|

Yeni Şafak dikkati çekmişti: RTÜK haberler için yeni bir uygulama başlatacak

Yenisafak.com'un dün okuyucularına 'Biri dur desin' başlığıyla duyurduğu ve haberler bültenlerindeki şiddet görüntülerinin ciddi sonuçları olabileceği uyarısında bulunduğu haberin ardından RTÜK'ten açıklama geldi. Kuruldan yapılan açıklamada haber bültenlerindeki mevcut durumundan memnuniyetsiz dile getirilerek yeni bir uygulamaya geçileceği bilgisi paylaştı. Buna göre RTÜK haberlerin de 'akıllı işaretler uygulaması kapsamına alınması için yeni bir çalışma başlattı. Çalışma tamamlandığında artık yayıncılar, haber bültenlerinde akıllı işaretler kullanmak ve izleyicileri bilgilendirmek zorunda olacak.

Sertaç Aksan
10:00 - 11/09/2019 الأربعاء
Güncelleme: 10:13 - 11/09/2019 الأربعاء
Yeni Şafak
Yenisafak.com'un şiddet görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin haberinin ardından RTÜK'den de bu konuda açıklama geldi.
Yenisafak.com'un şiddet görüntülerinin yayınlanmasına ilişkin haberinin ardından RTÜK'den de bu konuda açıklama geldi.

Son dönemlerde cinayet, şiddet ve kaza gibi görüntülerin özensizce gösterilmesini Yenisafak.com 'birileri buna dur desin' manşetiyle dün okuyucularına duyurmuştu.

Haberin ardından RTÜK bu konuda çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, yeni dönemde farklı bir uygulama başlatacaklarını açıkladı.

Kurul'dan yapılan açıklamada son zamanlardaki en büyük şikayetlerinden birinin şiddet ve onun özensizce gösterimi konusu olduğuna vurgu yapıldı.

"Haberlerde genelde olumsuzlukları içerir diye bir olgu İle hareket edilmemeli. Ülkemizde güzel şeylerin yaşandığını da görmek gerekir. Öncelikle, olumlu gelişmelerin de haber niteliği taşıdığını haberci dostlarımıza hatırlatıyoruz." ifadesinin kullanıldığı açıklama şöyle devam etti:

"Ayrıca, darp, gasp, her türlü silahın kullanıldığı kavgalar, soygun ve cinayet gibi gazetelerin üçüncü sayfalarında yer alan haberler, ana haber bültenlerinin neredeyse tamamını kaplar hale gelmiştir.

Şiddet barındıran görsel ve işitsel yayın içerikleri, bilhassa geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizde özendirici etkiye sahip olabileceği gibi, bizleri, toplum nezdinde çok tehlikeli ve vahim sonuçlar doğurabilecek şiddetin normalleşmesine de götürebilmektedir.


Süzgeçten geçirmemek etik değere sığmaz

Çeşitli iletişim kanalları üzerinden ya da sosyal medyadan elde edilen amatör kayıtları veya MOBESE görüntülerini hiçbir süzgeçten geçirmeden yayınlamak hiçbir etik değere sığmaz.

Reyting kaygısı asla insanlık onurunun önüne geçmemelidir.

Bu konuda gelen vatandaş şikayetleri ciddi oranda artış göstermiştir.


Uluslararası medya bunu çok önceden çözdü

Televizyonlarda bu kadar yoğun olarak karşımıza çıkan şiddet, maalesef toplumun tamamını kuşatmış gibi gösterilmekte ve insanların yaşamındaki güvenlik algılarını değiştirmektedir.

  • Uluslararası medyanın çok önceden bir standarda bağladığı ölüm, kaza ve şiddet olaylarının ekrana yansıtılma biçimine ilişkin yayıncılarımızın gerekli önlemleri almamasından dolayı haber programları ve bültenleri için yeni bir uygulamayı başlatıyoruz.

Şiddet ve korku içeren yayınların akıllı işaretleri bellidir, ne zaman ne şekilde yayınlanacakları düzenlenmiştir.

RTÜK haber bültenleri için yeni bir uygulama başlatıyor

Bugüne kadar genel izleyici kategorisinde görülen ve özel bir uyarıcı akıllı işaret kullanılmayan haberlerde, son zamanlarda şiddet görüntülerinin sıklıkla yer alması, ne yazık ki, ailece izlenen bültenlerde, şiddet görüntülerini içeren haberlerin ağırlık kazanması yeni bir düzenlemeyi zorunlu kılmıştır.

Yeni yayın döneminin başlangıcında, yayınların geneli üzerinde hassas olduğumuz noktaların unutulmamasını önemle tavsiye ediyoruz.


  • RTÜK’ün yönetim anlayışı karşılıklı diyaloğa dayanmaktadır. Bu tavrımızı en son dizi yapımcılarıyla yaptığımız RTÜK 2. Medya Buluşmaları’nda da açıkça gösterdik. İletişim ve çözüm odaklı yaklaşımımızın karşılık bulmadığı zamanlarda ise, kullanmayı pek istemediğimiz ama mecbur bırakıldığımızda da uygulamaktan geri durmayacağımız cezai müeyyidelerimizi bir kez hatırlatmak isteriz.

Şiddetle alakalı özellikle haber bültenlerindeki bu özensiz yayınlar, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un yayın ilkelerinin sıralandığı 8.maddesinde yer alan "Yayınlar, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz." ilkesi çerçevesinde titizlikle takip edilecektir."

#TV
#Haber
#Bülten
#RTÜK
#Sertaç Aksan
٪d سنوات قبل