|

Ülkemiz için çalışacağız

Suriyeli öğrenciler, vatanlarına tekrar kavuşacakları günü bekliyor. Savaş bitse de bitmese de ülkelerine dönüp oradaki insanlar için çalışacaklarını söyleyen öğrenciler “Tek amacımız ülkemize barış getirmek” diyor.

Ayşe Mine Alioğlu
04:00 - 19/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 03:15 - 19/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Abaraf Khoja (Soldan 1), Abdurrahman Alabrsd (Soldan 2), Muhabirimiz Ayşe Mine Alioğlu (Soldan 3) ve Sinan Beymürü (Soldan 4)
Abaraf Khoja (Soldan 1), Abdurrahman Alabrsd (Soldan 2), Muhabirimiz Ayşe Mine Alioğlu (Soldan 3) ve Sinan Beymürü (Soldan 4)

Suriye’deki iç savaştan dolayı ailelerini bırakıp Türkiye gelen ve burada eğitim almaya başlayan öğrenciler vatanlarına tekrar kavuşacakları günü iple çekiyor. YÖK’ün kayıtlarına göre Türkiye’de eğitim alan 125 bin yabancı üniversite öğrencisi arasında 15 bini Suriyeli. Suriyeliler de üniversitelere yabancı öğrenciler için uygulanan sınav ve şartlar kapsamında girebiliyor.

İNSANIMIZ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

  • Türkiye’ye misafirperverliği için teşekkür eden Suriyeli öğrenciler “Bugüne kadar hep Müslüman coğrafyalardaki haksızlıklar ve adaletsizlikler, eğitimsizlikten kaynaklandı. Bizler okulumuzu bitirdikten sonra savaş bitse de bitmese de vatanımıza dönüp oradaki insanlar için çalışacağız. Tek amacımız kavganın hüküm sürdüğü coğrafyamız da barışı getirmek” diyor.

TÜRKİYE BİZİM İKİNCİ VATANIMIZ

Ailesi Suriye’den Ürdün’e göç eden Sinan Beymürü (21), Marmara Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okuyor. Beymürü hikayesini şöyle anlattı: “2011 yılında devrim başlayınca ülkemiz için umut doğdu. Olaylar çok uzun sürdü. Liseyi bitirince Türkiye’ye geldim. Hiç Türkçe bilmiyordum. Siyaset bilimi okumamın tek amacı var, o da bizim coğrafyamızdaki yanlış uygulamaları düzeltmek. Ben şimdiden barış için çalışmalar yapmaya başladım. Kimsenin yapamadığını ben başaracağım. Okul bittikten sonra ister savaş bitsin ister devam etsin Esed’in olmadığı bölgelerde vatanım için uğraşacağım. Elbette Türkiye bizim ikinci vatanımız. Ama şu anda Suriye önceliğim. Kalmak gibi bir niyetim yok.”

YANLIŞ FİKİRLERİ DEĞİŞTİRECEĞİZ

  • Üç yıl önce Türkiye’ye gelerek ilahiyat eğitimi almaya başlayan Abaraf Khoja (22), şunları söyledi: “Suriye benim vatanım. İslam fikri son zamanlarda çok değişmiş. Dünya Müslümanları katil ve cahil olarak tanımlıyor. Benim amacım eğitimimi tamamlayıp vatanıma dönerek yanlış fikirleri değiştirmek. Türkler çok iyi ev sahipliği yaptılar. Son zamanlarda bize ‘Vatanına dönecek misin?’ sorusu çok soruluyor. Orada şansımız olsaydı neden burada olalım ki. Herkesin toprağı kendine güzel.”
#Suriyeli
#Öğrenciler
#Mülteci
#Savaş
#Barış
5 yıl önce