|

Tarih sever çocuklar

Geleceğin yetişkinlerine tarihi öğretebilmek zor olduğu kadar gerekli de. Bazı yayınevlerinin hazırladığı seçkiler bu konuda anne babaların yardımına koşuyor. Çünkü bu eserler sadece öğretmiyor, aynı zamanda akıcı üslupları ve eğlenceli anlatımlarıyla tarihi sevdiriyorlar da.

04:00 - 15/04/2019 Pazartesi
Güncelleme: 15:27 - 14/04/2019 Pazar
Yeni Şafak
​Tarih sever çocuklar
​Tarih sever çocuklar
SEVİNÇ ŞAHİN

Çocuklarımız bizim geleceğimiz; tüm dünyanın geleceği. Geleceğin inşası muhakkak ki geçmişin koridorlarından geçer. Geçmişi unutmak, geleceği hiçe saymaktır. Bu sebeple tarih kitapları yazılmıştır. Çoğumuz için tarih öğrenmek cidden zor olmuştur; bir sürü zaman, mekan, isim bilgisinin yanında olayları ve çıkarımlarını akılda tutmak epeyce emek isteyen bir iştir. “Biz kendimiz zorlanırken çocuklarımıza tarihi bilgileri nasıl öğreteceğiz?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. İşte tam da hem sizin hem de çocuklarınızın tarihi bilgileri keyifle öğrenmelerini sağlayacak bir seçkiyle karşınızdayız. Son zamanlarda televizyon dizilerinde bile tarihi senaryoların arttığını görüyoruz. Bunların birçoğunun çok güvenilir olmadıklarını söylemek zorundayım. Senaristlerin elinde reyting kaygısıyla yazılmış senaryoların ne kadar doğru tarih bilgisi içerebileceği malumdur.
YALIN VE AKICI USLÜP

Gelelim seçkimize, ilk kitabımız Erdem Yayınları’ndan bir tarih seti: Tarih Sever Çocuk Dizisi. Set 3 kitaptan oluşuyor: Ertuğrul Gazi Aşiretten Beyliğe, Osman Gazi Aşiretten Beyliğe ve Orhan Gazi Beylikten Devlete. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi, yazar İsmail Bilgin Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunu anlatıyor bu sette. Büşra Kaygın tarafından resimlenen eserde Ertuğrul Gazi’nin Kayı Obası’nı aşiretten beyliğe taşırken verdiği mücadeleler, Osman Gazi’nin babasından devraldığı bu kutlu vazifeyi tamamlama gayreti ve Orhan Gazi’nin beyliği devlet olmaya taşıma mücadelesi son derce yalın ve akıcı bir uslüpla anlatılmış. Tarih okumak ne kadar da keyifliymiş dedirtecek bu seti bakalım önce kim bitirecek; çocuklarınız mı, siz mi?


OSMANLI SULTANLARI

Seçkimizin ikinci eseri Timaş Yayınları’na ait: Osmanlı Günlükleri. Osmanlı Günlükleri isimli eser de 6 kitaptan oluşan uzun bir zaman başucu kitabınız olacak bir set. Yazar Sevinç Kuşoğlu tarafından hazırlanan eserde yer alan kitapların isimleri şöyle:

Kuruluş Sultanları, Fethin Sultanları, Muhteşem Sultanlar , Üç Kıta Sultanları, Yenilik Sultanları, Son Sultanlar. Osmanlı tarihini başlangıcından kronolojik olarak anlatmak yerine sultanları sınıflandırarak anlatmayı seçmiş yazar. Farklı fakat akılda kalıcılığı sağlayacak bir yöntem olarak görünüyor. Osman Gazi’nin düşünden başlayarak Osmanlı sultanlarının sürgününe kadar Osmanlı tarihini okuyacağınız bu güzel set Fatih Okta tarafından resimlendirilmiş.

