|

Çin devleri artık birbirini yiyor!

Sony, HTC, LG gibi 'dış rakipleri' ringten dışarı atan Çinli devler ortada 'dişlerine uygun' rakip kalmayınca kendi aralarında rekabete daldı.

Yeni Şafak ve
23:08 - 29/04/2016 Cuma
Güncelleme: 21:08 - 29/04/2016 Cuma
Yeni Şafak

Araştırma ve analiz firmalarından IDC geride kalan ilk çeyreğin ertesinde akıllı telefon pazar payı raporunu yayımladı.



Bildiğimiz gibi Mart sonu itibarı ile geride bıraktığımız çeyreğe dair en önemli olay Apple'ın 13 yıldan beri ilk kez yaşadığı yıl bazlı düşüş olurken, Samsung ise çeyreğin sonunda gelen S7'leri sayesinde piyasadaki genel durgunluğun üzerine çıkarak satış adeti bazında büyümeyi başarmış olsa da yıl bazlı küçük de olsa bir gerileme yaşamaktan kurtulamadı yine de.



Geçtiğimiz yılın en başarılı ismi olan Huawei ise istikrarlı çıkışını sürdürüyor. İlk çeyrekte 27.5 milyon adetlik satışla üçüncülükteki yerini daha da sağlamlaştıran Çin devinin bu yıl da geçtiğimiz yılki gibi 100 milyon barajını geçmesine kesin gözüyle bakılıyor.



Listenin asıl sürprizi ise dördüncü ve beşinci sıralarda yaşandı. Çin'in f/p temsilcisi Xiaomi ile aynı zamanda PC pazarının bir numaralı oyuncusu olan bir diğer Çinli Lenovo yerlerini yine Çin menşeli olan Oppo ile Vivo'ya bırakarak ilk beşten düştüler. Ama burada asıl dikkat etmemiz gereken nokta şu ki Oppo da Vivo da fiyat/performans modelleri değil. Xiaomi olsun, Meizu olsun f/p'ye giden ülkedaşlarından farklı olarak doğrudan Çin'in ana akımına oynuyorlar. Her ikisinin de ilk beşe yükselmesini önemli kılan nokta da tam olarak burada. Şöyle ki, eğer istikrarlarını korumayı başarırlarsa şimdiye kadar daima f/p odaklılığıyla bilinen Çin'in pazar algısı da değişecek demektir ki bu da hem Samsung hem de farklı bir ekosisteme dahil olmasına rağmen Apple açısından büyük tehlike anlamına gelir.



Evet; yukarıda da dediğimiz gibi önce Sony, HTC, LG gibi 'dış rakiplere' dişlerini geçiren Çinli devler ortada 'dişlerine uygun' rakip kalmayınca şimdi de kendi aralarındaki rekabet şiddetlendi. Bu savaştan da galip çıkacak olan isim, ki muhtemelen Huawei olacak gibi, gözünü Apple ile Samsung'a dikecek!



Velhasıl, sözün özü kapitalizm tıkır tıkır işliyor!



Rapora

erişebilirsiniz, tablomuz ise aşağıda:








#apple
#samsung
#huawei
#oppo
#vivo
#lenovo
#xiaomi
8 yıl önce