|

Dr. Jones, 19 yıl sonra tekrar gizemin kalbinde

Sinema tarihine 'en uzun aranın ardından çekilen devam filmi' olarak geçmeye aday “Indiana Jones / Kristal Kafatası Krallığı”, 66 yaşındaki Harrison Ford'u kamera karşısında makyaj ve özel efektlerin desteğiyle bir kez daha hoplatıp zıplatırken, son yıllarda gişede aradığını bulamayan yönetmen Steven Spielberg'e de garantili bir formül üzerinden soluklanma şansı veriyor.

Ali Murat Güven
00:00 - 24/05/2008 Cumartesi
Güncelleme: 18:15 - 23/05/2008 Cuma
Yeni Şafak
Dr. Jones, 19 yıl sonra tekrar gizemin kalbinde
Dr. Jones, 19 yıl sonra tekrar gizemin kalbinde
INDIANA JONES VE KRİSTAL KAFATASI KRALLIĞI

(Indiana Jones and The Kingdom of the Crystal Skull)
2008-ABD Yapımı

Yönetmen:
Steven Spielberg

Senaryo:
David Koepp (George Lucas'ın öyküsünden uyarlamayla)

Görüntü:
Janusz Kaminski

Müzik:
John Williams

Kurgu:
Michael Kahn

Süre:
124 dakika

Oyuncular:
Harrison Ford, Cate Blanchett, Karen Allen, Shia LaBeouf, Ray Winston, John Hurt

Dağıtıcı Şirket:
UIP

İnternet Sitesi:

İçerik uyarıları:
İçeriğindeki hafif şiddet ve bazı ürkütücü görüntüler nedeniyle, 12 yaşından küçük çocuklara ve bu tür sahnelere duyarlı olanlara tavsiye edilmemektedir.


Sinemanın gelmiş geçmiş en popüler kahramanları arasında yer alan cesur arkeolog Indiana Jones'un bu yeni serüveni, Soğuk Savaş'ın zirve yaptığı 1957 yılında Güneybatı çölünde başlıyor. Indiana Jones (Harrison Ford) ve ayrılmaz dostu Mac (Ray Winstone), uzak bir havaalanında Sovyet ajanlarının eline geçmekten son anda kılpayı kurtulurlar. Kısa süre sonra da Dr. Jones, hocalık yaptığı Marshall Koleji'ndeki yuvasına geri döner. Ancak karşılaştığı tablo hiç de iç açıcı değildir. Kolejin dekanı olan yakın dostu (Dean Charles Stanforth), Indy'nin gizemli faaliyetlerinin onu kuşku odağı haline getirdiğini ve üniversiteden kovulması için hükûmet yetkililerinin kendilerine baskı yaptığını açıklar.

Moral bozukluğu içinde şehri terkeden kahramanımız, yolculuğu sırasında isyankâr ruhlu Mutt (Shia LaBeouf) ile tanışır. Bu genç adam, maceraperest bir arkeolog olmanın gerektirdiği bütün özellikleri taşımaktadır. Jones, bunun üzerine Mutt'a kişisel sorunlarını aşması konusunda yardım etmeye karar verir. Onunla işbirliği yaptığı takdirde tarihin en görkemli arkeolojik keşiflerinden birisini ortaya çıkarabilecek; cazibenin, batıl inanışların ve korkunun efsanevî objesi olan Akator'un Kristal Kafatası'nı bulabilecektir.

Birlikte Peru'nun en ücrâ köşelerine giden Indy ile Mutt, çok geçmeden, arama çalışmaları sırasında yalnız olmadıklarının farkına varırlar. Antik mezarlıkların bulunduğu ve efsanevî “altın şehri”nin var olduğu iddia edilen bu bölgede Sovyet ajanları da Kristal Kafatası'nın peşindedirler. Sovyet özel timinin başında ise Irina Spalko (Cate Blanchett) adlı güzel ve acımasız bir kadın ajan vardır. Dünyanın her köşesinde Kristal Kafatası'nı arayan ajanlar, kafatasının sırlarını çözebildikleri takdirde Sovyetler'in de bütün dünyaya hükmedebileceğine inanmaktadırlar.

Indy ile Mutt artık acımasız Sovyet ajanlarından kurtulmanın bir yolunu bulmak; gizemli kafatasının anlaşılmaz sırlarını çözmek; düşmanlarıyla boğuşurken dost bildiklerinin hareketlerine karşı da temkinli olmak ve hepsinden önemlisi de Kristal Kafatası'nın tehlikeli ellere geçmesini önlemek zorundadırlar.

Dağıtıcısı UIP, Amerikalı yapımcı şirketin talebi üzerine, uzun süredir merakla beklenen "Indiana Jones-4"ü, sinema yazarları için basın gösterimi düzenlemeden, bu hafta sonu direkt olarak gösterime sokuyor. O yüzden, Indiana'nın yeni serüveni üzerine yazıp çizen diğer bütün meslektaşlarım gibi benim de film hakkında ayrıntılı bir fikrim yok. Bütün bildiklerim fragman görüntüleri ve basın bültenlerindeki açıklamalardan ibaret...