PEYGAMBERLER TARİHİ BU SETTE

Üçüncü seçkimize gelince, Kahraman Yayınları’ndan yine güzel bir set: Çocuklar İçin İslam Tarihi (Peygamberlerin Hayatı). Prof. Dr. Seyyid Kutup ve A. Cude Es-s-Sahar tarafından yazılmış 20 kitaptan oluşan bir set. İşte setteki eserler: Hz. Adem ile Havva, Kabil ile Habil, Hz. Nuh’un Gemisi, İrem Bağları, Hz. Salih’in Devesi, Hz. İbrahim Allah’ı Arıyor, Hz. İsmail’in Kurtuluşu, Hz. Yusuf Kuyuda, Hz. Yusuf Zindanda, Hz. Şuayb ve Medyenliler, Hz. Musa Sarayda, Hz. Musa’ nın Asası, Hz. Musa ve On Emir, Hz. Musa ve Hızır, Hz. Davud, Hz. Süleyman ve Belkıs, Meryemoğlu İsa, Hz. İsa’ nın Mucizeleri, Mağara Arkadaşları. Karun ve Hâzineleri. İlk insanın ilk peygamber olması bu eserin hazırlanmasının temelini oluşturmuştur. İlk insan ve ilk peygamber Hz. Adem’den başlayarak silsile halinde birçok peygamberin hayatını anlatan bu eser oldukça kıymetli bir eserdir. Akıcı bir dil, öyküleştirilmiş anlatım ve titizlikle hazırlanmış doğru bilgiler bu eseri alanındaki diğer eserlerin bir adım önüne çıkarmaktadır. Çocuklarımıza İslam Tarihini öğretmenin keyifli ve emin bir yolunu bu eserlerde bulabiliriz.



ÇANAKKALE’NİN KAHRAMANLARI

Seçkimizin dördüncü eseri yine Erdem Yayınları’ndan: Çanakkale’nin Kahramanları. Suni kahramanlarla, sanal heyecanlarla yetişen çocuklarımızın önlerine gerçek kahramanlar koymak boynumuzun borcudur aslında. Geleceğin temellerini sağlam atmak için buna ihitiyacımız var. Çocuklar önlerindeki örneklere göre şekillenirler. Onlara doğru örnekler göstermenin bir yolu da gerçek kahramanların anlatıldığı kitapları okumalarını sağlamaktır. Tıpkı Çanakkale Kahramanları gibi. İsmail Bilgin tarafından kaleme alınan eser 5 kitaptan okunan bir set: Dünyayı Sırtlayan Yiğitler, Düşmana Göğüs Gerenler, Düşmana Korku Salanlar, Korkusuz Pilot, Zafer Getiren Mayınlar. Her biri, “Gerçek Kahramanlar”ı gündemimize taşımak için yazıldı; izlerinden gidebilelim diye. Çanakkale’de yaşananlar ve onları yaşayanları tanımak, imkansızın nasıl mümkün hale geldiğini görmenin en anlamlı şeklidir.


ZAMANIN İÇİNDE YOLCULUKLAR

Seçkimizin son eserine gelince Top Yayıncılık tarafından basılmış bir tarih seti: Tarih Aynası. Aynalar bize kim olduğumuzu gösteren, hatırlatan, anlatan nesnelerdir. Tarihte bizi aslımızla tanıştıran bir aynadır adeta. Yazar Çiğdem Özelsancak Ataş tarafından kaleme alınan set 8 kitaptan oluşuyor. Cici ile torunu Ata’nın Sultanahmet’te bir eskiciden aldıkları bir ayna sayesinde zaman içinde yaptıkları yolcuklarla tarihi olayları anlatır bu eser. Eski Çağ Anadolu ve Mezopotamya Uygarlıkları’ndan başlayan macera bir çok uygarlıkları ziyaret ederek devam eder; Mısır, Hitit gibi. Setin sonunda aynanın gizemi de ilmek ilmek örülerek ortaya çıkacaktır. Bu setlerle tarihin her dönemi hakkında bilgi sahibi olmamak mümkün değil gibi görünüyor. Keyifli okumalar.


#tarih
5 yıl önce