Yapay zeka afete çalışsın

Orhan Orhun Ünal
04:00, 05/03/2023, PazarG: Güncelleme: 04:28, 05/03/2023, Pazar
Yeni Şafak
Yapay zeka afete çalışsın
Grafik: Hakan Özaslan.

Türkiye’yi derinden sarsan depremlerin ardından, kuluçka merkezleri de afete karşı dijital çözümlerle ilgili projelere yöneldi. 9 bine yakın şirketin yer aldığı teknokentlerin önceliklerinden biri de afet yönetimi teknolojilerini geliştirmek olmalı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de Ocak 2023 itibarıyla 97 teknokent bulunuyor. 9 bine yakın şirketin yerp aldığı teknokentlerin önceliklerinden biri de afet yönetimi teknolojilerini geliştirmek olmalı. Türkiye bir deprem ülkesiyse ki öyle, afet yönetimi konusundaki teknolojilere daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Bu nedenle doğal afetlere karşı yerel, ulusal ve uluslararası düzeylerde kurulacak afet yönetimi sistemleri büyük önem taşıyor. Son yıllarda yapay zeka uygulamaları ve dijital teknolojilerde yaşanan ilerlemeler afet yönetimi konusunda da etkin çözümlere kapı aralıyor. Özellikle kuluçka merkezlerinin dijital afet yönetimi stratejilerine yönlendirilmeleri gerekiyor.

GÜNCEL ENKAZ HARİTASI HAZIRLIYOR

Ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcileri de çalışmalarının rotasını afet bölgesine çevirdi. BTM girişimcilerinden Yasin Atalay’ın da ekibinde yer aldığı Girişim Savaşçıları, geliştirdikleri platformla enkaz altında kalan kişilere erişimi kolaylaştırıyor. Özellikle depremde ekiplerin kullanımını kolaylaştırmak ve sahada doğru operasyonu yapmak hedefiyle yola çıkan ekip, Enkazbildirim.org platformu üzerinden deprem bölgelerinde güncel enkaz haritası oluşturarak acil ihtiyaç noktalarını belirliyor ve yardım edebilmek için güncel bir harita oluşturuyor.

GÖNÜLLÜLER İÇİN DİJİTAL PLATFORM

Şimdiye kadar platformu 15 bin kişi kullandı. Anlık 500 online kullanıcının olduğu platform sayesinde; 2 bin 614 yıkılan bina bildirimi, 553 yol tarifi ve 308 telefon araması yapıldı. CoPrint, RentRovi, Bullbeez, Classest BTM girişimcileri de bu yöndeki çabaları desteklemeye devam edeceklerini duyurdu. Aytunga isimli girişim ise, eğitim faaliyeti yürüten birey, kişi ve kurumları, özellikle psikolog, tercüman gibi çevrim içinde bölgenin ihtiyacına çözüm olmak isteyenleri gönüllü olmaya davet ederek, ‘Uzaktan Gönüllü’ isimli bir platform kurdu.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026