|

Google’ın yapay zekâları çözülemeyen algoritma oluşturdu

Google tarafından geliştirilen iki farklı yapay zekâ (AI/Artificial Intelligence) Alice ve Bob, üçüncü bir AI olan Eve’den koruma amacıyla kendi şifreleme algoritmalarını geliştirdi.

Yeni Şafak
17:02 - 30/10/2016 Pazar
Güncelleme: 14:05 - 30/10/2016 Pazar
Yeni Şafak
Google Alice, Bob ve Eve adını verdiği üç yapay zeka üzerinde çalışıyor.

Bu üç yapay zekâya farklı görevler ve hedefler verilmiş durumda. Alice, Bob'a güvenli bir mesaj gönderiyor. Bob ise mesajı deşifre ediyor. Eve'in yapması gerekense diğer bu iki AI'ye kulak misafiri olup, mesajı deşifre etmeyi denemek. Fakat Alice ve Bob'un görevi ise bu mesajları kimsenin okumamasını sağlamak. İlk 15 bin mesajda Eve, Alice ve Bob'un mesajlarını okumayı başardı fakat Alice ve Bob, Eve'nin çözemeyeceği kadar karışık şifreler oluşturmayı başardı.

Sonuç olarak Alice ve Bob kendi arasında algoritma oluşturarak Eve'in mesajları okumasını engelleyecek bir algoritma yapmış oldu.

Burada dikkat çeken en önemli bilgi ise yapay zekalara şifreleme ve kripto teknikleri konusunda herhangi bir bilgi verilmemiş olması.



Stephen Hawkings gibi bilim insanlarını da en çok korkutan ve yapay zekâya karşı olmalarını sağlayan detay yapay zekânın bu tür tahmin edilemeyecek hareketleri.

Bu küçük bilimsel tespit, gelecekte yapay zekânın insanları kandırabileceğinin bir örneği olarak gösterilmeye başlandı bile. Fakat Google, bu tür çalışmalara devam etmekte kararlı gibi gözüküyor.


#Google Brain
#Google Eve
#Google Alice
#Google Bob
#Google Yapay Zeka
#Google Algoritma
#Googla AI
7 yıl önce