|

Uygarlık ırmağından beslenelim

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından nitelikli çevirilerin desteklenmesi amacıyla başlatılan Talat Sait Halman Çeviri Ödülü’nün bu yılki sahibi Ülker İnce oldu. Alberto Manguel’in “Dönüş” romanıyla ödüle değer görülen İnce’ye ödülü önceki gün düzenlenen törende takdim edildi.

Seray Şahinler Demir
04:00 - 8/02/2019 Cuma
Güncelleme: 03:52 - 8/02/2019 Cuma
Yeni Şafak
Ülker İnce
Ülker İnce

Törende konuşan 55 yıllık usta çevirmen, “Cumhuriyet’in tek ülküsü vardı: dünyaya eklemlenmek, çağın dışında kalmamak. Çünkü o kuşak dünyanın dışında kalmanın ne olduğunu biliyordu. Bunun cevabını bize cumhuriyetin büyük bilgini Hilmi Ziya Ülken “Uyanış Devirlerinde Tercümenin Rolü” adlı kitabında verdi. Ülken, uygarlık için çok güzel bir metafor kullanıyor ve “Uygarlık sürekli bir yürüyüştür. Bu akıştan kopan kollar kurur” diyor. Bir çınar imgesi geliyor gözümün önüne... Kültürler yaşamak istiyorlarsa büyük uygarlık ırmağına akmalı, o ırmağı beslemeli ve ondan beslenmelidir. 1940’larda Tercüme Hareketi’nin tek nedeni vardı; dünyanın dışında kalmamak, dünyanın parçası olmak. Bu ödülü var edenlere ve sürdürenlere gönül borcu duymamız gerekiyor” diye konuşu.

AHMET CEMAL ÖDÜLÜ İKİ GENÇ ÇEVİRMENE

Törende Ahmet Cemal anısına bir defaya mahsus olmak üzere verilen ödül de sahiplerini buldu. Ahmet Cemal İlk Çeviri Ödülü Juniçiro Tanizaki’nin Bir Kedi, Bir Adam, İki Kadın adlı romanını Japonca aslından Türkçe’ye çeviren Sinan Ceylan ve José Eduardo Agualusa’nın Unutmanın Genel Teorisi adlı romanını Portekizce aslından Türkçe’ye çeviren Sevcan Şahin arasında paylaştırıldı.

#​İstanbul Kültür Sanat Vakfı
#Alberto Manguel
#Ülker İnce
#Dönüş
5 yıl önce