Ancak, yapımcı George Lucas ve yönetmen Steven Spielberg ikilisinin daha önceki üç bölümdeki performansları, beyazperdede nasıl bir gösteriyle karşılaşacağımızın ipuçlarını zaten fazlasıyla vermekte. Serinin “olmazsa olmaz” konumundaki üçüncü ismi Harrison Ford, tamı tamına 19 yıllık bir aradan sonra ve büyük ölçüde kendisinin talebiyle çekilen bu yeni serüvende, 66 yaşının getirdiği yorgunluğa aldırmaksızın, artık özdeş hâle geldiği Indy karakterini bir kez daha eğlendirici kılabilmek için elinden geleni ortaya koymuş.

Son haftalarda rekor düzeyde yeni yapımı gösterime sunan diğer dağıtıcı şirketlerin, “Indiana Jones-4”ü Türkiye'ye getiren UIP'nin huzurunda bu hafta sonu yalnızca bir tek filmle "Boleyn Kızı" yetinmeleri de, Lucas ve Spielberg'in son gösterisi karşısında fazlaca gişe şansları olmadığını peşinen bilmelerinden kaynaklanmakta...

Hafta sonunda salonları neredeyse tek tabanca olarak kuşatan “Indiana Jones-4”, serüven sinemasına, özellikle de bu kahramanının serüvenlerine meraklı olanların kayıtsız kalamayacakları türden, yüzde yüz eğlendirme garantili yepyeni bir görsel şölen daha vaad ediyor.



* * *

Indiana Jones'un beyazperdedeki 27 yıllık serüveni
1981
- Kutsal Hazine Avcıları (Raiders of the Lost Ark)

1984
- Indiana Jones ve Kıyamet Tapınağı (Indiana Jones and the Temple of Doom)

1989
- Indiana Jones ve Son Haçlı Akını (Indiana Jones and the Last Crusade)

2008
- Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı (Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull)

- Ayrıca,
1992-1994
yılları arasında çekilip yayımlanan, kahramanımızın gençlik yıllarını aktör Sean Patrick Flanery'nin canlandırdığı “Genç Indiana Jones'un Serüvenleri” adlı 30 bölümlük bir televizyon dizisi de mevcuttur. Bu dizinin bir bölümü de 1918 yılı İstanbul'unda geçmektedir ve gizli bir görevle kente gelen genç Indy işgal kuvvetlerine karşı mücadele eden Mustafa Kemâl Atatürk ile tanışmaktadır.

- Beyazperdenin gelmiş geçmiş en iyi görüntü yönetmenleri arasında yer alan İngiliz usta Douglas Slocombe, serinin ilk üç bölümünün de görüntülerine imza atan kişidir ve Slocombe, 76 yaşındayken -yönetmen Steven Spielberg'in hatırını kıramayarak- çektiği 1989 tarihli üçüncü “Indiana” serüveninin ardından, bütün yapım ekibin katıldığı görkemli bir törenle mesleğinden emekli olmuştur.

Slocombe'un bu seriye ilişkin olarak -artık bir sinema efsanesine dönüşen- en ünlü uygulaması, ilk Indiana Jones'un çekimleri sırasında elinde “pozometre” (ışıkölçer) cihazı bulundurmadan, bütünüyle sezgi ve deneyimlerine uyarak çalışmış olmasıdır. Buna karşılık, “Kutsal Hazine Avcıları”nın tek bir karesinde bile gerektiğinden bir kademe az ya da fazla ışık yoktur.

- Yönetmen Spielberg, serinin ikinci filminde 120 kadın adayı alt ettikten sonra başrolü kapan eski manken Kate Capshaw ile bu film vesilesiyle tanışmış ve 1991'de de evlenmiştir. Çiftin halen beş çocukları vardır.

- Serinin baş kahramanı Indiana'yı dünyaya getiren ve bütün bölümlerinin de yapımcılığını üstlenen George Lucas ile Steven Spielberg'in dostlukları üniversite yıllarına uzanmaktadır. Sinema kariyerlerine birlikte kısa filmler çekerek başlayan ikili, gelecekte böyle bir arkeolog kahramanın serüvenlerini çekmeyi daha 1970'lerin başlarında tasarlamışlardı.

- Serinin dillere pelesenk olan ana teması ve bütün bölümlerinin müzikleri, Spielberg ve Lucas'ın vazgeçilmez müzisyenleri konumundaki Amerikalı sanatçıb John Williams tarafından bestelenmiştir.

- İlk üç “Indiana Jones” filmi toplam 96 milyon dolara mâlolmuş ve dünya çapında da bir milyar 191 milyon dolar hasılat elde etmişti. Dördüncü filmin yapım maliyeti ise 185 milyon dolara ulaştı...

- 1981 tarihli ilk “Indiana Jones”un açılış sahnesinde bulunan dağ görüntüsü, Paramount Pictures şirketinin amblemindeki illüstrasyon dağın birebir aynısıdır ve yapım ekibi açılış sahnesindeki logodan gerçek bir dağ görüntüsüne geçerken kusursuz bir benzerlik elde edebilmek için, aylar boyunca ABD'nin dört bir köşesinde benzer görünümlü bir dağ aramıştı.

16 yıl önce