|

Formula 1'e dört yeni pilot

Formula 1 Dünya Şampiyonası hafta sonunda Avustralya Grand Prix'si ile start alırken, yeni sezonda 10 takım, 12 farklı ülkeden 20 pilotla mücadele edecek. Organizasyona dört yeni sürücü girerken bir takım altı pilot Formula 1'e veda etti.

Yeni Şafak
11:55 - 13/03/2015 Cuma
Güncelleme: 09:59 - 13/03/2015 Cuma
AA
Max Verstappen (Toro Rosso)
Max Verstappen (Toro Rosso)
Son dünya şampiyonu İngiliz Lewis Hamilton yine Mercedes adına yarışırken, 4 kez dünya şampiyonluğu yaşayan Alman Sebastian Vettel ise bu sezon Red Bull'dan Ferrari'ye geçti.

Geçen yıl Ferrari'de mücadele eden Fernando Alonso da yeni sezonda McLaren Mercedes adına pistlere çıkacak. 


Alman, İspanyol ve İngilizler başı çekiyor

Formula 1'de 20 yarışın yapılacağı 2015 sezonunda 3'er sürücüyle en çok Alman, İngiliz ve İspanyol pilotlar yer alacak.

İkişer Fin ve Brezilyalı, birer de Venezuelalı, Avustralyalı, Rus, İsveçli, Meksikalı, Hollandalı ve Fransız pilot Formula 1'de mücadele edecek.


Dört takım pilot değiştirmedi

Yeni sezonda mücadele edecek 10 takımın 4'ü pilotlarında değişikliğe gitmedi. Mercedes, Lotus, Force India ve Williams takımları yeni sezonda geçen yılki pilotlarıyla mücadele edecek.


Mercedes, İngiliz Lewis Hamilton ve Alman Nico Rosberg ile Lotus, Fransız Romain Grosjean ve Venezuellalı Pastor Maldonado, Force India Meksikalı Sergio Perez ve Alman Nico Hulkenberg, Williams ise Brezilyalı Felipe Massa ve Fin Valtteri Bottas ile yola devam edecek.


Avustralya'da Alonso'nun yerine Magnussen

McLaren Mercedes, Avustralya Grand Prix'sinde sezon başı testlerinde kaza geçiren yeni pilotu Fernando Alonso'nun yerine yedek pilotu Danimarkalı Kevin Magnussen'i yarıştıracak. Alonso'nun iyileştikten sonra McLaren Mercedes ile yarışlara katılacağı bildirildi.


Takım değiştirenler

Sebastian Vettel ve Fernando Alonso'nun yanı sıra Danimarkalı Marcus Ericsson ve Rus Daniil Kvyat takım değiştiren pilotlar oldu.

Bu sezon Formula 1'e katılmayan Caterham takımından Marcus Ericsson yeni sezonda Sauber'e, Toro Rosso'da mücadele eden Daniil Kvyat ise Red Bull'a transfer oldu.


4 yeni pilot var

Formula 1'de 2015 sezonunda 4 pilot ilk kez mücadele edecek. Toro Rosso'da İspanyol Carlos Sainz Jr. ve Hollandalı Max Verstappen, Sauber'de Brezilyalı Felipe Nasr, Manor Marussia'da ise İspanyol Roberto Merhi ilk kez Formula 1'de piste çıkacak.


1 takım, 6 pilot gitti

Formula 1'de geçen sezon 11 takım 22 pilotla mücadele ederken, 2015'te bu sayı 10 takım ve 20 pilota düştü.


Caterham Formula 1'den çekilirken, geçen yıl yarışan 6 pilot da bu sezon takım bulamadı. Japon Kamui Kobayashi, Fransız Jean Eric Vergne, Meksikalı Esteban Gutierrez, Alman Adrian Sutil, Fransız Jules Bianchi ve İngiliz Max Chilton Formula 1'den ayrılan pilotlar oldu.


Geçen sezon Formula 1'de yarışan Danimarkalı Kevin Magnussen ise bu sezon McLaren Mercedes'in test pilotluğunu yapacak. Magnussen, kaza geçiren Fernando Alonso pistlere dönene kadar yarışlara katılacak.


Sauber'de van der Garde krizi

Sauber'in 2014 sezonu kadrosundaki yedek pilotu Giedo van der Garde'ın takıma karşı açtığı davada, Hollandalı sürücünün "2015 sezonu için sözleşmesi bulunduğu" kararı çıkması İsviçre merkezli takımı zor durumda bıraktı.

Yeni sezonda Brezilyalı Felipe Nasr ve ve İsveçli Marcus Ericsson ile yarışacağını açıklayan Sauber'in, bu karar karşısında Avustralya Grand Prix'sinde nasıl bir yol izleyeceği merak konusu oldu. 


Sauber Takım Direktörü Monisha Kaltenborn'un "Ayarları, iki pilot için yapılmış bir otomobili, hazır olmayan birine kullandırarak takımımızdaki ya da diğer takımlardaki sürücülerin güvenliğini riske atamayız" açıklaması ve mahkeme kararına yapılan itirazın reddedilmesi, sezonun ilk yarışı öncesi kriz yarattı.


2015 sezonunda yarışacak takımlar ve pilotları şöyle:

Mercedes:
Lewis Hamilton (İngiltere), Nico Rosberg (Almanya)

Red Bull:
Daniel Ricciardo (Avustralya), Daniil Kvyat (Rusya)

Ferrari:
Sebastian Vettel (Almanya), Kimi Raikkonen (Finlandiya)

McLaren Mercedes:
Jenson Button (İngiltere), Fernando Alonso (İspanya)

Force India:
Nico Hulkenberg (Almanya), Sergio Perez (Meksika) 

Toro Rosso:
Max Verstappen (Hollanda), Carlos Sainz Jr. (İspanya) 

Lotus:
Romain Grosjean (Fransa), Pastor Maldonado (Venezuela)

Sauber:
 Marcus Ericsson (İsveç), Felipe Nasr (Brezilya)

Williams:
Felipe Massa (Brezilya), Valtteri Bottas (Finlandiya)

Manor Marussia:
Will Stevens (İngiltere), Roberto Merhi (İspanya)
#Formula 1
#Avustralya Grand Prix
#Lewis Hamilton
#Sebastian Vettel
#Fernando Alonso
9 yıl önce