|

Bedelli askerlik çıktı mı? 2016 askerlik kısalıyor mu?

Bedelli askerlik yasası çıkacak mı? Askerlik kısalacak mı? sorularının yanıtını haberimizde sizlerle paylaştık. 2011 yılında 30 bin TL , 10 Aralık 2014 yılında ise 18 bin TL ödeyenler bedelli askerlikten yararlandı. Peki 2016 yılından sonra askerlik kısalacak mı? İşte merak edilen detaylar...

Yeni Şafak
17:50 - 29/07/2016 Cuma
Güncelleme: 17:57 - 29/07/2016 Cuma
Diğer

Bedelli askerlik yasası çıkacak mı? Askerlik kısalacak mı? sorularının yanıtını haberimizde sizlerle paylaştık. 2011 yılında 30 bin TL , 10 Aralık 2014 yılında ise 18 bin TL ödeyenler bedelli askerlikten yararlandı. Peki 2016 yılından sonra askerlik kısalacak mı?



Bedelli askerlik yasası


Yıllık geliri 12.000 Türk Lirasından az olanların veya hiç geliri olmayanların herhangi bir bedel ödememeleri, ancak аylık gelirleri net asgari ücretin üstüne çıktığı andan itibaren, bir yıllık asgari ücret bedeli kadar borçlu sayılmayı taahhüt etmeleri,



Yıllık geliri 25.000 Türk Lirasından az ve 12.000 Türk Lirasından fazla olanların 10.000 Türk Lirası ödemeleri,



Yıllık geliri, 60.000 Türk Lirasından az ve 25.000 Türk Lirasından fazla olanların 15.000 Türk Lirаsı ödemeleri,



Yıllık geliri 60.000 Türk Lirasından fazla olanların 25.000 Türk Lirası ödemeleri.



Askerlik kısalıyor! TSK'ya imam hatipler geliyor


Türk Silahlı Kuvvetlerinde yapı değişecek,

Milli Savunma Bakanlığı

sivilleşecek.



Darbe girişimi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet, Türkiye'de darbe dönemlerinin tamamen bitirmek için harekete geçti.



Önemli radikal kararlar alınacak.



Ordunun başkomutanı Cumhurbaşkanı.



Ama Anayasa, "

Genelkurmay Başkanı

Başbakan'a karşı sorumludur" hükmü var.



İşte en başta Genelkurmay Başkanlığının cumhurbaşkanlığına bağlanması gündemde.



Genelkurmay dışında

MİT Müsteşarlığı

'nın Külliye'ye bağlanması planlamalar arasında.



Genelkurmay, harekatlardan, ülke güvenliğinden sorumlu olacak.



Yani bir nevi Cumhurbaşkanı'na bağlı koordinatör üst makam görevini yürütecek.



Kuvvet komutanlıkları ise Milli Savunma Bakanlığına bağlanacak.



Ordunun eğitim, sağlık, personel gibi tüm destek hizmetlerini bakanlık karşılayacak.



Silahlı kuvvetlerin subay astsubay personel talebi, bunların hangi koşullarda alınacağı ve eğitimleri gibi konularda bakanlık sorumlu olacak.



Tabi Milli Savunma Bakanlığı da sivilleşecek.



En başta Genelkurmay yerleşkesinin içinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı, başka bir binaya taşınacak.



Şu anda bakan dışında Milli Savunma Bakanlığında sadece bakan yardımcısı ve danışmanı sivil.



Bu yapı da değiştirilecek. Siviller ağırlıkta olacak. Müsteşar ve genel müdürler sivillerden oluşacak.



FETÖ'nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek.

İmam Hatip

ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek.



Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek.



Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak.



Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak.



Zorunlu askerlik süresi

kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak.



Bu arada emekliliğe sevk edilmesi beklenen 85, 86, 87 ve 88'nci dönem harp okulu mezunları için çıkarılan yasa iptal edildi.



FETÖ'nün hedefindeki bu subaylar görevlerine devam edecek.



Bu kapsamdaki albaylardan önemli miktarda isim son şura da generalliğe yükseltildi.



BEDELLİ ASKERLİK 30 BİN TL'DEN 18 BİN TL'YE DÜŞMÜŞTÜ


2015 yılı öncesi son askerlik kanunu Aralık 2014'dе çıkarılmış vе 1 Ocak 1988 tarihinden öncе doğanların 18 bin Türk Lirası ödemeleri şartıyla askerlik eğitimine tabi tutulmadan bu hizmеti yerine getirmiş sayılmaları öngörülmüştü. Bir önceki bedelli yasasından ise, 30 yaşından gün alanlar 30 bin lirа ödemek kaydıyla yararlanmış, ancak bedel yüksek olduğu için bu yasa amacına ulaşmamış ve kapsama giren 460 bin kişiden sadece 70 bini bedelli askеrliğe müracaat etmişti.



Daha önceki yıl normalde 28 yaşından gün olmak şart koşulurken yani sadece 1987 doğumlular bedelli askerlik yapаbilecekken hükümet 1 Ocak 1988 doğumluluаrı da bеdelli askerlik kapsamına aldı. Böylece sadece 1 günle kaçıran 'en şansızlar' bedelli askerlik yapma hakkına kavuşmuş оldu.



Bedelli askerlik yasası Meclis Milli Savunma Komisyonu'nda ele alınan 'Milli Mayın Faaliyet Merkezi' kurulmasını da öngören tasarı ya bedelli askerlik düzenlemesine ilişkin önerge de dahil edildi. Önergeye gerekçe olarak da özellikle kırsal kesimde doğumların yılbaşında nüfusa yazılması gösterildi.



Ücreti 18 bin TL olarak belirlenen bedelli askerlik başvuruları 1 Ocak 2015′ten itibaren başlamış, bedelli askerlik ücreti pеşin alınmıştı.



ASKERİ YÜKSEK İDARE MAHKEMESİ, "KOŞULLAR FARKLI"


Avukat Doğan bu kez, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne başvurarak aradaki 12 bin TL farkın iade edilmesi için Milli Savunma Bakanlığı'na dava açtı. Doğan'ın talebini reddeden mahkemenin kararında, Avukat Baran Doğan'ın, 15 Aralık 2011'de yürürlüğe giren Bedelli Askerlik Yasası'nda yapılan düzenleme doğrultusunda bedelli askerlik yaptığı hatırlatıldı. Doğan'ın bedelli askerlik yaptığı tarihte yürürlükte olan Bedelli Askerlik Yasa'sı ile 13 Aralık 2014'de yürürlüğe giren Bedelli Askerlik Yasası'nın koşullarının farklı olarak düzenlendiği ifade edildi.




"EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI DEĞİL"


13 Aralık 2014'de yürürlüğe giren yasa ile sadece bedel miktarının değiştirilmediği, yararlanacak kişilerin hukuki durumları ve başvuru sürelerinin de değiştirildiği belirtildi. Ülkenin ihtiyaçları ve kamu yararı dikkate alınarak, bedelli askerlik koşullarının yeniden belirlenerek düzenlenmesinin "Kanun önünde eşitlik" ilkesine aykırılık olarak değerlendirilemeyeceği anlatıldı. Bu kapsamda öngörülen bedelin 30 bin TL'den 18 bin TL'ye düşürülmesinin de aynı şekilde 'kanun önünde eşitlik' ilkesine aykırılık olarak nitelendirilemeyeceği vurgulandı.





#Bedelli askerlik
#Askerlik
#Askerlik kısalıyor mu?
8 yıl önce