|

İngiliz hükümeti Huawei'yi yasakladı

ABD hükümetinin yasakladığı Huawei’ye ikinci şok İngiltere’den geldi. İngiliz hükümeti Çinli teknoloji devinin sunduğu altyapı hizmetlerini güvenlik güçlerinde kullanmayı yasakladı.

Yeni Şafak
13:21 - 26/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:25 - 26/12/2018 Çarşamba
Huawei genel merkezi.
Huawei genel merkezi.

Çinli teknoloji Huawei bu yıl yaptığı 200 milyon adetlik akıllı telefon satışı sonrası iyi günler geçiriyordu. Altyapı hizmetleri de sunan Huawei küresel pazarda önemli bir paya sahip. Dünya genelinde birçok ülke için iletişim altyapısı çözümleri sunan firma ABD’de kabul görmemişti. Huawei’ye bir kötü haber de İngiliz hükümetinden geldi.

Birleşik Krallık, güvenlik güçleri (ESN, Emergency Services Network) için geliştirilen yeni iletişim altyapısı sisteminde Huawei'ye ait ekipmanlar kullanılmayacak. Sunday Telegraph tarafından ortaya çıkarılan gelişmeye göre Birleşik Krallık'ta görev yapan ambulans, itfaiye, polis ve arama-kurtarma ekipleri için hazırlanan yeni iletişim ağı projesi kapsamında iletişim altyapısında bulunan ve Huawei'ye ait olan altyapı elemanları değiştirilmeye başlandı. Bu kararın halihazırda maliyeti 2.3 milyar pound rakamına ulaşan projenin bilançosunu daha da yükseltecek olması ise endişeye yol açtı.

Projeyi BT üstlendi

Projeyi üstlenen BT ise, bu karardan dolayı doğacak maliyetin kendileri tarafından karşılanacağını ve bu işlemin projenin bitim tarihinde bir gecikmeye sebep olmayacağını belirtti. Konu hakkında BBC'ye açıklama yapan EE sözcüsü ise Huawei'nin iletişim altyapısından çıkarılması kararını şu sözlerle açıkladı:

"ESN için yeni bir çekirdek ağ ekipmanı üreticisini devreye sokma kararı aldık. Yeni ağ mimarisi, 2006'da aldığımız ağ mimarisi prensiplerine uygun olarak düzenlenecek. Bu işlemi ise halihazırda işlevsel olan acil servis ağına bir müdahale olmadan tamamlayacağız."

Huawei yerine Motorola

ESN sistemi için altyapı sağlayacak yeni üretici ise Motorola'nın sahibi olduğu Airwave olacak. Altyapı mimarisi, itfaiye, arama-kurtarma ekiplerine ve ambulans servislerine ülkedeki 4G ağına öncelikli erişim imkanı sağlıyor. Birleşik Krallık, kırsal alanlar ve araziler için geliştirilen yeni radyo frekanslarından bu konuda da faydalanıyor olacak.

ESN sistemi aynı zamanda Airwave sayesinde geliştirilmiş ses ve veri aktarımı da sunabilecek. Ancak bununla birlikte Birleşik Krallık yönetimi Eylül ayında yaptığı açıklama ile Airwave temelli sistemi 2022 yılına kadar kullanmak için ödeme yapılacağını belirtti. Birleşik Krallık yönetimi, ancak bu tarih geldiği zaman söz konusu ağın kullanımda tutulup tutulmayacağına karar verecek.

#Huawei
#ingiltere
#çin
5 yıl önce