|

CHP 2014’te mührü takmadı

CHP'nin 2014'te Muş Serinova'da mühürsüz pusulalara itiraz edip kazandığı ortaya çıktı. CHP'nin mühür eksikliği nedeniyle iptal edilen oyları geri kazanmak için yaptığı başvuruyu dikkate alan İl Seçim Kurulu, ilçedeki seçimleri iptal etmişti. CHP, AK Parti'ye karşı 2 oy farkla kazanmıştı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2017 вторник
Güncelleme: 03:18 - 18/04/2017 вторник
Yeni Şafak
CHP 2014’te mührü takmadı

​
CHP 2014’te mührü takmadı ​

Muş’un Serinova Beldesi’nde 2014 yerel seçimlerinde mühürsüz oy pusulasına itiraz CHP’den gelmiş, İl Seçim Kurulu, seçimin iptaline karar vermişti. Zarflardaki mühürler eksik olduğu için oyların geçersiz sayıldığını belirten CHP İl Başkanı İsmail Adanur, “Geçersiz sayıların oyların büyük bölümü CHP’ye ait. Biz de bundan dolayı itiraz ettik ve seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Seçimler 1 Haziran’da yapılacak” dedi.

MÜHÜR İÇİN İTİRAZ

CHP’nin mühür eksikliği nedeniyle iptal edilen oyları geri kazanmak için yaptığı başvuruyu dikkate alan İl Seçim Kurulu, Serinova Beldesi’ndeki seçimleri iptal etmişti. AK Parti 2 oy farkla kazanmıştı. Serinova Beldesi’ndeki sonuçlara CHP’nin itiraz ettiğini anlatan Muş Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Bayar, sandık kurulu başkanının ihmali sonucu mühürlenmeyen ve bu nedenle geçersiz sayılan 133 oy pusulası olduğunu söyledi.

BAŞKANIN İHMALİ VAR

Oy kullanma hakkı olmadığı halde iki kişinin de oy kullandığını söyleyen Bayar, seçim sonucunun etkilendiğini bu nedenle de seçimin iptal edildiğini söyledi. Öte yandan yurtdışı destekli Oy ve Ötesi grubunun tarafsızlık argümanını çürütmemek için sahaya sürdüğü Hayır ve Ötesi, sandık müşahitlerine Anavatan Partisi’ne ait sahte müşahit kartları verdi. Kartların altında Anavatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kazım Kumpasoğlu’nun imzası bulunurken, Kumpasoğlu’nun, “İmzalar benimdir de kimseye birşey teslim etmedik” yönünde açıklama yapması dikkat çekti. Özellikle sosyal medyada pompalanan ‘mühürsüz oy’ algısının arkasında da bu grupların yer alması dikkat çekiyor. Bir siyasi partinin müşahit kartlarıyla sandıklara sızmaya çalışan bu kişilerin, oylar çalınıyor algısı yürütmesi ise samimi bulunmuyor. YSK aynı tavrı 2004 yılında MHP’nin başvurusu üzerine de uygulamıştı. Mersin’in Gülnar ilçesi Sütlüce Beldesi Olukbaşı Mahallesi’nde 1088 nolu sandıkta kullanılan oy sayısı 223, geçerli oy sayısı 71’ydi. Sözkonusu sandıkta sandık kurulu tarafından oy pusulalarının mühürlenmemesi nedeniyle 145 oy geçersiz sayılmıştı.

İPTAL KARARI GERİ ALINDI

İtiraz eden MHP, iki aday arasındaki oy farkının 22 olduğunu belirterek, seçimin iptalini istemişti. Başvuruyu değerlendiren YSK, Mühürlenmeyen ve bu nedenle geçersiz sayılan oy pusulalarının yeniden sayılarak kazanan adayın bu sayım sonucuna göre belirlenmesine hükmetti.

#CHP
#Mühür
7 лет назад