|
Güreşçilerimiz Budapeşte"de

44. Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası için Türkiye''nin ve bütün Avrupa''nın en seçme güreşçileri Budapeşte''de toplandılar. 1923 yılında kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti''nin ilk güreş hocası Macar Raul Peter''di.

1924-1936 yılları arasında Türkiye''de çalışan Raul Peter''in Milli Sporumuz güreşe unutulmaz emekleri vardır. Türkiyemize gelerek güreş tutan ilk Macar sporcu ise Kadya idi. 1911 yılında İstanbul''da meşhur Kurtdereli Mehmed Pehlivan''la kozunu paylaşan Kadya''yı her güreşsever hatırlar. 1968 yılında İsveç''in Vasteros kentinde Istvan Kozma ile de tanışmıştım. Kozma, 2 Olimpiyad şampiyonuydu ve arkadaşları O''na "Annibal" diyorlardı. Güleryüzlü ve büyük bir sporcuydu. Milli Takım Antrenörlerimizden Adil Candemir, yıllar önce bana Dr. Bobiş''le yaptığı bir görüşmeyi anlatmıştı. Bobiş, 1936 Berlin Olimpiyadları şampiyonuydu. Adil Candemir''e sayısız sorular sormuş, Candemir Hoca: "Türkiye''de köylerde 5-6 yaşındaki çocuklar bile harman kaldırılırken güreşirler" dediğimde Dr. Bobiş: "İşte şimdi Türk Güreşi''nin sırrını anladım" cevabını vermiş. Bütün spor dallarında dünya çapındaki yarışmacılar küçük yaşlarda verilen eğitimle zirveleri tırmanırlar.

Türkçemizde "Ağaç yaş iken eğilir" atalar sözü de eğitimin küçük yaşta başlamasının doğruluğunu vurgular. 44. Avrupa Serbest Güreş Şampiyonası''nda Türkiye''nin nasıl bir netice alacağını şimdiden kestirmek mümkün değil, 1999 yılının Dünya Şampiyonu Harun Doğan cezalı olduğundan Peşte''de milli formayı giyemeyecek. Osman Şansal''ın işbaşına gelmesiyle yeniden hayat bulan Türk Güreşinin Avrupa ve Dünya çapında yıldızlar yetiştirmesi için henüz vakit çok erken. Bütün dünyada bilindiği gibi her Olimpiyad sonrası yeni kadrolarla minderlere çıkıyor, birkaç Olimpiyad gören güreşçi Medved, Karelin, Hamid Kaplan, Istvan Kozma gibi pek az. Hegedüs''ün önderliğinde evsahibi Macaristan''ı temsil edecek güreşçilerin altın madalya için bütün varlıklarını minderlere dökeceklerine inanıyorum. Peşte''de takım halinde birinciliğin favorisi Rusya!

23 yıl önce
Güreşçilerimiz Budapeşte"de
Türkiye’nin tezlerini kim anlatacak…
Enflasyon ile mücadelede beklentileri kırmak ve fiyat yapışkanlığının önüne geçmek
Cari açık ve Gabar’dan gelecek 3,2 milyar dolar
Küresel savaşın kaçınılmazlığına dâir
Yeni tehditler ve Türkiye’nin kurumsal güncellenmesi