|

Süper Mavi Kanlı Mavi Ay Tutulması Türkiye’den izlenecek mi?

Gezegenimizin tek uydusu olan Ay'ın kızıl renge büründüğü tam Ay tutulması ile gerçekleşecek olan Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması için geri sayım başladı. Süper Kanlı Mavi Ay Türkiye’den izlenebilecek mi? Ne zaman yaşanacak ve nerede izlenebilecek?

Yeni Şafak
10:09 - 31/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:41 - 31/01/2018 Çarşamba
Diğer
Süper Mavi Kanlı Ay tutulması bu gece gerçekleşecek.
Süper Mavi Kanlı Ay tutulması bu gece gerçekleşecek.

Bugün gökyüzünde görsel bir şölen yaşanacak. Dünya, 1982 yılından bu yana böyle bir Ay tutulmasına şahit olmadı. 2037 yılına kadar bu olayın benzeri yaşanmayacak.

  • "Süper Kanlı Mavi Ay" saat 18.34'te Türkiye'den kısmen de olsa izlenebilecek. Türkiye'den bakıldığında Dünya'nın gölgesi Ay'ın neredeyse yarısının üzerine düşmüş olarak görülecek. Tutulmanın en iyi izleneceği yer ise ABD'nin Batı yakası ve Güneydoğu Asya ülkeleri olacak.

Süper Mavi Kanlı Ay Tutulması nedir?

Bu gök olayı, Ay'ın aynı aylık döngüde ikinci kez Dolunay halini aldığı "Mavi Ay" ve eliptik yörüngede Dünya'ya en yakın olduğu, dolayısıyla en büyük halde göründüğü "Süper Ay" görünümleriyle aynı tarihe denk geliyor. Bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna "Kanlı Ay" adını veriyorlar.

  • Bu üçlü görünüm en son 1982 yılında ortaya çıkmıştı. "Mavi Süper Kanlı Ay"ın bundan sonra en erken 2037'de görüleceği belirtildi.

#ay tutulması
#Kanlı ay tutulması
#Gökyüzü
6 yıl önce