|
Sıra madalyada

2012 Londra Olimpiyatları''na katılım için Sofya, Çin ve Finlandiya''daki vize sınavları sonucunda Türk milli takımlarının olimpiyat katılım vizeleri şu şekilde sıralandı. Serbest 5 sıklet, Bayanlar (1), Grekoromen (7 tam takım) olmak üzere toplam 13 kişi ile güreşte olimpiyatlarda mücadele edeceğiz.

Olimpiyat tarihine bir göz attığımızda 1936 ila 2008 yılları arasında yarışmalara katıldığımız 16 olimpiyatta 92 katılım ile mücadele eden serbest güreş toplam 36 olimpiyat madalyası ile Türk spor tarihi ve tüm zamanların en başarılı tek kulvarıdır. Bunun yanı sıra ikinci sırada ise 72 sporcu katılımı ve 21 madalya ile grekoromen güreşimizde en başarılı ikinci kulvar olmuştur. Bu şablondan hareketle Türk güreşi 57 madalya ile dünya literatürüne ''Türk gibi kuvvetli'' imajının yayılmasına vesile olmuş yegane branş olmuştur.

Şimdi ise 1948 yılında dünyayı ayağa kaldırdığımız ve 11 olimpiyat madalyası kazandığımız Londra''da 64 yıl sonra büyük bir mücadele daha vereceğiz. Zaman zaman düşüşler olsa da Türk güreşi her zaman zor anların tek sporu olduğunu göstermiştir. Londra''daki sınavdada bana göre greko bir adım önde bulunmaktadır. Son yıllardaki büyük atakları ile Nazmi Avluca, Selçuk Çebi, Rıza Kayaalp ve diğer gençlerin de katılımı ile çok kuvvetli bir ekip konumundadır. Allah nazardan saklasın inşallah yüzümüzü güldürecek güzel sonuçlara imza atarlar. Bunun yanı sıra 5 sıklette mücadele verecek serbestçilerden 96 kg Serhat Balcı, 66 kg Olimpiyat Dünya ve Avrupa şampiyonu Ramazan Şahin ve 2012 nin Avrupa Şampiyonu genç Taha Akgül iyi güreşler ile madalyaya yakın isimler olarak ön plana çıkmaktalar.

Olimpiyat tarihimizde Mustafa Dağıstanlı (1956-1960), Mithat Bayrak (1956-1960), Hamza Yerlikaya (1996-2000) yıllarında 2''şer defa olimpiyat şampiyonu olma başarısı gösteren rekortmen sporcularımız. Güreş tarhimizde girmiş olduğu 3 Dünya ve 2 Olimpiyat Şampiyonası''nda hiç yenilgi almadan şampiyon olan büyük şampiyon Mustafa Dağıstanlı ise büyük bir rekortmen olarak altın harflerle tarihteki yerini almaktadır.

Son söz olarak: Vizeler bitti her şey artık son kamplarda. Temmennimiz sakatlıksız, kazasız belasız iyi bir motivasyon ile olimpiyat arenasına çıkmak. İnşallah 1948''de Londra''da dünyayı altın madalyalar ile şaşkına çeviren atalarımız gibi gençlerimiz de iyi sonuçlara imza atarlar. O zaman Vakt ola hay ola.

12 yıl önce
Sıra madalyada
İkimiz Bir Fidanız
Şu petrol tantanası
İnsaf!
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru
Demografik dönüşüm