişilerin bu bir Türk propagandasıdır diyeceği hiçbir şey yok. Bu bir Türk savaş filmi değil" şeklinde konuştu.

#Ayla
7 yıl önce