|

Türk bilim insanları yeniden Antarktika yolunda

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Antarktika kıtasına düzenlenecek İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi'ne yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirterek, Türk Bilim Üssü'nün ön fizibilitesinin tamamlanmasını hedeflediklerini bildirdi.

Yeni Şafak
08:59 - 29/10/2017 Sunday
Güncelleme: 09:16 - 29/10/2017 Sunday
AA
Antarktika'ya ilk bilim seferinin 24 Şubat-4 Nisan 2017 tarihlerinde 9 bilim insanının katılımıyla gerçekleşmişti.
Antarktika'ya ilk bilim seferinin 24 Şubat-4 Nisan 2017 tarihlerinde 9 bilim insanının katılımıyla gerçekleşmişti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yaptığı yazılı açıklamada,
Cumhurbaşkanlığı himayesindeki
bu görevin, Bakanlık ile İstanbul Teknik Üniversitesinin koordinasyonunda yürütüldüğünü belirtti.
Antarktika Andlaşması'na göre Türkiye'nin kıtada
'gözlemci üye'
statüsünde olduğunu aktaran Özlü, ülkenin
'danışman ülke'
statüsüne geçerek kıta yönetiminde söz sahibi olması için çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Özlü, Antarktika çalışmalarının yol haritasını
"Kıtaya ulusal seferler düzenlemek, Ulusal Kutup Bilim Programı ve Stratejisini hazırlamak, kutup bilimleri konusunda ikili iş birlikleri yaparak diğer ülkelerin bilim üslerine bilim insanlarımızı göndermek ve nihai olarak Antarktika'da Türk bilim üssünün kurulmasını sağlamak."
şeklinde özetledi.

Bayrağımız Antarktika'da dalgalandırıldı
Antarktika'ya ilk bilim seferinin
24 Şubat-4 Nisan 2017
tarihlerinde
9 bilim insanının
katılımıyla gerçekleştirildiğini anımsatan Özlü, şunları ifade etti:
  • "Ekip, Antarktika kıtasında 4 bin kilometre yol katetti, 17 topoğrafik kara ölçümüyle 38 alanda gözlem yaptı. Bilim insanları, 45 noktadan numuneler alarak toplamda 2 milyon metrekarelik ölçüm alanında incelemeler gerçekleştirdi. Bayrağımız, bilim seferi süresince Antarktika anakarasında dalgalandırıldı."

Bakan Özlü, İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi'nin Şubat-Mart 2018'de gerçekleştirilmesine yönelik hazırlıkların sürdüğünü belirterek, şunları kaydetti:

  • "Bu seferde, daha önce belirlenen noktalarda kurulması planlanan Türk Bilim Üssü'nün ön fizibilitesinin tamamlanmasını hedefliyoruz. Ayrıca ekibimiz, ülkemiz için kurulacak kamp alanında konaklama yaparak bilimsel çalışmalarını yürütecek.
  • Kutup araştırmaları alanındaki çalışmaların sistematik ve planlı şekilde yürütülmesi için Ulusal Kutup Bilim Programı ve Stratejisi'ni hazırladık. Kutup araştırmaları alanında bilimsel yetkinlik ve kapasitemizin artırılmasında önemli rol oynayan ikili iş birlikleri alanında da faaliyetlerimiz devam ediyor."
#Bakan Faruk Özlü
#Antarktika
#Ulusal Kutup Bilim Programı
6 years ago